Лилит – толкова ли е черна?


Преди време с един приятел и колега /тогава той, още начинаещ астролог/, седнахме да разгледаме и да коментираме няколко астрологични карти. Много се учудих, когато той изключи опцията която включва Лилит в картата. Викам му, „Какво правиш? Защо я изключи?“. Обяснението беше, че той така си ги гледа картите. Поспорихме по въпроса, но това ще ви го спестя…После седнах и написах тази статия.

От няколко години съм се заела и активно наблюдавам Лилит в рождените карти. Тази фиктивна точка има своето значение и не трябва да се игнорира. Енергията на Лилит е близка до тази на Плутон. Разликата е там, че при транзити на Лилит се наблюдава бърза интензивност на събитията, като най-често този транзит е съпътстван и от други аспекти най-вече на лични планети. Това което се случва има много често непредвидим характер, за съжаление негативен. Досега не съм наблюдавала, някакви кой знае какви положителни събития например при тригони, секстили. Най-силният аспект на транзитна Лилит е съвпад към натална планета – действа неочаквано, бързо, брутално, както и в обратния случай – транзитна планета да попадне върху натална Лилит. Темата на събитията съответства на характера на включените планети и аспекти и домът в който се случва действието. Тук е важно да отбележа, че най-важна събитийност ще има, ако съответната планета и Лилит имат взаимовръзка и в рождената карта.

Наблюдавам, че където е Лилит човек изпитва объркване, както и една неувереност и неосъзнати страхове свързани с темите на дома. Като, че ли енергията изтича от там, все нещо не достига, често се търсят „доказателства“ за очевидни неща. Човек се чувства като хванат в капан. Колебания, неосъзнати стремежи и желания на които не може да се даде име. Минава време /а за някои хора никога не идва/, докато се осъзнае, че това е илюзорно … 

Интересно се проявява Лилит в синастриите. И тук най-силен е съвпада, особено, ако той засяга партньорска лична планета – Слънце, Луна, Венера, Меркурий или Марс, както и Лилит върху Асцендента и Десцендента на партньора. Тогава интензитета е много голям, има неустоимо и необяснимо привличане, чувство за предопределеност. Лилит с кармични възли също има много силно влияние. Най – общо казано при съвпад с Южен – срещи, разплати от миналото, при Северен – нещо което е предопределено и трябва да се развие, преживее в настоящето. Такива партньорски връзки оставят трайни следи, почти винаги има някакъв драматизъм в отношенията, чувство, че не можеш да си „тръгнеш“, чувство за съдбовност.

По лични наблюдения, орбисът при аспекти с Лилит е 2 гр, като подчертавам, най-силен е съвпада. Следва го квадратурата и едва тогава опозицията. При хармонични, както и при минорни аспекти, не съм наблюдавала изразено влияние и събитийност.

Информация относно митологията потърсих в различни източници. Тя е много важна, за да се усети енергията на Лилит и ви съветвам да я прочетете.

Един от най-популярните митове: Историята разказва, че Адам се оженил за Лилит, защото се бил уморил да се съешава с животни (содомията била грях в Стария Завет, но много разпространена сред овчарите). Адам се опитал да насили Лилит да легне под него в мисионерската поза. Мюсюлманите казват: проклет да мъжът, който прави жена си небе, а себе си земя. Католическите власти казват, че всяка сексуална поза различна от мъжа доминиращ, е грях. Но Лилит не е била нито мюсюлманка, нито католичка. Тя се подиграла на адамовата сексуална грубост, наругала го и избягала от рая. Адам се помолил на Бог да му върне бунтарката. Бог изпратил трима ангели да я търсят и те я намерили край Червено море в земята на демоните. Тя отказала да ги последва, проклела ги и прекарала времето си правейки любов с демоните, които изглежда били по-забавни, и раждайки по сто демонични деца всеки ден..

Астрологическата и психологическа интерпретация се основава главно на историята за Лилит като първата съпруга на Адам, която предпочела необузданото и свободно съществуване в земята на демоните, пред илюзорната идилия на рая. Важен за интерпретацията е моментът на болка и отмъщение: Лилит била наказана само защото действала свободомислещо и решително. В болката и гнева си тя си отмъщава на Адам, символизиращ всички мъже. Тя също отмъщава и на Ева, която е символ на всички мили раболепни жени, които предават идеалите си за свобода и равенство като се нагаждат към мъжките изисквания. По някакъв начин, Ева е била по-умна от Лилит в цялата й радикална честност: Ева действала мило и сервилно, но по-късно приласкала Адам да опита ябълката от забраненото дърво – и после споделила живота си с него извън рая. Ето защо, Лилит също илюстрира форма на независимост, която може да предизвика самота или да принуди собственика на картата да попадне в грешното обкръжение, символизиран от демоните.

Ако искате да разберете какво е разположението на Вашата рождена Лилит по знак и дом, изпратете ми своите рождени данни чрез формата за контакт или като коментар под публикацията.

Внимание! Всички статии които пиша и публикувам на този сайт са написани преди всичко с образователна цел и в тях разглеждам най-общи тенденции свързани с основни качества и прояви на транзити, аспекти, планетни позиции. Понякога е възможно да се разпознаете в написаното, но не го съотнасяйте на 100% към себе си, защото всеки притежава своя лична съдба. 

Повече за индивидуалните консултации с мен  

Заглавно изображение: „Лейди Лилит“, картина на Данте Габриел Росети / 12 май 1828г/ – английски поет, илюстратор, художник и преводач. През 1848 г. той основава течението на прерафаелитите с Уилям Холман Хънт и Джон Миле.

