Съвпадите на Сатурн с лични планети


Мястото на Сатурн в рождения хороскоп дава указание какъв е житейският ни урок, в коя област ще изпитаме ограничения, изпитания и болка. И ако се случи така, че Сатурн попада в близък съвпад с лична планета, то тази планета, както и всичко свързано с нея бива „въвлечена“ и акцента става многопластов. Понякога уроците могат да бъдат тежки, дори жестоки, друг път не чак толкова и това може добре да бъде проследено. Ако този съвпад получава добри аспекти, то в това положение хората могат да видят добри възможности за израстване, въпреки трудноститите, но когато един такъв съвпад е в напрегнат аспект да кажем с Марс, Уран, Плутон, то тогава съдбата не е никак лека. Има обаче и едни такива неаспектирани съвпади. Това разположение също не е от лесните и този в чиято карта има такъв съвпад често ще чувства изолация в дадената област, ще действа доста неадекватно, ще му липсват възможности да се опре, да получи помощ „отвън”, понякога ще се върти като в омагьосан кръг без възможност да изпусне парата, защото просто Сатурн е сграбчил планетата и помощ отникъде… знам, че звучи доста метафорично, но повечето които четат това и имат познания ще ме разберат/. Това е едно трудно, самотно разположение.

По-долу ще дам някои ключови насоки как се проявяват съвпадите на Сатурн с личните планети, Слънцето и Луната, защото те са свързани с най-личните ни потребности, затова са и най важни. Трудните положения на Сатурн обикновено се осъзнават в по-късна възраст, когато човек е преминал през достатъчно перипетии, когато е узрял. Не случайно наричат Сатурн господар на времето!

Сатурн в съвпад със Слънцето

Самодисциплина, самоконтрол, проблеми със себеизразяването. Тези хора не могат да се забавляват, липсва им спонтанност. Те никога не се чувстват достатъчно добри и все търсят начини да се доказват и макар, че имат вътрешна обективност за своите възможности, мнението как ги възприемат околните е важно за тях. Те искат да бъдат авторитет, защото в техния живот такъв е липсвал. Типичен пример са хора /особено мъже/ с отсъстващи бащи. Човек търси авторитета в живота си, докато накрая самият той се превръща в такъв и то често пъти много успешен и ценен.

Сатурн в съвпад с Луната

Трудно показване на емоция или по-скоро човек контролира емоциите си. На кого колко да даде, колко се полага според самата ситуация. Човек се страхува да не бъде наранен, често се отбранява – срещу какво и той самият понякога не може да определи. Това е трудно разположение и за майчинството, макар, че дава свръх отговорност, но често за сметка на собствената личност. Тук ще цитирам Лиз Грийн която дава едно добро определение за аспекта Луна – Сатурн – „ Сигурността на семейните връзки е илюзия и често е много опасно да се приеме, че човек има права заради кръвни връзки, както и да се изисква емоционална подкрепа от другите. Родителите може да умрат, партньорите може да живеят, а децата да израснат и човекът с аспект Луна-Сатурн ще си навлече болка и разочарование, ако се стреми да се обвърже с тези външни неща от емоционална потребност”. С такова разположение могат да се отключат проблеми с храненето /някои заболявания като анорексия и булимия/, както и редица лоши навици, може да има проява на натрапливости, депресивни състояния.

Сатурн в съвпад с Меркурий

Задълбочена и подредена мисъл. Аспект на добрите анализатори. Човек с такова разположение рядко ще хвърли думи на вятъра. Понякога може да има известни страхове дали е достатъчно ерудиран, дали думите му стигат по правилния /за него/ начин до другите, дали разбират добре какво им казва. Такива хора понякога си мислят, че другите са по-умни или се изразяват по-добре от тях и затова те винаги се стремят да бъдат най-добрите, да се усъвършенстват. И в крайна сметка го постигат. Това понякога може да бъде много изтощително защото е пряко свързано с мисълта, а тя „работи „непрекъснато. Понякога са възможни говорни смущения. При всички случаи такъв човек винаги ще се изказва подготвен.

Сатурн в съвпад с Венера

Трудно разположение. Човек контролира чувствата и емоциите си. Това са много предани, сериозни и добри партньори на които може да се разчита, но самите те въпреки, че дават много от себе си имат проблем с получаването и самооценката. Никога не се чувстват достатъчно добри и перфектни и по тази причина постоянно се съмняват в чувствата на другите и търсят доказателства за тях. Не умеят да се отпускат и отдават, както и да изпитват удоволствия и наслада – било в любовтта, било в храненето, било когато посещават различни мероприятия. Трудно разположение и за мъжете и за жените. Понеже Венера е свързана с ваншния вид и притежанията, то тези хора са много пестеливи по отношение на своите финанси, могат да се обличат по-консервативно, но винаги стегнато, във форма.

