Холистично лечение на плутоновите кризи


Как да разпознаем плутонианеца

Най-напред може би ще е добре да дефинираме какво обозначаваме с термина плутонианци. Ако разгледате хороскопите им – т. е., ако ви позволят да ги погледнете, каквито са си потайни, – ще намерите Плутон в аспекти със Слънцето, Луната, асцендента или медиум цели. Обикновено има няколко подобни конфигурации и повечето са трудни – например съвпад, полуквадрат, квадратура, квадрат и половина, куинконкс или опозиция. Понякога Плутон аспектира няколко други планети и човекът има ключови разположения в Скорпион – подвластният знак на Плутон. Няколко планети в осми дом също могат да произвеждат подобни ефекти.

Отрицателно настроените личности под силното влияние на Плутон нерядко са много предпазливи и сковани, страхуват се да допуснат другите до себе си. Никога не се разкриват изцяло, но все пак знаят всичко за вас, след като са източили информацията под предлог, че ви помагат. Плутонианците често излъчват напрежение и е възможно да изглеждат тъжни, което отблъсква хората. Мнозина от тях са огорчени, пълни с обида, обзети от натрапчиви мисли за миналото, излъчвайки нагласата: „Виж какво ми направиха.“ Често пъти са недоверчиви – именно за тях са измислени тениските с надписи „Преследват ме параноици“ или другите: „Не се вбесявам, а се разплащам“. Или черните фланелки, които нищо не казват, защото плутонианците често са облечени в този цвят. Дори хуморът им е черен. Колко Скорпиони са необходими, за да се смени една крушка? Николко – те просто ще си стоят на тъмно.

Плутонианците имат дара, както и стремежа, да намират методи за справяне с болезнените събития в личното си минало, като по този начин работят, за да го преодолеят. Плутонианците са родени съветници, затова много лесно привличат обърканите хора. Но отрицателно обладаните от Плутон се правят на абсолютно необходими, като подмолно ви убеждават, че без тях сте загубени. Не можете да разберете защо сте започнали да ги мразите и се чувствате виновни, тъй като те правят много за вас. Някак си балансът на властта във връзката се е променил, така че вие правите всичко по тяхному и се чувствате виновни, ако не постъпвате така. Жените по-често от мъжете прилагат този вид манипулации, за да се сдобиятс влияние. Властта и контролът са подмолните теми на планетата Плутон – чисто и просто!.. Но тъй като плутонианецът не е нито „чист“, нито „прост“, неговите опити да контролира се проявяват по завоалиран начин – често пъти и самият той не ги усеща. Управлението на чуждата воля се постига чрез такива фини средства като манипулация, емоционален рекет, „помощ“ и насаждане на чувство за вина.

Друга характеристика на отрицателните плутонианци е начинът им да се справят с чувствата. Да владеят емоциите означава да диктуват положението, поне така си мислят тези личности. Рядко показват чувствата си, особено онези, които може да застрашат контрола – негодувание, силна нужда от нещо или уязвимост. Плутонианците отричат гнева, но вътрешно кипят. Вие го усещате и се притеснявате, но те настояват: „Не, не, няма нищо, всичко е наред.“ Тогава един прекрасен ден те ви изтърсват, че правите еди-какво си вече месеци наред, а те се вбесяват, когато някой постъпва така. Упрекват ви как може да сте толкова нечувствителни и стигат дотам, че вече не желаят да ви виждат. Вие сте съкрушени, тъй като не сте предполагали, че това „еди-какво си“ в никакъв случай не бива да се прави. И понеже сте станали твърде зависими от този човек, чак ви се струва, че не можете да се справите без него. Ако той не е до вас, чисто и просто загивате, защото няма как да възкресите връзката. Но не сте единствени – именно същият сценарий непрекъснато се повтаря в живота на плутонианците. В действителност някои от тях са способни само по този начин да поддържат някаква връзка.

Плутонианецът във връзките

Какво странно нещо е самотата и колко плашеща е тя. Никога не си позволяваме да се доближим твърде много до нея; и ако случайно го направим, бързо бягаме.