 

 Нели Плерома

16.02.2014

Свързана статия: Селена и Лилит

Имате въпроси? Пишете ми:

52 Comments

 1. Здравейте!Независимо дали става на въпрос за Лилит или някоя друг обект от Астрологията не трябва да се забравят(според мен) основни принципи като:съвпад( и всички останали градусови положения),местоположение(домове),Точка Гама.Няма да Ви кажа нещо ново:Астрологията е като книга,а изреченията са аспектите,буквите са обектите на Небето!

  Харесвам

  1. Здравейте Георги,
   Пети дом в хороскопа се свързва с творчеството, любовният живот, децата, игрите, забавленията….Това, че Лилит и Луна се намират там може да „говори “ за много неща, както и за не чак за толкова. Зависи как те са свързани в рождената карта.
   Така както сте ги изброил /дори без посочени градуси/ не виждам нищо страшно!

   Харесвам

 2. Здравейте, Нели! Бихте ли коментирали предстоящата позиция на транзитен Лилит в съвпад с натален Сев.възел (11*38′ водолей) във 6дом. В наталната ми карта Лилит е във втори дом и е аспектиран – съвпад с Луна и Уран, тригон с Марс. Чувствам се объркана, напрегната и изпитваща някакъв страх от смърт. Благодаря!

  Харесвам

  1. Здравейте Краси, по така предоставената информация не мога да ви кажа нищо по конкретно. Освен това причината за вашите безпокойства едва ли се коренят единствено в този съвпад /който дори все още не е точен, но да кажем е в допустимите 2гр/, според мен се явява още един фактор от цялото. Напълно е възможно да има проява на подобни усещания, Лилит в съвпад, но най-вече с лични планети дава подобни преживявания които се преживяват в повечето случаи на вътрешно ниво /обикновено като премине съвпада и те отшумяват/. Все пак не приписвайте на тази Лилит всички несгоди.. 🙂
   Шести дом има отношение към здравето, работата, личната грижа, а Северния възел най-общо дава указание, че този сектор щ е една от главните теми в живота ви! Нужна е добра „хигиена“ и на ума и на тялото!
   Поздрави!

   Харесвам

   1. Благодаря Ви, за бързия отговор и извинение за лошо поднесения въпрос! Може би усещането е заради това, което вие посочихте, а именно аспектирането на Лилит с лични планети. Пропуснах да кажа, че освен предстоящия съвпад със Северен възел, транзитен Лилит ще има и съвпад с Марс (21*08′) във Водолей в 6дом в наталната ми карта.

    Харесвам

    1. Краси, както и да е поднесен въпросът ви без рождена карта няма как да ви кажа нищо конкретно. Просто изброявам някои принципи. Лилит в момента е твърде далеч от наталния Марс за да ви притеснява със сигурност факторите са други, но да не гадаем, че никак не е сериозно!

     Харесвам

 3. Здравейте.Въпросът с интерпретацията на Лилит и аспектите и в натала е доста интригуващ ,особено от астропсихологическа гледна точка. От доста време си блъскам главата с наталния ми аспект Лилит (4 дом Риби) опозиция Луна (10 дом Дева). Доколкото знам, свързан е с проблеми с майката и емоциите, но се чудя дали хранително разстройство от типа на булимията би могло да има неща общо с този аспект? Друг аспект, за който не мога да намеря достатъчно инфо е Лилит тригон Северен възел и Asc, и двата Скорпион.

  Харесвам

  1. Здравейте Анелия,
   противопоставянето на Лилит и Луната не е лека комбинация. Това е преди всичко може да влияе много върху емоционалното състояние. Вечни съмнения дали се справяте добре в ежедневието, в грижата за другите, съмнения в женствеността…,Във вашият случай знаците Дева-Риби /тяхната подвижност и двойственост/, както и остта 4-10 дават допълнителна информация по темата за майката, както и за възможни хранителни разстройства – да, има отношение този аспект, но сам по себе си не е достатъчен за един по-дълбинен анализ. Същото важи и за останалите аспекти в които участва Лилит- те не се гледат никога изолирано с това отговарям и на вторият ви въпрос. Тригоните са по-слаб аспект, освен ако няма например никакъв друг тригон в натала, или пък този е с много точни аспекти /те тези неща се набиват на очи още докато се отвори картата/ тогава би следвало човек да се замисли, но във всички останали случаи концентрацията не би следвало да е в Лилит. В случая се концентрирайте върху това, че имате Северен възел на асцендента, той е много важен особено ако е точен, както и неговите аспеки и т.н. Не е толкова просто и няма как да ви отговоря еднозначно.
   Поздрави!

   Харесвам

   1. Много Ви благодаря за отговора и за разяснението относно опозицията Лилит- Луна. Да, опитвам да се фокусирам върху работата си по Северен възел ,макар да имам усещането че Южният все ме дърпа назад към зоната на комфорта. Надявам се не греша и в концепцията си че трябва и да се интегрират опитността на Южния със задачите на Северния.

    Още веднъж благодаря за отделеното време!

