Жул Верн


Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията!

Пророческа мисъл, както и пророчески се е сбъднало много от написаното в творчеството на Жул Верн. Роден със Слънце във Водолей на 8 февруари1828г.

Жул Верн

Рождена карта в която правят впечатление точните аспекти. Слънце в съвпад с Меркурий (двойно подчертан, в собствена терма) – дава този напредничав, търсещ и неспокоен ум подчертан от квадратурата Луна – Юпитер, която със сигурност внася много динамика в неговото ежедневие. На този фон, виждаме хармоничният, също много точен тригон. Винаги се впечатлявам, когато  видя Сатурн в такъв подчертан аспект с Луната и Венера, а в случая и Юпитер е намесен – /Верн е дипломиран юрист и заслуга за това има баща му, който е настоявал синът му да наследи неговата професия. Но съдбата отрежда друго/. Човек с висока ценностна система, сдържан, който не се пилее излишно, Верн печели добре от труда си и не само пари, а признание – от общество, приятели. Имал е много добрата подкрепа и разбиране от страна на родителите си, първо от майката, в последствие и от съпругата си /Сатурн – Луна – Венера/.  Той обаче далеч не е бил голям оптимист, както за себе си, така и за бъдещото развитие на човечеството. Податлив на съмнения, фантазии, на моменти и депресивни състояния – изразено чрез още един подчертан аспект в хороскопа му – опозицията Сатурн-Нептун. Хармоничният аспект между Марс-Плутон в огнените знаци Стрелец-Овен го дарява с добри жизнени сили и  сравнително дълъг за онези времена живот – почива на 24.03.1905, на 83 годишна възраст.

С написаното в неговите произведения се свързват и много от откритията в нашето съвремие. Ето и част от тях:

 • Електрическият стол
 • Големите подводници – „20 000 левги под водата“
 • Строителството на Турксиб – железопътна линия, построена през 1926—1931г., свързваща Средна Азия със Сибир – „Клодиус Бомбарнак
 • Самолетът – „Властелинът на света“
 • Самолетът с отклоняем вектор на тягата -„Необикновените приключения на експедицията Барсак“;
 • Вертолетът „Робюр Покорителят“
 • Кула в центъра на Европа (преди построяването на Айфеловата кула)
 • Космическите кораби и пилотираните полети в космоса, в това число и на Луната – „От Земята до Луната“. Жул Верн е описал съвсем точно размерите на ракетата, точното място на стартирането (Флорида) и даже факта, че екипажът е от трима души, както по-късно е било в програмата на NASA!
 • Междупланетните пътешествия -„Хектор Сервадак“
 • Видеовръзката и телевизията „Париж в XX век“
 • ГМО „Париж през XX век“
 • Автомобилните задръствания, телевизионните сериали, мобилните телефони – „Париж през XX век“

Нели Станева

08.02.2017

Забележка: Фактите по откритията са взаимствани от информация в интернет

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.