Ретроградният Меркурий – митология и значение


Шапката – невидимка, която позволява на вестителя на боговете да минава от място на място, без да го съзрат; златният жезъл, който му дава силата да събужда и да приспива, и крилатите сандали, които го издигат високо в неговото пътуване през земи и морета – всичко това удостоява Хермес със званието „архимагъосник и покровител на магията“.

Валтер Ф. Ото

В периода 5 април – 7 май отново ще бъде актуална темата Ретрограден Меркурий. Тя ще започне от четвъртия градус на знака Телец на 10 април, но имайте предвид, че по голямата част от тази фаза ще премине в последните градуси на знака Овен,  а това означава Меркурий съвпад с Уран, включително и по време на стационарно-директната фаза! Много наситен, динамичен период! И понеже, вече писах толкова много за всички тези ретроградности, които в момента се случват на небето, този път реших, вместо да го правя отново, да ви предложа нещо по-различно. Да се запознаете сами, да надникнете в една интересна книга, която дава много яснота по въпроса за Ретроградния Меркурий.

Това е книгата на Пития Пий – „Ретроградният Меркурий – митология и значение“ на издателство Шамбала, от 2006 година. Подходящо четиво и за хора без особени астрологични познания, стига да са достатъчно любознателни. Тези пък които имат такива, ще ги обогатят допълнително.

В самото начало, много умело и детайлно, авторката ни запознава с митологията на Меркурий, последвана от значението на планетата в зодиакалните знаци и елементи. Специално внимание е отделено на знаците на които той е управител – Близнаци и Дева – следователно проявленията на земния и въздушния Меркурий. Разгледано е подробно разположението на планетата в домовете и как тя проявява своите качества във всеки един от тях.

Много образно и с редица примери авторката обяснява фазите през които преминава планетата и как тези периоди могат да бъдат използвани в ежедневието. Също така разказва и за реални примери от своята практика, които дават яснота за това как се проявяват тези фази в индивидуалните  хороскопи.

Написана в лек, дори разказвателен стил това е четиво което може да бъде добре разбрано и от хора непрофесионалисти, да бъде ценен помощник и за астролозите

Препоръчвам тази книга и предлагам кратък откъс от нея, избран от мен не случайно 🙂   

Все по-често дори и най-големите скептици дискутират въздействието на мистериозно звучащия феномен, който може да бъде наречен призрак в компютъра на нашето ефикасно, равномерно движещо се общество.

Наистина, легендарната способност на ретроградния Меркурий да предизвиква объркване и хаос по своя път събужда огромно любопитство. Много хора от бизнеса, сферата на технологиите и медиите искат да научат повече за това, как да избегнат клопките и препятствията, които често съпътстват този цикъл. За известно време човешкото познание за астрологията не се простираше отвъд прочитането на предсказанията на слънчевия знак във всекидневниците, нараства обаче броят на хората, които обръщат сериозно внимание на тривалентното му въздействие.

Покрай новолунието и пълнолунието сега вече много календари отбелязват месечния период, в който Меркурий е ретрограден. Независимо дали на парти или на питие около басейна, при заниманията по йога или на опашката в магазина, не е необичайно да чуете истории за „ужасиите“ на последния ретрограден Меркурий. На 30-и септември 1996 година дори в колона на Ню Йорк Таймс се описваха „страхът и ужасът“, предизвикани в някои интернет-форуми по време на видимото обратно движение на планетата в небето. „Феновете на високите технологии, които приемат тези принципи, са легион – пише журналистът Едуард Ротщайн, – и страниците на широката световна мрежа, групите потребители и онлайн астрологическите служби предупреждават от седмици за периода на странното движение на Меркурий в небесата.

 

И както поетично завършва авторката, Ретроградният Меркурий е нашият водач, който може да ни научи как да забавим темпото достатъчно, за да усетим чудесата, които стоят и ни чакат по дългия път на живота.

„Поемете ли към Итака,

молете се да бъде дълъг пътят ви,

изпълнен с приключения, изпълнен с мъдрост“,

…не бързайте с пътуването.

По-добре е то да продължи с години;

и да хвърлите котва на острова, когато сте стари,

богати с всичко, спечелено по пътя…“

Константин П. Кавафи


Тук може да прочетете повече общи насоки за периодите на ретрограден Меркурий.

Нели Станева

05.04.2017

Търсите книги на астрологична тематика? Разгледайте Книжен магазин, който е част от този сайт. В него ще откриете нови, употребявани, ценни и по-редки заглавия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.