    Харесвам

    1. Да, Южният възел винаги „дърпа“, защото там е по-лесно, по – удобно. И определено е изкуство да вземеш от опитността на южния и да я приведеш към северния без да нарушиш баланса, да постигнеш цялост. Не знам на каква възраст се, но ако е под 36 както се казва имате време 🙂 Трагичното е, когато хора над 50 – 60 не са усетили своята посока. За повечето от тях няма много време…

     Харесвам

 4. Здравейте Нели!
  Толкова се радвам, че попаднах на вашата статия! От доста време се измъчвам по повод отношенията ми с един човек. Моята Лилит е в съвпад с неговата Венера , а неговата Лилит е в съвпад с моята Венера. А и моят Южен възел е в съвпад с неговия Сатурн, а моят Сатурн в квадрат с неговото слънце. До колкото разбирам между нас има някаква кармична връзка. Всеки път се караме по повод на нашите отношения, не можем да определим какви са те, защо се чувстваме толкова близки? Не успяваме да влезем в нито една роля за да категоризираме отношенията си един спрямо друг, а не успяваме и да ги прекъснем, сякаш сме в една безкрайна лутаница. Опитвам се да разбера, какво ни свързва, какво трябва да отработим, как да се измъкнем от това?
  Предварително ви благодаря!

  Харесвам

  1. Здравейте Мари,
   ,, по повод нашите отношения, не можем да определим какви са те.. “ Това е ключово и наред с това което споделяте по – долу дава много точно описание на една от тези прояви в която е замесена Лилит. Определено връзката между вас е с по дълбок кармичен оттенък. Южен възел и Сатурн могат да дадат ценна информация, но най вече да се проследи северния трябва, домовете, да се види накъде сте тръгнали, има ли общ път за вас … и т. н. И на двамата Венерите са в хватката на Лилит. Интересен взаимообмен се е получил…Венера се свързва с партньорството и ценностите, освен това е лична планета – по тези теми ще са и трудностите ви. Прочетох и второто ви съобщение, но доста хаотично ми звучи. Тук имаме двама души, две съдби, две карти и много динамика в тях. Тези отношения понякога траят с
   години. Докато нещо друго не се случи. Трябва да се преживее съдбата. Понякога е болезнено и на първо място е дълбокото осъзнаване на тези отношения и най – вече на собственото!! Не се наемам да дам никакъв съвет. Нещата не са прости и със сигурност има още важни фактори, но аз ви благодаря, че споделяте частта за Лилит, каквато е идеята на статията. Мисля, че на всеки му „просветва“ четейки, и в много от историите се припознава.
   Пожелавам ви хубава вечер и „освобождение“.
   Наложи се да ви отговоря от телефона си и се извинявам, ако има неволни грешки. Поздрави!

   Харесвам


   1. https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsБлагодаря, Нели!
    Да, малко по малко, четейки започвам да си изяснявам действието на тази планета. Съдейки по себе си, тя предразполага към силна зависимост, създава едновременно чувство за близост и отдалеченост, спокойствие и напрежение. Ще са ми нужни големи усилия да се освободя от нейното въздействие. Дано съм била полезна с моя опит.
    Още веднъж благодаря за отделеното време! Хубава вечер и на вас!

    Харесвам

 5. Здравейте!Искам да изкажа поздравленията си и благодарността си за чудесната статия,както и за коментарите и отговорите към тях.Лилит ме е вълнувала доста,и през годините съм осъзнавала доста нейни отражения и влияния в хороскопа и живота ми.Моята Лилит е в 24гр Везни,втори дом,стелиум с Луна и Плутон/точен/.Аз самата съм Скорпион,а този стелиум единствено си акомпанира с Нептун от четвърти дом.На първо място винаги съм усещала себе си като силно енергийно същество,и още от малка помисляйки нещо и се е случвало.Интересите ми,меко казано,в астрология,паранормално и дори плашещи за нормалния човек области,датират от години.Отношенията с жени са манипулативни,рядко срещам приятелки,които да не се съпоставят с мен и конкурират.Мога да кажа,че отношенията с майка ми като малка не са били хармонични,а сега отчасти успявам да балансирам.Отношенията с мъже са нелеки и често имам чувството,че не срещам разбиране,а приемането ми за сексуален обект е лесно.Бременността,раждането и отглеждането на дъщеря ми също са свързани с дълбоки трансформации за мен самата.Искам да ви попитам как мога да отработя тази позиция на
  Лилит,така че да бъде хармонично нейното проявление в живота ми?Какво би ми помогнало?Какво бих могла да променя в себе си?Как да се предпазвам от чуждите влияния и манипулации?Как да бъда успешна като жена,майка,любима,работеща?За какво и как да се подготвя за струпването на транзитните Сатурн,Плутон,Лилит в моя пети дом?Предварително ви Благодаря!

