Скоро попаднах в спор относно свободната воля на човека. Много ми допада и напълно се доближава /към настоящия момент/ с моя начин на мислене разсъждението на Дейн Ръдиар, по тази тема. Цитата е от книгата му „Лунният цикъл“ на издателство „Лира принт“. Споделям го с вас и горещо препоръчвам тази книга

„Раждането – или по-скоро първият дъх – е началото на (поне относително) независимо съществуване. Нищо „индивидуално“ не може да бъде отнесено до процеса на гестация и ембрионал­ното състояние. Индивидуалността изисква независим ритъм на съществуване, а такъв ритъм, поне символично, започва да дей­ства с „първото проплакване“ или поемане на дъх, което ще рече, с първия ответ на организма като цяло спрямо вселената, в която новороденото е предопределено да действа по своя си индиви­дуализиран и уникален начин.

Свободата може да се отнася само до способността на индивида да изработва самостоятелен, неопределим отговор на натиска, предизвикателствата и възможностите на живота. Този натиск и житейски предизвикателства съставляват специфични­те условия, наложени на човека при раждането от наследстве­ността и обкръжението. Новороденото не е в състояние да про­мени това предопределение. Бебето се явява негов продукт, ро­дено е с набор от гени и в средата на определена раса, семейство, култура и класа. Всички тези фактори неизбежно обуславят лич­ността му, те съставляват неговата „природа“.

Но те не определят реакцията му спрямо тях, защото, според мен, вътре и отвъд организма му съществува фактор на неопреде­леността – искра божественост. Именно в тази божествена свет­лина живее потенциалната му свобода. Тя е само потенциална, защото може да остане латентна и неоперативна, и обикновено го прави, освен в критични моменти от живота на човека. Тези важни периоди, или кризи, са моментите за взимане на решение.

Възможно е решението да се избере от така наричаната от нас свободна воля – намерението да не се подчиняваме на мина­лото (тоест на влиянията на нашето наследство и обкръжение) и вместо това да трансформираме същото минало (нашата „при­рода“) чрез привнасяне на нова визия, нова цел или осъзнаване. Но в много случаи, когато възможността за подобно решение дойде, древната дълбоко вкоренена сила на нашата „природа“ (изобщо всичко в нас, миналото на човешката раса… и кармата на индивидуалната душа) прави трансформиращото решение невъзможно, или колебливо и объркано. Тогава се получава, че нас ни „определя“ миналото ни и губим дадената ни от Бог способност за индивидуална свобода. Още веднъж сме върнати в преднаталното състояние на зависи­мост от Майката – и тук под „Майка“ имам предвид всичко, което ни затваря в утроба и ни обвързва – нашето семейство, религия, класови стандарти, общоприета нравственост и така нататък. Всички те неизбежно обуславят нашата личност, макар че не е нужно да определят ответите ни спрямо предизвикателствата и възможностите в живота.

Съществува принципно различие между тези две думи – обуславяне и определяне. Когато разграничението е наистина разбра­но, това прави безсмислен острия конфликт между двете мисловни школи, преподаващи съответно, че човекът има свободна воля и че обуславянето (или съдбата) властва над всичко. Никой не е абсо­лютно свободен, понеже самата концепция за „абсолютна свобода“ реално няма никакъв смисъл, но в критичните моменти на вземане на решение всеки човек може до някаква степен да преобрази есте­ствените си условия чрез някаква творческа реакция, която до този момент е била неопределена и непредсказуема по същество.“

Нели Станева

29.12.2015

Страници 216

Цена: 12лв

Ако желаете да купите тази книга или се нуждаете от повече информация за нея, пишете ми чрез тази форма:

Доставката за цялата страна се извършва с куриерска фирма „Спиди“, с наложен платеж.

За територията на гр. София, се предлага доставка до адрес на цена 4.00лв.

Към всяка една поръчка ще получите ръчно изработен от мен разделител за книга.

Срок на доставка до 3 работни дни.

Ако имате друго предпочитание за начина на доставка – упоменете го.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.