Изпаднала под обаянието на транзакционния анализ, аз реших, че всяка позиция на Венера може да бъде разпозната по игрите, до които прибягват хората, за да се изплъзнат от интимността. Особено очевидни бяха свързаните с позициите на Плутон в домовете на връзките (пети, седми или осми). Същото важи и за Венера в Скорпион, както и при аспекти на Плутон с оста асцендент-десцен-дент, и може би за всички плутонианци. Тези хора прибягват до два основни модела и единият толкова лесно преминава в другия, че е трудно да ги разглеждаме поотделно.

Първата схема е „докато смъртта ни раздели“ във всичките й потенциално зловещи разновидности. Плутонианците не установяват връзка, а вземат заложник! Те изпитват такива интензивни чувства спрямо любовта, че искрено вярват, че тя е въпрос на живот и смърт. Не са им чужди и връзките за една нощ, защото плутонианците нерядко са доста страстни; но на следващата сутрин вече гледат на вас като на отдавнашен партньор и вземат неотменимо решение. Ако сте им харесали – печелите. Няма отстъпване, нито взаимно проучване и оформяне на мнение. При тяхната прозорливост по отношение на хората е напълно възможно това кратко време да им е достатъчно, за да си съставят обоснована психологическа преценка, но все пак подобно действие може да изплаши хората, на които им трябва повече време, за да се ангажират. Но веднъж установили връзка, те изпитват такова силно облекчение след болезнената самота, че стават маниакални и обсебващи. Страхувайки се да не бъдат изоставени, се опитват да обвържат партньора с механизмите, които описахме. Подтиквани от отчаян страх, доста често те трагично предизвикват изоставянето, което толкова се стремят да избягнат, защото стават много задушаващи.

След подобна раздяла в действие влиза втората схема: „Вече съм го преживявал.“ Може още повече да се задълбочат в изолацията си, тъй като тя им дава тотален контрол над средата им. Някои от тях никога не се пробват отново, вкопчват се в образа „загубена любов“ или „сродна душа“. Те се държат за миналото, за старата любов, редовно ходят на гробища. Гневно обвиняват онези, които са се изплъзнали от хватката им, макар че по принцип са отблъсквали любимите си хора.

Този модел може да се самовъзпроизвежда. Например плутонианецът да е бил предаден – нещо, което не е способен да прости. Подобен човек очаква да бъде предаден отново и често избира партньор, много склонен към предателства, пренебрегвайки другите типове личности („Те просто не ме възбуждат“). Тогава манипулира партньора си с думи, поведение и езика на тялото, за да го накара да осъществи тези лелеяни очаквания. След време на всекиго му писва да го обвиняват и заключава: „Щом мислиш, че мога да постъпя така, значи ще го направя!“

След като известно време играят ролята „вече съм го преживявал“, самотата отново се натрупва до непоносим предел. Когато някой раздуха жаравата на желанието за интимност, новата любов се изправя пред проблем, защото трябва едва ли не да прави челна стойка, за да докаже, че не е като предишната. Щом плутонианецът повярва дори мъничко, пак се връщаме към „докато смъртта ни раздели“. плутонианец! Възможно е да се проявяват като надарени любовници, защото острата чувствителност към онова, което се случва с другите, дори медиумните способности им помагат за най-върховното задоволяване на партньора. Тяхното страстно, напрегнато, тайнствено излъчване също може да ги направи много желани. Плутонианците, казано с две думи, са горещи личности.

Това е добрата новина. Лошата е, че сексът за плутонианците е сложна, пълна с емоционални клопки тема. Нуждата от власт и контрол е донякъде причината, поради която сексът може толкова да ги привлича. Важното е да „набират точки“ и плутонианците са склонни да печелят на всяка цена, дори когато сексуалното завоевание не им носи изгода – лична, обществена или професионална. В действителност – колкото по-рисковано е, колкото повече тайнственост има в него, толкова повече ги възбужда. Нерядко плутонианците изпитват силно привличане към хора, стоящи по-ниско от тях в обществото, наслаждавайки се на чувството, че ги привъзхождат. Или обратно, може да преследват хора с власт или пари – и едното, и другото биват схващани като афродизиак. Възможно е и да ги привличат и опасни хора, да влизат в битки за контрол с помощта на секса. Понякога сексуалните завоевания представляват и един вид отмъщение против сегашния или предишния партньор, или срещу родител.