  Харесвам

  1. Здравейте Uran,
   Благодаря ви за добрите думи. Добър самоанализ и дълбоко търсене на смисъла свързан с женското начало – ето ви едно от проявленията на посочения аспект и вие го правите. Той обаче не бива да се вади от контекста на картата и разглеждането му сам по себе си не е редно и не е достатъчно. Вие самата сте Скорпион /предполагам и третият дом е подчертан по някакъв начин, щом стелиума е Везни 2/, както и досега с Нептун.. нормално е да мислите и анализирате надълбоко. Този стелиум във втори дом на първо място ще ви поставя в ситуации по интензивно да проявявате вашата лична енергия и материални притежания. Темите за живота и смъртта, майката и майчинството, вашият дом, сексуална енергия и партньорство – всичко това е вплетено и вие самата го описвате. От чужди влияния и манипулации човек се отърсва когато осъзнае собствената си сила и аз мисля, че ако не сте я почувствала все още напълно, то може би сте на път да го направите. Освен това, самият съвпад на Лилит с Плутон /а във вашият случай има и Луна!/, дава склонност освен за изключително силна интуиция и прозрения също така и самият човек да е добър манипулатор, а когато и еволюционното му ниво е по-високо, освен, че той по един много фин начин може да манипулира околните, но също така и добре да усеща техните вибрации, а това би могло да го предпази. Когато осъзнаете напълно тези енергии, тогава ще бъдете по-успешна. За това няма точна рецепта, иска се много „работа” на вътрешно, енергийно ниво и вие мисля, че я притежавате. Относно лесното приемане за сексуален обект, при подобни аспекти и особено пък ако някоя от планетите има отношение към десцендент и пети дом това е точно така, защото човек със силно поставена Лилит го излъчва и другите /мъжете/ го виждат по този начин – самата Лилит е прототип на свободната, непокорната, фаталната.. /вие може да не се усещате като такава, но това излъчвате, още повече в знака на Везните, тук трябва да се види обаче и позицията на Венера…/
   Относно транзита на Лилит-Плутон-Сатурн през петия ви дом. Няма как само по него да се направи каквато и да е прогноза, но той ще ви изправи пред кардинални въпроси касаещи деца, интимни отношения, ще засегне личният ви комфорт и изява и то в материален и енергиен аспект. Транзита на Сатурн по-отчетливо ще усетите през идната година и много важно е всяка една от тези три планети в рождената ви карта, какво точно управлява, с кои други е в досег /особено лични/ и т.н. – нещата не са толкова прости.
   И още нещо, недейте да вменявате прекалено отговорности на Лилит и не се концентрирайте в нея, това винаги го казвам. Да, определено е важна във вашата карта, но тя не е всичко. Освен това нейната енергия е неуловима и не можеш да я „озаптиш” или подчиниш, просто я приемаш такава каквато е, тя не случайно е на това място, така, че на въпроса за отработване, използване и т.н. няма точен отговор. Ние си работим по делата всеки Божи ден :). Това което мога да ви посъветвам е по някакъв начин да работите с тези енергии и в чисто физически план /не случайно домът е втори!/. Виждам, че имате известни познания по астрология, но може да си изберете и друго поприще – друга окултна наука, психология, целта е да има обмен на тази енергия с други хора, но не и с всеки – канализирайте я в някаква посока, работете. И като финал, точно днес Лилит е на 24гр в Козирог и „подчертава“ вашият стелиум, така, че този наш разговор никак не беше случаен!
   Желая ви здраве и спокойни дни!

   Харесвам

   1. Много БлагоДаря за изчерпателния и насочващ отговор!Знаете ли, изобщо не бях обърнала внимание на текущото положение на Лилит.Наистина не случайна е тази наша среща, макар и задочно!Неслучайни са и моите въпроси 🙂 Напоследък наиситна малко съм се загубила в духовните и душевни търсения, а вашият съвет за работа в материалната сфера/ 2ри дом/ ме мотивира.Започвам с пълни сили и увереност!Желая ви чудесно, спорно и с усещане за бриз лято!

    Liked by 1 person

 6. Привет!
  При мен Лилит е в 12 дом, 7 41′ 54″, Дева, секстил с Плутон, тригон с Нептун. Интересувам се от Лилит, но намирам много малко информация за нея.

  Харесвам

   1. Привет Маргарита!
    Дванадесетият дом се свързва с окултизма, тайните, душевните преживявания, изолация, болници и т.н. Във вашия случай, споделяте за благоприятни аспекти, но ако няма досег с лични планети, възли или няма никакви напрегнати аспекти, то няма как да я усетите така отчетливо или по-скоро да усетите нейната доста тежка /понякога/ енергия. Иначе, тези хармонични аспекти биха могли да засилят интереса ви към мистичното, сънищата, интуицията… нещата които изброих по-горе. И понеже и домът е в Дева, ви се иска и повече да ги изследвате и анализирате. Изобщо не се концентрирайте върху Лилит щом не ви е акцент. Сигурно има доста по – интересни неща в картата ви. А Лилит, е като една подправка – горчива и люта. Зависи от „Готвача”, колко ви е добавил в ястието.. 🙂
    Поздрави

    Харесвам

    1. Благодаря много за отговора! Това са единствените аспекти, които Лилит има в картата ми. Да, има и други интересни аспекти, но Лилит винаги ме е привличала като противоречив и пренебрегван образ.

     Поздрави

     Харесвам

 7. Здравейте,Нели!
  При мен Лилит е в 7- ми дом, 00.19гр Рак в квадрат със Слънце-26.07гр Риби,Юпитер-01.48гр Везни,Уран-02.13 Везни,Северен възел-00.15 Овен.
  Какви уроци имам за научаване и какво да очаквам от това разположение?Преминавам през много труден период в живота ми и това ме подтикна да търся отговори в астрологията.Знам,че е обширна наука и изисква задълбочени познания и отдаденост.
  Ще съм ви много благодарна за за отговор и насоки .
  Поздрави!

