Неподвижните звезди и тяхното тълкуване


Тази книга е плод на дългогодишни изследвания и проучвания. За първи път е публикувана през 1928 год. от Елсбет Ебертин. Заглавието й е „Sternenwandel and Weltgeschehen“. В нея влизат случаи от записките на авторката с бележки от нейните дългогодишни изследвания. В последствие книгата е допълнена и дообработена от нейният син Рейнолд Ебертин и друг нейн сътрудник – Георг Хофман.

Книгата е написана в стил практическо помагало. Накратко запознава читателя с историята на интерпретирането на неподвижните звезди. Следва раздел, в който те са изброени в хронологичен ред, започващи с тези от знака Овен, като е акцентирано първо на тяхната природа и влияние. При някои е дадено и какво носи звездата в съвпад с дадена планета. В края на всяка звезда има дадени примери за събитие или влияние случило се в реална натална карта. Принципно при тълкуване на хороскопа неподвижните звезди се вземат под внимание само, ако са в много точен съвпад /не повече от градус /

Книгата завършва с приложение с няколко таблици включващи позициите на звездите по дължина от 1920 до 2010г, таблица на прецесията, таблица на ширина, деклинация на неподвижните звезди. Книгата може да бъде използвана чудесно като настолно помагало.

Ето и кратък откъс от книгата свързан с историята на неподвижните звезди

„Наблюдението на неподвижните звезди и на връзката им със световните събития започва хиляди години преди нашата ера. По аналогия с годишното движение на Слънцето се прави и разпределение на 360-те градуса на окръжността. Към VI в. пр. н. е. вавилонците имат голяма кръгова система, в която влизат меридиан, хоризонт, екватор и еклиптика. В тази система се правят измервания, което по- нататък се изобразява като глобус на звездното небе, въведен от гръцката астрономия. Вавилонският Мул-А Пин повтаря 16 съзвездия, разположени на пътя на Слънцето (VIII в. пр. н. е.), и още около 70 в други части на небето.

Първият каталог на неподвижните звезди е съставен от Тимохарис и Аристил около 250 г. пр. н. е. в Гърция. Хипарх, около 150 пр. н. е., го усъвършенства и той отива при бъдещите поколения в канонична форма благодарение на Птолемей в неговия астрономически справочник „Алмагест“.

Имената на неподвижните звезди идват от древния Ва­вилон. Както се вижда в епоса за Гилгамеш, в еклиптиката са разпределени само 11 знака. Тогава Везните още се смятат за „щипките“ на Скорпиона. Със сигурност не е имало равномер­но разпределяне на знаците. За месец иджар (април, или за да бъдем точни – април-май) има не само Телец, но и Плеяди, а за месец сиван (май-юни) са не само Близнаци, а и Орион.

Първоначално неподвижните звезди се асоциират с метеорологични явления; например Сириус, който изгрява в началото на юли (северно полукълбо), се предполага, че слага началото на силната горещина през „кучешките дни“ – с това име в северното полукълбо назовават лятната юлска горещина.

Въздействието на дадена неподвижна звезда върху времето не е във връзката й с другите звездни тела, а заради по­зицията й, когато изгрява и залязва. Птолемей не придава особено значение на тези „звездни фази“, но заключава, че атмосферните явления се влияят от планетите. И накрая, за специално наблюдение са избрани и използвани 15 звезди от първа и 15 от втора величина. Постепенно влиянието на неподвижните звезди започва да се свързва с тялото в здра­во и в болно състояние.

Символите на неподвижните звезди основно служат като създатели на тяхното значение. Например, вярва се, че човек, в чиито хороскоп е подчертана позицията на Хлебаря, харесва онези части от страната, които изобилстват с вода, и ще отглежда лозя или ще му харесва да пие вино. На Кита се при­писват рибарите, както и „пияници и лакомници, тъмничари в затвори, разбойници, професии, свързани с мариноване в сол, търговци, скъперници и недобросъвестни пазачи на печата“.

Точно както определени планети се приписват на различ­ни знаци, така и някои планети се координират с техните де­кани (раздели, съдържащи по 10 градуса), като по този начин влиянието на неподвижните звезди се сравнява с въздействи­ето на други звездни тела, което после се използва за описва­не характера на въпросната неподвижна звезда.

Цена: 11лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

30.01.2017г

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.