Бариери и граници


„Всеки терапевт, който има опит в работата с хора, ще при­знае, както вече посочих, че никога не бива да се опитвате да разбивате защитите на клиента само защото си мислите, че не трябва да са там. Същото важи и за астролога. Такива защити съществуват по някаква причина и те може да са абсолютно не­обходими за клиента – поне за известно време – защото предпаз­ват нещо изключително уязвимо, което самият терапевт е възможно да не възприема лично като толкова важно. Към защитите ви­наги трябва да се подхожда с голямо уважение, тъй като те са толкова силно адаптирани към уникалната психика и нуждите за оцеляване на индивида“.

Този цитат е част от книгата която искам да споделя в рубриката и донякъде подсказва нейното съдържание. Автор е познатата на всеки занимаващ се по-сериозно с астрология човек, известната с много интересни, проникновени заглавия които дълбаят надълбоко в човешката душа, астролога и психолог – Лиз Грийн. Книгата издаде преди няколко дни „Лира принт“ и подзаглавието й е „Хороскопът и защитите на личността“. Информацията е поднесена в типичния за авторката стил, базирана на два проведени през 1994 семинара и под форма на диалог с аудиторията. На първо място и в психологически смисъл са разгледани основните психични защити които всеки човек притежава /орална, анална, едипова и дисоциацията като защита/. И всяка една от тях се разглежда във взаимовръзка с даден елемент, а от там и със съответстващия зодиакален знак. Нуждата от емоционално сливане при водните знаци /орална защита/, едиповите защити на огъня, сигурността която иска и очаква земята /анална защита/, дисоциацията с която понякога се свързва въздуха…всичко това добре разяснено и последвано от разглеждането на отделните планети както и някои по-показателни аспекти между тях. С конкретни примери се затвърждава разбирането колко важен е баланса във всяко едно отношението, нещо което на теория всеки знае, но на практика нещата не стоят точно така.

Във вторият семинар е отделено внимание на някои специфични видове защита в рождената карта, представени от Сатурн и Хирон. Авторката ги разделя от общите защитни механизми, защото както казва тя те представляват области където сме били наранени от живота. И още: „Ви­довете защита, които тези две планети отразяват, не са напълно ясни. Техните защити не се мобилизират просто за да защитят това, което ценим. Те неизменно включват много подозрение и съмнение в себе си. Били сме наранени чрез нашите разположения на Сатурн и Хирон или, може би по-точно, вярваме, че сме уязвени, или субективно усещаме болка. Тези планети не създават своите защити само в отговор на непосредствена заплаха за това, от което се нуж­даят. Защитата е постоянна структура, защото има дълбоко вкоре­нена вяра, че винаги ще е надвиснала заплаха и човек подхожда към живота в съответствие с нея. И още, защитата е активна през цялото време, защото винаги сме нащрек да не бъдем наранени отново. Естеството на болката варира от един индивид до друг и ние трябва да разгледаме тези планети с оглед на техните поставяния по домове, знаци, аспекти и отношения с останалата част от картата. Но техните защити са като бронирани костюми. Те продължават да създават тревога в личността и по тази причина обикновено са свързани с трудни емоционални и психологически проблеми.“

 

Книгата е написана „достъпно“ и се чете изключително леко. Добър помощник в консултантската работа за по-добро разбиране на човешката природа. Подходяща е за широк кръг читатели, а психолозите за които астрологията все още е непонятна като наука или не добре разбираема, част от тях със сигурност ще бъдат „запалени“.  🙂

Цена: 17лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

 

<

p style=“text-align:right;“>15.06.2018

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.