  Харесвам

  1. Здравейте Снежана,
   Седми дом е едно „интересно” място за пребиваване на Лилит, още повече в знака Рак. Това винаги се отразява по някакъв начин както на партньорствата, така и на майчинството. На първо място, този труден период не ви се случва единствено заради Лилит /тя просто е част от пъзела/, а зари всички тези не особено леки транзити които преживявате в момента, най-вече откъм Сатурн Да, транзитна Лилит в случая също е намесена, най-вече заради съвпада със същия този Сатурн, който точно сега се е запътил към квадрат с вашия Плутон /за радост финален/ Това е труден период на вътрешни борби, страхове, но и възможности за трансформации /имате синтетични конфигурации – т.е. нищо не е толкова лошо, но и нищо не е толкова добро както изглежда. Няма как да преминете безболезнено през настоящия период, а, скоро предстои и съвпад на Сатурн с вашето Слънце!
   Но въпросът ви в случая касае Лилит и понеже статията ми разглежда именно нея, ще ви кажа няколко думи за това. Лилит при вас се явява връх на тао квадрат при който наред с Юпитер и Уран са намесени и северен и южен възел /в случая Слънцето не играе роля, то е в последните градуси на подвижен знак, освен това в сродна на Лилит стихия, Та при вас говорим за кардинален тао квадрат. И най-кардинално, в живота, така описаната конфигурация може да ви създава проблеми най-вече в партньорствата /7дом/- работни, семейни, както и трудности при отглеждане, както и взаимоотношения с децата, някои по ексцентрични желания и взаимоотношения с другия пол /Уран/, както и съмнения относно вяра, принадлежност. Много са важни и засегнатите домове, останалите аспекти и още, много, много неща! Добре сте се насочили към астрологията, учете я, развивайте вярата и и най-вече във собствените възможности, ценете преди всичко себе си! Знам, че не е лесно, но ще ви помогне много!
   Успех!

   Харесвам

   1. Здравейте,Нели!
    Много ви благодаря за изчерпателния отговор!
    Това,което казвате “ И най-кардинално, в живота, така описаната конфигурация може да ви създава проблеми най-вече в партньорствата /7дом/- работни, семейни, както и трудности при отглеждане, както и взаимоотношения с децата“ е точно така при мен,но как се отработва ?И изобщо има ли такава вероятност или трябва да се откажа от партньорства? Какви са шансовете или възможностите човек да“ избяга от съдбата си „?
    Поздрави!

    Харесвам

    1. Ех, Снежана, хубави въпроси ми задавате вие, но за съжаление такива за които няма точни или пък правилни рецепти! В случая, започнете от себе си, дето се казва „запознайте се със себеси“, опознайте се, изправете се срешу страховете си, не им се противопоставяйте излишно. Дали да се откажете от партньорства? Не знам, сигурно ви минават такива мисли и не сте единствената,, но екпериментирайте, останете съзнателно сама, за известно време не търсете такива!
     Тук също искам да подчертая, че с това разположение в картата не трябва да се предоверявате на партньори, не трябва да влизате в съдружия, да споделяте своите по-големи планове, защото там трудно може да имате обективност и често ще се чувствате подведена, излъгана в очакванията, наранена.
     Колкото до това, какви са шансовете човек да „избяга“ от съдбата си… за сега, такива не са ми известни. Има обаче приемане на съдбата, защото за всеки от нас е отреден път по който трябва да премине. Търсете познания, четете, но още един съвет – не залитайте твърде в духовното, защото вероятността от „изгубване“ е голяма.
     Ние все пак сме на земята. И това също не е случайно!
     Още веднъж пожелавам ви здраве и вяра, но първо в себе си!
     Поздрави 🙂

     Харесвам

 8. Здравей Нели,
  и аз имам един синастричен въпрос. Много кармична връзка имам с един мъж, с който имаме съвпад на моя лилит в скорпион с неговия марс и нептун в скорпион.При него съвпада с моята лилит се случва в 3ти дом,а при мен в 4ти. Той самият има лилит в 8ми дом,много е плутонов защото има и слънце,меркурий и северен възел в скорпион.Освен това има и плутон в първи дом. Аз самата съм плутонова, защото имам опозиция слънце плутон в картата си. Освен много други добри съвпади,имаме и мног квадратури и опозиции. Но такава магия, такова привличане, такава манипулация от негова страна досега не съм срещала в живота си.И искам, но не мога да се измъкна.
  Тези силни плутонови аспекти, само чрез секс ли могат да се отработят? 😦

  Харесвам

  1. Привет Маргарита 🙂 Да, отвсякъде в твоя разказ лъха на Плутон и е много хубаво, че си на ниво в което осъзнаваш случващото се. Защото повярвай, има много тежки, „неспасяеми“ случаи. По принцип с всички хора с които влизаме в по-близък досег имаме кармични отношения. Разликата е в интензитета. Синастрията далеч не е само Лилит и със сигурност има и други важни показатели от които може да се съди за взаимоотношенията ви.
   Първо, Лилит в Скорпион е изключително силна, а в осми дом има предпоставка да притегля разрушителни ситуации /особено, ако е в напрегнати аспекти/. При низши типове, човек може да го влече да се занимава с тъмни сделки, черни магии. Когато нивото е по-високо тази енергия може да бъде трансформирана в полезни занимания с окултни науки, психология, криминалистика. Човек по естествен начин си изгражда имунитет срещу екстремни ситуации, става добър проводник на висши сили. Колкото до секса и отработването – Ако става въпрос за „най-обикновен“ секс, това не бих казала, че е отработване. Съществуват обаче и по-висши измерения в това отношение – тогава със сигурност – да! Можеш да потърсиш допълнително информация.
   Относно аспектите които ми изброи – не можах да разбера изцяло на кой какво и къде му попада. Но имай предвид, че едно силно положение е съвпада на нечий Лилит с Нептун на другия, а като добавим и Марс, това буквално говори за объркващи действия или по-скоро, човека проявява неадекватни действия. Като вземем и трети дом, става още по-зле. Ще се опитам да ти го пресъздам. Човека с Марс Нептун в трети дом, усеща твоята Лилит така: „Ти ми говориш разни неща, изпращаш ми послания, които не могат да достигнат до съзнанието ми, противоречиш си, изкривяваш думите, оттам нататък аз не мога да реагирам адекватно ..“ И още нещо, когато казваме, че някой ни манипулира, това изобщо не е едностранно. Само така ни се струва. И така ни се иска. А за магията съм напълно съгласна!
   Хубав неделен ден!

