„Всеки терапевт, който има опит в работата с хора, ще при­знае, както вече посочих, че никога не бива да се опитвате да разбивате защитите на клиента само защото си мислите, че не трябва да са там. Същото важи и за астролога. Такива защити съществуват по някаква причина и те може да са абсолютно не­обходими за клиента – поне за известно време – защото предпаз­ват нещо изключително уязвимо, което самият терапевт е възможно да не възприема лично като толкова важно. Към защитите ви­наги трябва да се подхожда с голямо уважение, тъй като те са толкова силно адаптирани към уникалната психика и нуждите за оцеляване на индивида“.

Този цитат е част от книгата която искам да споделя в рубриката и донякъде подсказва нейното съдържание. Автор е познатата на всеки занимаващ се по-сериозно с астрология човек, известната с много интересни, проникновени заглавия които дълбаят надълбоко в човешката душа, астролога и психолог – Лиз Грийн. Книгата издаде преди няколко дни „Лира принт“ и подзаглавието й е „Хороскопът и защитите на личността“. Информацията е поднесена в типичния за авторката стил, базирана на два проведени през 1994 семинара и под форма на диалог с аудиторията. На първо място и в психологически смисъл са разгледани основните психични защити които всеки човек притежава /орална, анална, едипова и дисоциацията като защита/. И всяка една от тях се разглежда във взаимовръзка с даден елемент, а от там и със съответстващия зодиакален знак. Нуждата от емоционално сливане при водните знаци /орална защита/, едиповите защити на огъня, сигурността която иска и очаква земята /анална защита/, дисоциацията с която понякога се свързва въздуха…всичко това добре разяснено и последвано от разглеждането на отделните планети както и някои по-показателни аспекти между тях. С конкретни примери се затвърждава разбирането колко важен е баланса във всяко едно отношението, нещо което на теория всеки знае, но на практика нещата не стоят точно така.

Във вторият семинар е отделено внимание на някои специфични видове защита в рождената карта, представени от Сатурн и Хирон. Авторката ги разделя от общите защитни механизми, защото както казва тя те представляват области където сме били наранени от живота. И още: „Ви­довете защита, които тези две планети отразяват, не са напълно ясни. Техните защити не се мобилизират просто за да защитят това, което ценим. Те неизменно включват много подозрение и съмнение в себе си. Били сме наранени чрез нашите разположения на Сатурн и Хирон или, може би по-точно, вярваме, че сме уязвени, или субективно усещаме болка. Тези планети не създават своите защити само в отговор на непосредствена заплаха за това, от което се нуж­даят. Защитата е постоянна структура, защото има дълбоко вкоре­нена вяра, че винаги ще е надвиснала заплаха и човек подхожда към живота в съответствие с нея. И още, защитата е активна през цялото време, защото винаги сме нащрек да не бъдем наранени отново. Естеството на болката варира от един индивид до друг и ние трябва да разгледаме тези планети с оглед на техните поставяния по домове, знаци, аспекти и отношения с останалата част от картата. Но техните защити са като бронирани костюми. Те продължават да създават тревога в личността и по тази причина обикновено са свързани с трудни емоционални и психологически проблеми.“

 

Книгата е написана „достъпно“ и се чете изключително леко. Добър помощник в консултантската работа за по-добро разбиране на човешката природа. Подходяща е за широк кръг читатели, а психолозите за които астрологията все още е непонятна като наука или не добре разбираема, част от тях със сигурност ще бъдат „запалени“.  🙂

 

Нели Станева

15.06.2018

В момента се предлага 1 екземпляр от книгата

Цена 12.00лв

Състояние: Употребявана, без особени забележки, може да кликнете върху изображението за по-добра визуализация

Страници: 296

Издателство : Лира принт

 

Ако желаете да купите книгата или се нуждаете от повече информация за нея, попълнете формата по-долу:

Доставката за цялата страна се извършва с куриерска фирма „Спиди“, Еконт, с наложен платеж, за сметка на получателя.

Срок на доставка до 3 работни дни.

Тази книга се предлага от Екатерина Ортодоксиева. Може да я поръчате и на телефон: 0878246120

Форма за поръчка:

Внимание: За автори и издатели предлагам място за реклама и продажба тук, на този сайт и написване на уникално ревю към съответната книга. Повече за предлаганите от мен услуги, може да прочетете Тук: 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.