Мястото на Сатурн в рожденния хороскоп дава указание какъв е житейският ни урок, в коя област ще изпитаме ограничения, изпитания и болка. И ако се случи така, че Сатурн попада в близък съвпад с лична планета, то тази планета, както и всичко свързано с нея бива „въвлечена“ и акцента става многопластов. Понякога уроците могат да бъдат тежки, дори жестоки, друг път не чак толкова и това може добре да бъде проследено. Ако този съвпад получава добри аспекти, то в това положение хората могат да видят добри възможности за израстване, въпреки трудноститите, но когато един такъв съвпад е в напрегнат аспект да кажем с Марс, Уран, Плутон, то тогава съдбата не е никак лека. Има обаче и едни такива неаспектирани съвпади. Това разположение също не е от лесните и този в чиято карта има такъв съвпад често ще чувства изолация в дадената област, ще действа доста неадекватно, ще му липсват възможности да се опре, да получи помощ „отвън”, понякога ще се върти като в омагьосан кръг без възможност да изпусне парата, защото просто Сатурн е сграбчил планетата и помощ отникъде… знам, че звучи доста метафорично, но повечето които четат това и имат познания ще ме разберат/. Това е едно трудно, самотно разположение.

По-долу ще дам някои ключови насоки как се проявяват съвпадите на Сатурн с личните планети, Слънцето и Луната, защото те са свързани с най-личните ни потребности, затова са и най важни. Трудните положения на Сатурн обикновено се осъзнават в по-късна възраст, когато човек е преминал през достатъчно перипетии, когато е узрял. Не случайно наричат Сатурн господар на времето!

Сатурн в съвпад със Слънцето

Самодисциплина, самоконтрол, проблеми със себеизразяването. Тези хора не могат да се забавляват, липсва им спонтанност. Те никога не се чувстват достатъчно добри и все търсят начини да се доказват и макар, че имат вътрешна обективност за своите възможности, мнението как ги възприемат околните е важно за тях. Те искат да бъдат авторитет, защото в техния живот такъв е липсвал. Типичен пример са хора /особено мъже/ с отсъстващи бащи. Човек търси авторитета в живота си, докато накрая самият той се превръща в такъв и то често пъти много успешен и ценен.

Сатурн в съвпад с Луната

Трудно показване на емоция или по-скоро човек контролира емоциите си. На кого колко да даде, колко се полага според самата ситуация. Човек се страхува да не бъде наранен, често се отбранява – срещу какво и той самият понякога не може да определи. Това е трудно разположение и за майчинството, макар, че дава свръх отговорност, но често за сметка на собствената личност. Тук ще цитирам Лиз Грийн която дава едно добро определение за аспекта Луна – Сатурн – „ Сигурността на семейните връзки е илюзия и често е много опасно да се приеме, че човек има права заради кръвни връзки, както и да се изисква емоционална подкрепа от другите. Родителите може да умрат, партньорите може да живеят, а децата да израстнат и човекът с аспект Луна-Сатурн ще си навлече болка и разочарование, ако се стреми да се обвърже с тези външни неща от емоционална потребност”. С такова разположение могат да се отключат проблеми с храненето /някои заболявания като анорексия и булимия/, както и редица лоши навици, може да има проява на натрапливости, депресивни състояния.

Сатурн в съвпад с Меркурий

Задълбочена и подредена мисъл. Аспект на добрите анализатори. Човек с такова разположение рядко ще хвърли думи на вятъра. Понякога може да има известни страхове дали е достатъчно ерудиран, дали думите му стигат по правилния /за него/ начин до другите, дали разбират добре какво им казва. Такива хора понякога си мислят, че другите са по-умни или се изразяват по-добре от тях и затова те винаги се стремят да бъдат най-добрите, да се усъвършенстват. И в крайна сметка го постигат. Това понякога може да бъде много изтощително защото е пряко свързано с мисълта, а тя „работи „непрекъснато. Понякога са възможни говорни смущения. При всички случаи такъв човек винаги ще се изказва подготвен.

Сатурн в съвпад с Венера

Трудно разположение. Човек контролира чувствата и емоциите си. Това са много предани, сериозни и добри партньори на които може да се разчита, но самите те въпреки, че дават много от себе си имат проблем с получаването и самооценката. Никога не се чувстват достатъчно добри и перфектни и по тази причина постоянно се съмняват в чувствата на другите и търсят доказателства за тях. Не умеят да се отпускат и отдават, както и да изпитват удоволствия и наслада – било в любовтта, било в храненето, било когато посещават различни мероприятия. Трудно разположение и за мъжете и за жените. Понеже Венера е свързана с ваншния вид и притежанията, то тези хора са много пестеливи по отношение на своите финанси, могат да се обличат по-консервативно, но винаги стегнато, във форма.

Сатурн в съвпад с Марс

Тъй като Марс се свързва с личната енергия и начините по които действаме и заявяваме себе си, то за това разположение не може да се нарече, че е крайно трудно. Аз мисля, че Марс, понякога има нужда от такъв вид озаптяване. В зависимост от други фактори това положение би могло да прави човек по премерен в действията, стига съвсем да не го скове страх и да не предприема нищо. Такива хора няма да се хвърлят с главата напред, а винаги ще преценят риска и ситуациите. Понякога отстояването на себе си е трудно, има страх от съревнование, да не би да направиш погрешен ход. Не е изключена липса на сексуална енергия или по-скоро тя може да остане непроявена /най-вече при мъжете/.

Всички тези положения индивидът усеща в различна степен и хубавото е, че те могат да бъдат осъзнати на една по-зряла възраст и докато годините са минавали и човек е трупал опит, той би могъл в крайна сметка да стане добър виртуоз в посочените области които са му носили най-много болка в живота. Тук не трябва да се пренебрегва и всъщност е много важно нивото на съзнание.


Забележка: В статията споделям основни принципи на проява. Нека не се правят крайни заключения.

Запазени авторски права върху всички статии публикувани на сайта. Може да споделите чрез активен линк или връзките по-долу.

 

НелиСт

17.09.2018