   Харесвам

   1. Много ти благодаря Плерома,че ми отговори.
    Точно така аз имам лилит в скорпион в моя четвърти дом,а неговата лилит е в 8 дом риби.Аз самата съм риби.Неговите марс и нептун са във трети дом и съвпадат с мойта лилит точно.Наистина аз много му говоря и по-скоро му пиша/комуникацията ни е повече писмена/ и той нищо не ми отговаря,не знам дали не ме разбира…вероятно:( Този негов стелиум в скорпион от слънце,меркурий,нептун,марс и северен възел попадат в моя четвърти. А неговият юпитер съвпада с куспидата на моя ИС и моят уран.Запознахме се в работата.Неговата венера в козирог 5ти дом съвпада с моя юпитер в 6ти точно. Неговият АС попада в моя АС. Неговият МС съвпада с мойта венера в 10 дом.Но тази манипулация от негова страна ме съсипва.Не ми е неудобно, ще го кажа с учебна цел,магнетичното привличане и уникално силно и за двете страни с тази разлика че аз настоявам,а той се прикрива.Досега за половин година е имало само един път секс.Друго което забравих,моята венера в телец е в точен съвпад с неговият южен възел.Той е човека който се страхува,пази и не смее да се отпусне,нещо на което аз не издържам вече.А когато аз се отдръпна, той започва наново да ме примамва и се завърта отново порочния кръг.Аз съм силно настоятелната във тези взаимоотношения – той предпазливия,подмолния,прикрития…а за признания на чувдтва да не говорим.Няма показ.
    Спделям нещата учебно 🙂

    Харесвам

    1. Привет отново Маргарита, първо да уточня, че разглеждането на партньорски хороскопи ми е сред предпочитаните в практиката, но в твоя случай не мога да отговоря категорично, защото липсват много неща в „пъзела“.
     И все пак:
     Това което се откроява, на първо място и двамата имате явно подчертана вода в хороскопите, а това говори и за по-дълбока емоционалност. Активирането на 3, 4, 5 –домове, също е показател за нещо много лично. Съвпад на планета с южен възел /особено лична, както в случая е Венера/, е показател, че този човек /в случая ти/ идва при нас от миналото. А какво е било това минало….. не се знае. Подобни връзки са особено мъчителни, видяла съм много и няма точна рецепта за справяне. Лошото е, че повечето хора зациклят и цели отрязъци от живота се превръщат в бреме. На първо място, идеализацията в подобен вид отношения е огромна. Затова, трябва да има реализация на чисто „земно“ ниво. Хората да застанат един до друг с всички свои добри и лоши страни, да се оголят, да паднат маските. Дори с цената нещо негативно да се случи. Това обаче никак не е лесна работа, защото страховете са прекалено силни. За радост, такива „връзки“ рядко продължават през целия живот, винаги се случва нещо, което преподрежда системата, но това често отнема години от живота.
     Пожелавам ти, много скоро да излезеш от този омагьосан кръг.

     Харесвам

 9. Лилит ми е в рожден 5-ти дом в Стрелец, сега гледам че и по транзит (към дата: 20.06.2017г.) се мотае пак на същото място. Четох някъде че Лилит в 5 дом предвещава смърт на първенеца, което не е никак добре. На много места четох и за Лилит в Стрелец, но не можах да схвана смисъла. На приятеля ми Лилит е в 6-ти дом във Везни. Все си мисля, че е свързано със службата. Не съм се вглеждала в транзитите порад това, че имам твърде малко информация за влиянието и върху живота на конкретния човек. Имам доста въпроси и неясноти? Моля, някой който е по-запознат от мен да ми препоръча книги или друг вид информация. Ще съм му много благодарна, наистина. 🙂

  Харесвам

  1. Здравейте,
   първо да уточня. Влиянието на Лилит се усеща единствено, ако е силно акцентирана в рождената карта. А за да разберете дали го има или не това влияние е нужен цялостен анализ на хороскопа. Несериозно е да се концентрираме върху Лилит, и да пренебрегнем всичко останало, нали? 🙂 Колкото и да четете от тук – от там, най-много да се объркате още повече. Горният цитат, който сте споменала „Лилит в 5 дом предвещава смърт на първенеца“, го доказва. Просто не си губете времето в четене на подобни писания.
   За да стигнете до качествено тълкуване на Лилит /и не само на нея/, са нужни много добри астрологични познания и много практически опит.
   Колкото до литература, има такава, напишете в търсачката „Черната Луна“, излизат и книги, има доста информация и по руските форуми. Лично аз не мога да препоръчам стойностно четиво излязло до сега на български език.
   Поздрави и честито астрономическо лято!

