Нощ и ден, Робърт Хенд


Време е за поредното астрологично книжно ревю 🙂
Вече държа в ръцете си книгата на Робърт Хенд „Ден и нощ“, с подзаглавие „Планетни секти в астрологията“. Важно е да уточня, че това не е книга която тепърва ще учи за значението на планетите, за техните характеристики, пра-качества, фази и т.н. – всички тези неща трябва да са усвоени преди това.
Книгата основно съдържа преведени под формата на трактати методи и техники за работа на известни астролози от древността и средновековието. Имена като Птоломей, Гуидо Бонати, Валенс, Матернус, Антиох Атински, Маша`алла и др. Най-голямо внимание е отделено на планетните секти. Разгледана е силата и слабостта на всяка планета /до Сатурн/ на база на това как тя е поставена в картата. Уместното разположение на планетите по секта според дневното или нощното раждане се е смятало от древните като вид аксидентално достойнство, което променя техните проявления. Макар и не толкова обширно са разяснени основни принципи и изчисления на най-важните жребии на съдбата, хилег /точката която дава указания за продължителността на живота/, както и значението на големите планетни периоди /фирдари/. В края на книгата са разгледани шест примерни карти на известни личности.
 
Книгата не е голяма по обем и няма претенции да бъде учебник.  Примерите са интересни и определено дават нови познания особено за тези които не са запознати с астрологията на древните. Вярно е, че те са познавали планетите само до Сатурн и са живели, работили, творили в съвсем други времена, но има принципи които са основни и не подвластни на времето. Както всяко друго нещо и тази книга всеки ще прекара през собствената си призма и знания – за едни просто прочит и добавяне на нова информация, за други средство което може да провокира към лични изследвания. Това е една чудесна възможност за търсещите, черпейки от опита и мъдростта на древните автори, сравнявайки и прилагайки ги в съвременната практика да обогатяват своите знания, като същевременно откриват нови истини, нови възможности!
 
И понеже темата „Сатурн“ в момента е актуална предлагам кратък откъс касаещ именно него:

„Сатурн, като Марс, е една от планетите за които уместността на поставянето по секта е най-значимо. Са­турн в дневна карта или дневно разположен в диагра­ма при равни други условия създава най-добрите качества на Сатурн: дисциплина, ред и уважение. Дори е в състоя­ние да посочва голям успех и социално положение. Древните автори по никакъв начин не са смятали такъв Сатурн за нещастен. Той в никакъв реален смисъл не е малефик. Това, разбира се, предполага, че самият Сатурн не е нара­нен или есенциално отслабен. Следният пасаж от Антиох, част I, глава 2 го показва.

Но що се отнася до бенефиците и малефиците, каз­ват, че те са „така наречени“ (тоест тези понятия се явяват само условни), понеже, когато са добре разположени по фаза, секта и място за определено раждане, те често увеличават благоприятните вли­яния; докато, ако бенефиците са зле разположени, те възпрепятстват родените“.

Препоръчвам книгата на всички които изскат да добавят нови познания и да надграждат своите умения. И понеже имаше въпрос в групата дали заглавието е подходящо за начинаещи, отговарям, че по-скоро не е. За да разбере добре написаното, човек трябва да има добри познания по астрология, най-малкото основата на която да стъпи.

Книгата е издадена през 1995г, а за това, че можем да я прочетем и на български език /надявам се и още много заглавия/ трябва да благодарим отново на „Лира принт“

Пожелавам хубави и спокойни дни!

Цена: 11лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

18.01.2018

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.