Накратко, сексът служи на много цели освен за физическо облекчение. Най-напред плутонианците вече не се чувстват сами. Но изначалната им изолираност е такава, че самотата бързо се връща, затова сексът може да стане постоянна нужда. Възможно е той да се превърне в бариера пред опасността да бъдат изоставени. Плутонианците са способни и да използват близостта като защита срещу интимността. Тоест – любенето оставя малко време за говорене, затова плутонианците са способни дави държат толкова заети, че да не забелязвате липсата на словесна връзка.

В крайна сметка обаче нещо у вас я отчита, част от вас се възпротивява на превръщането ви в сексуален обект и вие схващате, че сте под контрол. Започвате да се чувствате сами сред цялата тази интимност и усещате как се изключвате. Може дори да ви стане неприятно да постъпвате по тяхному или да се чувствате използвани поради факта, че винаги сте задоволени и изцяло оголени, докато плутонианецът никога не губи контрол или не ви позволява да го удовлетворите. В този момент или вече сте се хванали на някоя от игрите, които плутонианците налагат, като например да ви правят зависими, или пък сте готови да си тръгнете. Плутонианецът отново е изоставен.

Причината за вманиачаването в секса и контрола е свързана с произхода на „плутонианството“. Кръвосмешението или насилието над деца може да бъде част от историята на разглеждания типаж, затова сексът и злоупотребата с властта се появяват неразделно свързани още в най-ранните му детски изживявания. Може би атмосферата в дома е била натоварена със сексуална енергия и детето още от малко е стимулирано прекалено, твърде много е излагано на сексуалната активност на възрастните. (Нима Фройд, този стар плутонианец, не е развил теорията за първоначалната обстановка като част от причините за неврозата?) Единият или двамата родители много вероятно са поддържали доста сексуални връзки или са си изневерявали и този факт е оформил представата на плутонианеца за връзките и сексуалната интимност. Също така доста често сексуалността не е била открито показвана, не повече от другите прикривани емоции у дома, но детето е попивало незадоволените сексуални флуиди, може би ако го е свързвала близост с несъзнателно съблазняващ родител. Когато детето се е чувствало нежелано или необичано,липсвала му е истинска близост, възможно е да се е възползвало от каквато интимност му попадне под ръка и може да е станало сексуално активно по-рано, отколкото повечето млади хора. Като се вземе предвид комбинацията от едно или няколко от тези условия, интимността за плутонианеца става сексуализирана, защото той може да не познава друг начин да се сближава с хората.

Ако сте плутонианци и се питате защо не сте чак дотам пламенни, защо сте били целомъдрени толкова много години или когато се съгласите да правите секс, не му се радвате – отговорът може да е свързан предимно с някоя от другите трудни ситуации, която ви е направила плутонианци. Предадено доверие, посегателство над тялото и чувствата ви, изоставяне – всичко това вероятно е било толкова жестоко, че наистина ви е трудно да се отворите и да престанете да се контролирате. Може би упорито пазите куп горчиви чувства към партньора си или към отминала връзка, а замразеният гняв ви кара да се замразите и в сексуално отношение. Проработката на недоволството от Глава четвърта би ви била полезна в подобна ситуация, а някои от другите лечебни средства, дадени в Глава трета, може да ви помогнат за секса. Вие сте напълно способни да бъдете точно толкова секси, колкото и плутонианците, описани по-горе – повярвайте ми.

Този откъс е от книгата на Дона Кънингам, която разглежда в дълбочина планетата Плутон и нейното влияние в живота на отделния човек. Книгата е написана на достъпен език. Препоръчвам горещо на всички търсещи, за по-дълбокото разбиране на влиянието на плутон в рождената карта.

Цена: 13лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.