   Liked by 1 person

 10. Благодаря за статията. Следя Лилит „изкъсо „, понеже моята е малко перверзна. Обаче…искам да кажа за Лилит в синастрията. Имам конкретен случай, като по учебник. Съвпад на Лилит със Слънцето на партньора. Преди тази връзка това беше мъж мечта. Всички жени го искаха. А и с пари разполагаше. Събра се точно с тази, отгледа сина й, а тя му роди и още едно дете. И като истинска Лилитка, понеже много работи – не си гледа и децата. За първи път лично срещам майка,която не си гледа децата, но…пред хората го.. Имитира. А въпросния мъж днес: без пари, без готина работа, без приятели, без личен живот и…Замъглен. Колеги, астролози като чуете някой да пита : имам ли магия? Или някоя майка да се чуди на детето й дали не са направили магия , знайте – Лилит е замесена. Няма магии, има блокираща живота енергия. И енергията е деградивна.
  И тук стигаме до същината й, според мен. Лилит е дълг, или си носиш кръста и ти тежи и страдаш. Или казваш Стоп и отговорно си поемаш живота в ръце. Дълговете не са само по Сатурн и по Лилит са.

  Харесвам

 11. Здравейте!

  При мен Лилит е в Телец, в 1 дом /8,32/ и е в опозиция едновременно със северен възел в Скорпион в 7 дом /3,33/ и Уран в Скорпион в 7 дом /6,21/. Какво означава? Благодаря!

  /не съм сигурна за орбиса на Лилит, т. е дали е в опозиция и със Северен възел, и с Уран/

  Харесвам

  1. Здравейте Диана. Първо, орбисът е твърде голям, за да се счита, че Лилит е в опозиция със Северен възел. С Уран, може да се отчете опозиция, но единствено при условие, че има и други фактори. Опозициите на Лилит не са така отчетливи, особено ако няма включени други аспекти. Така предоставената информация е твърде недостатъчна. Пък и ако не усещате влиянието й, по добре не го и търсете..

   Харесвам

 12. Здравейте Нели,
  В моята карта Лилит е в 4-ти дом в Скорпион 1952, в съвпад с Марс 2221 и квадрат със Сатурн 16`29 във Водолей. Какво да очаквам?

  Харесвам

  1. Здравейте Мария,
   Не е задължително да очаквате непременно нещо. Не се концентрирайте толкова върху Лилит. Тя не винаги е проявена в картата, някои хора не я и усещат, а тези пък които я усещат си го казват ясно – както имаше 2-3 коментара преди вашия.
   Най-общо казано Лилит в хороскопа е мястото откъдето „изтича” енергия и не може да се прояви, също така остава неосъзната. За аспектите които споменахте мога да кажа две изречения, и тъй като не е пред мен картата ви за да знам какво управляват, Марс, Сатурн и т.н. ще ви отговоря най – общо. Във вашето положение, може да има повече активност в дома, но проявата и да е по-скоро под форма на трудности, агресия, насилие, включително и психическо, инциденти. Всъщност такъв характер има квадратурата ви Марс – Сатурн, а Лилит може само да подсили влиянието и да нямате нужните устои да се справяте адекватно с това. Също така, може да има някаква тайна, свързани с род и минало. Твърде е общо. Поздрави

   Liked by 1 person

 13. Здравейте Нели.

  в моята карта Лилит в 7 дом/Дева, 14.04 град в тригон със слънце в козирог/11 дом и сатурн в телец /2 дом/, квадрат МЦ и ИЦ. Като всички аспекти са с орбис 3-5 град. Меркурий ми е в 10 дом в Стрелец.
  Никак не ми е лесно с партньорствата от всякакъв вид 😦 Ако ме посъветвате как е разумно да се постъпва ще съм благодарна

  Благодаря

  Харесвам

  1. Здравейте отново. Явно днес „ви е ден“ и ви вълнуват много въпроси 🙂 С Лилит имам доста опит и по това което описвате мога да ви посъветвам, да не се предоверявате на партньори /дори и на интимни партньори в по-дълга връзка или брачен/ както и колеги и по-високо стоящи от вас. Действайте самостоятелно /доколкото ви е възможно/, защото твърде е вероятно често да бъдете подвеждана /волно или неволно/. Като цяло Меркурий като управител на 7 дом не дава лоялни партньори- често те са хитри и изменчиви, като прибавим и Лилит в подобни аспекти, а и този Стрелец на МС, който обича да раздува нещата и да дава понякога неизпълними обещания-картината не е твърде приятна. Разбира се това в никакъв случай не трябва да се гледа изолирано от картата!! Просто ви давам жокер, а вие си наредете пъзела. Имайте предвид, че тригоните и изобщо хармоничните аспекти с Лилит, не са толкова изразени, както нейните напрегнати аспекти, особено ако са в по-точни орбиси.

   Харесвам

   1. Здравейте и благодаря,

    всичко описано от Вас е изживяно многократно и всеки път болезнено от мен. В 7 дом са ми също плутон в дева и уран във везни и т.н.
    Някак трябва да се справя с предоверяването. Трудно е. Главата ми ражда едни идеи и мечти, които са обществено значими и не е за сам човек да се бори или поне още не съм намерила начина. Търся го от доста време вече 🙂

    Благодаря отново

    Харесвам

 14. Здравейте Нели, моята Лилит е в 9-ти дом, в Скорпион (03’38) , отново в Скорпион имам и Марс(16) , Плутон( 16) и МC ( 20) , но не се аспектират. Въпреки това усещам силното й влияние в личен план, както и в партньорствата си, където почти винаги моята лилит аспектира нечие слънце и луна и/или обратното.

