Всеки човек има своя истински аз – неговия по-добър или висш аз. Това, което ние обикновено наричаме „аз“, не е ис­тинският ни аз. Когато някой каже „Аз съм Джон. Аз съм англичанин и живея в Лондон“, той не говори за истинския си аз, защото този аз не може да каже такива неща за себе си. Истинският аз преминава през много инкарнации. Той се въплъ­щава по различен начин през различните животи на Земята.

В епохата на съзнателната душа, в която живеем сега, ние вече сме станали истински жители на Земята, сприятелили сме се с нея. В този процес човечеството е загубило съзнани­ето за истински аз. Днес мнозина живеят в мрак що се отнася до истинския им аз, което проличава в борбата им с житей­ските въпроси. Какво да правя с живота си? На прав път ли съм? Не трябва ли да правя нещо съвсем различно от това, което правя сега? Коя е истинската цел в живота ми? Какъв живот трябва да водя? Къде да намеря онова, което трябва да правя?

Такива въпроси чукаш на вратата на нашата душа. Борба­та с въпросите на живота и съдбата показва, че хората тър­сят връзката със своя истински аз. Житейските борби са характерни за нашето време, защото през епохата на съз­нателната душа трябва да се роди истинският аз.

Домът на този истински аз се намира в света на звездите. След смъртта си човекът странства в духовния свят, мина­вайки през сферите на планетите и намира там своя истински аз, който да го води. Истинският човешки аз е звезден аз. Той е нашата пътеводна звезда в буквалния смисъл на думата!

Целта на житейските борби е да насърчат човека на наме­ри истинския си аз. Такива изпитания ще има все повече през идващите столетия. Недоволството от нашия собствен живот ще продължи да нараства.

Рудолф Щайнер описва, че в бъдеще човекът ще се чувства като космическо същество.

С протегнати ръце той ще иска да получи решението на загадката за своята космическа същност. Това ще се случи през идващите десетилетия – човекът настойчиво ще пита: „Кой ще разгадае мистерията на моята природа като косми­ческо същество? Всичко, което мога да установя на Земята, всичко, което Земята може да ми даде, всичко, което мога да взема от естествените науки, които толкова се ценят днес, обяснява единствено мистерията на моята земна същност и оставя неразрешена загадката на истинската ми човешка същност. Аз знам, че съм космическо, небесно същество – кой ще ми разкрие загадката на моята небесна същност?

Човекът започва да търси своя звезден аз.

Тъй като Духът на космоса става човек и преминава през смъртта като човек, сега, чрез смъртта, ние можем да отне­сем в духовния свят плодовете на нашите земни борби, тър­сенето на звездния ни аз. Днес всеки се бори с житейските въпроси. Това е необходимо в нашето време, когато азът се пробужда в душата. Чрез тази борба ние можем да придобием нови качества в живота и да ги пренесем през портата на смъртта в духовния свят. Това е коренната промяна, настъ­пила в нашето отношение към духовния свят на звездите – в момента на смъртта си ние даряваме нещо на духовния свят. Нашата връзка с космоса става дарителска.

Моментът на смъртта за човека е нещо силно вълнуващо, разтърсващо, физическото тяло е изоставено. Първото, ко­ето изживяваме след смъртта, е панорамата на нашия жи­вот. Всичко, случило се през живота ни като поредица от събития, присъства едновременно в тази панорама. Пред нас се появява богатство от картини от току-що приключилия живот.

Живата картина на изминалия ни живот се втъкава в звезд­ната констелация на момента на нашата смърт. Панорама­та на живота отеква заедно с групирането на звездите в мо­мента на смъртта.

Това е духовно раждане, раждане в духовния свят. Както звездните констелации в момента на раждането ни изразя­ват нашия дотогавашен опит в духовния свят, така и констелациите в момента на смъртта представляват обобще­ние на отминалия живот. Това обобщение е предадено на космически език, с космическо писмо.

Избраният откъс е от книгата на издателство Кибеа „Мъдростта на звездите“ /излязла от печат в края на 2017г./ Авторът Лео де ла Хусей който е астроном и астролог с дългогодишен опит проследява по един увлекателен начин развитието на астрологията в историята на човечеството както и промените които настъпват в човешкото съзнание познавайки звездната мъдрост.

Книгата е написана стегнато и изключително увлекателно за четиво което следва определена хронология. Докато я четях буквално се потапях в атмосферата на отминали епохи и векове. Мисля, че всеки един сериозно занимаващ се с астрология човек трябва да се запознае и да проследи пътя на астрологията във времето. Книгата няма практическа насоченост, но е безценна за търсещите хора, защото четейки я един любознателен, интуитивен човек може да почерпи освен знания и много лични прозрения. Препоръчвам я.

Нели Станева

11.05.2018

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.