Класическа хорарна астрология – Уилям Лили


Ежедневно общувай с небето, наставлявай и формирай своя разум в съответствие с образа на Бога, изучи всички добродетели и бъди дълбоко потопен в тях.

Уилям Лили

Да можеш да отговориш конкретно на зададен въпрос, да го анализираш, да дадеш ценна насока на човека потърсил те за помощ, това са възможности които предоставя раздел от астрологията носещ името хорарна.

За мен е удоволствие да представя и споделя лични впечатления за „Класическа хорарна астрология“, вече и на български език, благодаряние на издателство Лира принт. Това всъщност е един класически учебник, който подробно и достъпно може да въведе сериозно изучаващите тази наука в този така интересен раздел от астрологията.

Предлагам ви кратка разходка по всичките 376 страници, както и кратък откъс. В началото на книгата накратко са разгледани зодиакалните знаци, тяхната природа, общо описание, което дава информация за физиката на човека, градовете и държавите които са под тяхно управление. Обяснено е какво са това аспекти, домовете, тяхното значение и какво точно характеризират. По подробно са разгледани планетите /до Сатурн/- значение, качества, терми, местата за които дават указания, орбиси на влияние, таблици с общи правила и есенциални достойнства, понятията – сигнификатор, кверент, квезит. Едно от най – ценните неща е подробното разглеждане на дванадесетте дома, тяхното значение и връзката им с въпросите които имат отношение към тях. Обяснениеята са подкрепени с много на брой интересни примери. По – обширно е писано за значенията на първи и седми дом, както и този, който има пряко отношение към здравето – шести дом. Разгледани са сигнифкаторите, имащи пряко отношение към съответното лице или събитие, тяхното положение в домовете както и аспектите между дях. В края на книгата е поместен речник на използваните важни термини, както и хороскопа и информация за автора, астролога Уилям Лили.

По – долу публикувам кратък откъс, който съм избрала не случайно. Много е важно, преди да се пристъпи към изучаването на хорарна астрология, да се познават много добре знаците, планетите, стихиите… Човек, запътил се да изучава тази материя, трябва да има първо желание и добра основа. Не случайно, часовете по хорарна астрология са в края на всяко обучение и както ние астролозите обичаме да казваме помежду си „тя се явява, черешката на тортата“. 

Препоръчвам този учебник. Той е едно много ценно помагало както за астролози, така и за тези, които сериозно са се заели да изучават тази наука.

Откъс от книгата:

За есенциалните достойнства на планетите

Точният начин за преценка в астрологията, първо, е като бъдем съвършено запознати с природата на планетите и знаците; второ, като знаем силата, куража или слабостта на сигнификаторите и успяваме добре да уравновесим в преценката си тех­ните аспекти и някои съчетания; трето, като правилно прилагаме влиянието на съставената карта на небесата и планетните аспекти един към друг в момента на въпроса според естествени, а не нало­жени принципи на изкуството; защото, колкото повече се стараете да „натегнете“ решението отвъд природата, толкова повече увели­чавате грешката си. Казва се, че планетата е наистина силна, кога­то има много есенциални достойнства, което се разпознава според положението й в своя собствен дом, в екзалтация, в своята триада, терм или лице в момента на съставяне на картата. Както, напри­мер, във всяка карта на небесата, ако намерите планета в някой от знаците, които наричаме неин дом, тогава тя е есенциално силна – като Сатурн в Козирог или Юпитер в Стрелец.

Есенциално достойнство по дом – При преценката, кога­то някоя планета или сигнификатор е в собствения си дом, тя пред­ставлява човек в такова положение, че сякаш е господар на собст­вения си дом, имущество и щастие; или някой, комуто не му липсва почти нищо от благата на този свят; или ви казва, че човекът е в много щастливо състояние: това ще бъде вярно, освен ако сигни- фикаторът не е ретрограден или изгорен, или наранен от някоя дру­га злокобна планета или аспект.

Екзалтация – Ако планетата е в знак, където е екзалтира­на, смятайте я за есенциално силна, независимо дали е близо до градуса на екзалтацията си или не – като Марс в Козирог или Юпитер в Рак. Ако сигнификаторът е в екзалтацията си и по никакъв начин не е възпрепятстван, а е ъглов, той представлява човек с надменно поведение, високомерен, който се мисли за нещо повече, отколкото е; защото е забелязано, че планетите в някоя част на зодиака из­явяват въздействията си по-очевидно, отколкото в другаде…

Нели Станева – Плерома

Авторска статия. Ако ви харесва може да я споделите.


Сподели:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.