  Харесвам

  1. Привет!
   Лилит в Скорпион е с особено силно влияние – свързва се с окултизма,мистични връзки, може да си „играе“ с енергиите, в негативен план, носи разрушителна енергия, въвлича се в неприятни ситуации,има страхове. Тези определения са в най-чист вид и могат да се активират единствено, ако Лилит попадне в някаква конфигурация, или е в точен аспект /до 2гр/. с планета и то най-вече лична, да е в съвпад с връх на дом, възел и др. – тогава може да е важна в хороскопа и да се усеща силно влиянието й, но ако няма горните показатели, нейното влияние не се усеща интензивно. При вас, е в девети дом,това е домът на Юпитер, а той се свързва преди всичко с висшия ум и интуиция, далечните пътувания, духовенството, така, че може да я усещате добре в тази посока. Колкото до партньорствата /и понеже ги свързвате с Лилит/, трябва да се търсят и други показатели – на първо място господаря на 7 дом, къде се намира, има ли връзка с Лилит и т.н.. Не е толкова просто и еднозначно. Гледа се много обстойно цялата карта.
   А като астрологично правило, когато се разглеждат партньорски хороскопи /синастрия/, ако нечия Лилит, аспектира партньорско Слънце, Луна или е на остта АС-DС – това говори за силна кармична свързаност. Такива връзки не са случайни и обикновено не приключват, докато не изпълнят своето предназначение.Винаги има някаква разплата, винаги научаваме ценен житейски урок от връзката си с този човек. И това никак не е случайно!
   Здрава и успешна Нова година!

   Liked by 1 person

  1. Първо, въпросът ви е зададен некоректно, да не говорим затова, че за да се отговори на астрологичен въпрос, съответно се разглежда астрологичната рождена карта 🙂
   Все пак, Лилит ми е любима точка за разглеждане във всеки един хороскоп и ще ви отговоря съвсем принципно как стоят нещата.
   Предполагам имате натална Лилит на 9-10гр в Стрелец и ви притеснява, че съединението Марс-Сатурн на 24.08.16 ще попадне върху нея. В конкретния случай има съществено значение само, ако Лилит е аспектирана /т.е. има ли мажорни аспекти към други планети, върхове на домове, участва ли в конфигурация и т.н., като орбиса е 2 гр/, едва тогава може да се направи някакво тълкуване, но така сам по себе си този съвпад Марс-Сатурн върху Лилит, без да активира важни точки в хороскопа, може да се свърже с някакво неразположение, дискомфорт, повече напрежение в работата.. Имайте предвид, че той, Сатурн към момента е стационарен и си „дълбае“ точно в деветия градус на Стрелец, като търпеливо си чака Марс… А като цяло, Лилит в шести дом /и пак подчертавам, зависи от аспектите/ може да даде проблеми със здравето, в работата, неща с които се сблъскваме в ежедневието.

   Харесвам

   1. Нели,мила,съвсем случайно попаднах на тези диалози и сега едва разбирам,че имаш такова отношение към Лилит.А мен Лилит много ме тревожи,защото е на около 9 градус в Стрелец в нат.хороскоп на сина ми в 6 дом.Скоро забелязах,че на около този 9 градус е Антарес в Стрелец.А през 2017 г. е имало възвръщане на Лилит в хороскопа на сина ми-мисля,че през м. май 2017…Всичко това как ти изглежда в съдбата на сина ми,Нели?….

    Харесвам

    1. Привет Мария, разбирам те, но няма смисъл да си създаваш тревоги само на това основание. Да, аз работя много с Лилит и я наблюдавам в картите на хора с различни съдби. Тя е една по-специална точка в хороскопа и разбира се аз далеч не знам всичко за нея. Мога само да кажа, че така изваден аспекта от контекста на рождената карта не може да се“ разчете“ еднозначно и адекватно. В своята работа обичам конкретиката и с годините все повече се въздържам от крайни обобщения. Шестия дом в хороскопа се свързва с всичко което касае нашето ежедневие на много лично ниво -здраве, работа, хранене, лична хигиена, служене. Най-общо казано при едни по неблагоприятни аспекти човек може да има проблеми, затруднения в тези области, а при благоприятни пък ще се чувства комфортно в дейностите по този дом, така, че нещата не се свеждат само до въпросната Лилит. Астрологията не е никак лесна и ако човек няма добра основа и познания и чете избирателно, то той може да си направи сам голяма беля. Мога да оприлича това състояние донякъде с хипохондрията /знам, че ще ме разбереш чудесно/
     Поздрави и хубави неща!

     Харесвам

 15. Не ми е много любима Лилит, честно казано. Идеята за еманципираната жена е хубава, но проявлението на транзитите на Лилит рядко са особено приятни. Венера винаги е за предпочитане, но пък и тя рядко има такава тежест.

  За примери, при тригон на Лилит от 7-ми дом към натален Уран в 3-ти – получих първата си рейки инициация и също така това е периодът, в който най-силно съм усещала енергията на рейки, буквално ми изгаряше ръцете. Като цяло е положително усещане, но също и много плашещо.
  При опозиция на Лилит от края на 8-ми дом към натални Сатурн и Венера (че и Меркурий е важно може би да спомена, защото е в стелиума) във 2-ри приятелят ми прибра вкъщи едно коте от улицата, което ослепя в последствие заради раните си, но си е живо и здраво и доста енергично диване. Той е като олицетворение на Лилит – див, злобен, не дава да го пипнеш, само ако той иска да ти се радва, но дори и тогава ти трябва да си пасивен, а пък той да ти се гали. В последствие много си го заобичах, но първоначално хич не се зарадвах, когато приятелят ми ми го натресе.

  Харесвам

 16. На мен Лилит винаги ми е харесвала. Симпатизирам и. Тя уважава себе си и не е приела да се жертва като Ева. Според мен олицетворява скритите копнежи на мъжете, изкусителка е. Някъде четох, че имала и лечителски способности.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.