Неподвижните звезди


С удоволствие представям това заглавие. Отдавна на българския пазар не е имало толкова подробно и адекватно написана книга за show_image_in_imgtagНеподвижните звезди. Плод на труда на двама автори Рейнолд  Ебертин /познат, с още две издадени от него книги на български – много полезни/ и Георг Хофман. Книгата е на издателство Лира Принт. Обема й не е голям – 120 страници.

Книгата е написана в стил практическо помагало. Накратко запознава читателя с историята на интерпретирането на неподвижните звезди. Следва раздел, в който те са изброени в хронологичен ред, започващи с тези от знака Овен, като е акцентирано първо на тяхната природа и влияние. При някои е дадено и какво носи звездата в съвпад с дадена планета. В края на всяка звезда има дадени примери за събитие или влияние случило се в реална натална карта /по мое мнение, в споменатите случаи основният фактор е малко вероятно да е само съвпад на планета със звезда, но това подсилва влиянието и на останалите аспекти. А и замисъла на книгата са звездите/. 

Книгата завършва с приложение с няколко таблици включващи позициите  на звездите по дължина от 1920 до 2010г, таблица на прецесията, таблица на ширина, деклинация на неподвижните звезди. Книгата може да бъде използвана чудесно като настолно помагало.

И тъй като в момента Слънцето е във Водолей, съм избрала кратък откъс от книгата за две звезди, намиращи се в този знак.

Алтаир, 1°23 Водолей, Алфа Акуиле.

Алтаир в Орел, наричан и Летящият орел, има Марсов характер с примес от Меркурий и Юпитер. Вярва се, че ако е свързан с бенефактори, дава твърдост, смелост и щедрост, особено ако е на асцендента. Ако Меркурий и Луната също са позиционирани там, хората ще са дръзки и безразсъдни, когато се защитават. Извисена на МС и в добър аспект, тази звезда обещава издигане в живота и големи почести. Човекът ще се опитва с искрено убеждение да постигне целите си с върховна сила на волята. Няма да избягва нищо, за да ги постигне. Алтаир е добър за издигането на юристи и военен персонал.

Луната в съвпад с Алтаир присъства при раждането на сър Артър Конан Дойл и това е многозначително. Под псевдонима Шерлок Холмс* той пише детективски истории и книгите му се четат от милиони хора.

Денеб Алгеди, 23°07 Водолей, Делта Каприкорни.

Денеб Алгеди на опашката на Козирога, по-рано наричан Нашир I, излъчва Сатурново влияние, смекчено от Юпитеров примес. В зависимост от положението му в космограмата той носи живот, изпълнен с промени. Съгласно арабската традиция Денеб Алгеди прави индивида роден юрисконсулт или съветник и му дава способността да заема позиция на доверен човек. Тази неподвижна звезда отговаря за почтеността и справедливостта и дава познаване на хората. Следователно тук виждаме изтънчено Сатурново влияние. То се постига, ако радикалният Сатурн е добре поставен.

Намираме тази неподвижна звезда в съвпад със Слънцето в космограмата на един от най-известните автори на XX век Бертолт Брехт. Неговото Слънце е в съвпад и с Венера. Брехт е радикал сред хората на изкуството. Той прави актьорското майсторство почти рушаща илюзиите (сатурнианска) техника, в противоречие с обичайния тогава театър на илюзията. Брехт си поставя за цел да изясни как се държи или как би трябвало да реагира човек в действителността. Грубо рисувайки портрет на живота, той се отдалечава от буржоазното общество и по-късно става предимно критик и педагог. Най-големият успех в нихилистичния му (сатурниански) период на творческа активност е „Опера за три гроша“, модификация на английската „Опера за три пенита“.

Авторска статия

Нели Станева – Плерома

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.