Орелът и чучулигата


Имало едно време една чучулига, която била известна със своето прекрасно пеене. Всички, които чуели нейната песен, решавали, че това бил най-сладкият звук на земята. От утрин до здрач тя пеела своята песен и докато пеела, в нея нараст­вало едно желание. Желанието да пее за боговете.

Тя осъзнала, че ако може да полети достатъчно високо, боговете биха я чули. Така чучулигата се понесла във въздуха и полетяла толкова високо, колкото могла, но крилата й се уморили и въпреки че пеела, тя знаела, че боговете не могат да я чуят. Тогава решила да изкачи най-високата планина и да излети от върха. Но даже това не могло да я заведе толкова високо, че да я чуят в небесата.

Един ден тя видяла орел, който се реел високо в небето, много по-високо, отколкото можела да лети самата тя, и чучулигата била сигурна, че ако полети толкова високо, кол­кото орела, боговете ще да чуят нейната прекрасна песен. Така тя проследила орела и когато той кацнал, се приближила до огромната птица. Дребната, но смела чучулига обяснила сво­ята дилема на големия орел и го попитала дали може да я качи на гърба си, така че заедно да забавляват боговете.

Орелът познавал боговете, защото можел да лети в тяхното владение, но тъй като се срамувал от дрезгавия си глас, никога не се решавал да контактува с тях. Така че с нетърпение се съгласил да понесе малката чучулига.

Тя плахо се изкачила на гърба му и с един размах и плясък на своите мощни крила орелът излетял нависоко. Те се носели все по-високо и по-високо. Чучулигата със страх погледнала надолу. Тя никога не била достигала такава височина. Можела да види целия свят, разпрострян под нея. И тогава, най-неочаквано, те пристигнали. Малката чучулига знаела, че сега е дошъл нейният ред, след като орелът изпълнил своята задача. Тя непоколебимо застанала на гърба на орела, поела въздух и запяла.

Небето се изпълнило с нейната прелестна музика. Боговете били изумени от силата на орела и очаровани от прекрасната песен на чучулигата. Орелът вече не се срамувал, а чучулигата била изпълнена с радост. Заедно те дарили музика на боговете.

 

Из книгата на Бернадет Брейди „Предсказателна астрология – Орелът и чучулигата”

Нели Станева

23.06.2013

Снимка: Andrew-Art

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.