Сатурн в съвпад с Марс

Тъй като Марс се свързва с личната енергия и начините по които действаме и заявяваме себе си, то за това разположение не може да се нарече, че е крайно трудно. Аз мисля, че Марс, понякога има нужда от такъв вид озаптяване. В зависимост от други фактори това положение би могло да прави човек по премерен в действията, стига съвсем да не го скове страх и да не предприема нищо. Такива хора няма да се хвърлят с главата напред, а винаги ще преценят риска и ситуациите. Понякога отстояването на себе си е трудно, има страх от съревнование, да не би да направиш погрешен ход. Не е изключена липса на сексуална енергия или по-скоро тя може да остане непроявена /най-вече при мъжете/.

Всички тези положения индивидът усеща в различна степен и хубавото е, че те могат да бъдат осъзнати на една по-зряла възраст и докато годините са минавали и човек е трупал опит, той би могъл в крайна сметка да стане добър виртуоз в посочените области които са му носили най-много болка в живота. Тук не трябва да се пренебрегва и всъщност е много важно нивото на съзнание.

За по-доброто разбиране на Сатурн препоръчвам книгата на Лиз Грийн – Сатурн, нов поглед към един стар дявол. ⇒

 


Забележка: В статията споделям основни принципи на проява. Нека не се правят крайни заключения.

Запазени авторски права върху всички статии публикувани на сайта. Може да споделите чрез активен линк или връзките по-долу.

 

Нели Станева

17.09.2018

 

4 Comments

 1. Здравейте!Статията е изключително точна и полезна,за което благодаря.По рождение имам Венера в съвпад Сатурн,втори дом,Везни.Всъщност,ако се прибави орбисата от 5гр,се образува стелиум – Юпитер 2гр,Сатурн 5гр,Венера 7гр.Вече от погледа на 37годишна жена,осъзнавам и разбирам написаното от вас по отношение на Сатурн и неговите съвпади.Интересува ме какви събития дава в живота този мой стелиум,как влия върху мен и кои са силните и слабите му страни?Най-много ми хареса завършекът на статията,където посочвате,че с годините човек може да стане виртуоз в области,които преди са го наранявали.Как да осъществя тази промяна в моя живот?Благодаря ви сърдечно!

  Харесвам

  1. Здравейте Uran, радвам се да ви „видя“ отново в моя блог и благодаря за коментара.
   За съжаление няма как да отговоря в детайли на този въпрос, но ще опитам с някои основни насоки. Най-общо казано изпитанията и ограниченията за вас ще са свързани с финанси и взаимоотношения. Сатурн във втори дом поначало дава сериозно отношение към всички притежания. Пари може и да не ви липсват, но обикновено се дава толкова от колкото имате нужда, а и самата вие ставате особено дисциплинирана в тази област /и с годините ще ставате все повече и ще цените това което имате/. Тази позиция пробужда и един вътрешен страх, че може да останем без пари, без препитание, дори когато налице няма такава индикация. Просто човек се чувства по този начин и по тази причина може да стане по-пресметлив, дори стиснат. При вас има един интересен стелиум от който картината обаче не става по-лека. Венера и Юпитер имат сходна енергия, обичат удоволствията, притежанията, оптимисти. И когато до тези две щедри планети се е докоснал Сатурн /още повече, че той е по-средата/, то малко или много тази енергия вече се видоизменя и не може да бъде проявена в цялата й пълнота, както може да ви се иска. В случая Сатурн дисциплинира. И вярата и убежденията, дисциплинира и чувствата. Аз не мога да знам всички тези планети към кои домове имат отношение, дали има други аспекти и т.н. , но най-общо казано в живота няма да ви е леко с партньорите, да проявявате искрено чувствата си, да се раздавате. Дори може да ви е трудно и да получавате. Може все да ви се струва, че не сте достатъчно обичана и ценена и това да ви изправя пред нуждата да се доказвате постоянно. Венера т.е. вие иначе много добре може да знаете как трябва да се държите с партньора, сигурно поддържате много добра визия, но всичко това често остава непроявено, на моменти сковано, консервирано, често липсва онази кокетност и женска гъвкавост така присъщи на Венера, респективно на онези жени които са палави, сладки, умеят да пленяват мъжете чисто по женски, без да е нужно да блестят кой знае колко с ум и интелект. Възможно е да се изказвам крайно и вашият случай да не е точно такъв, но това са принципите, а и някои мои лични наблюдения.
   Сега относно това, че човек може да стане виртуоз. Това при всички хора не би могло да се получи, а може и прекалено оптимистично да съм се изразила 🙂 иска се на първо място осъзнаване и необходимост /някои си живеят така цял живот и не си задават въпроси/. Освен това за всички аспекти в които присъства Сатурн, човек узрява на по-късна възраст, той се УЧИ. Поначало е по-предпазлив и има склонност към самонаблюдение и това е продиктувано да не би случайно да сгреши някъде, стреми се да е изряден във всяко отношение и т.н. Добре е да започнете да наблюдавате хората около вас, как те реагират на ситуации които вие мислите, че са ви проблемни. Така ще може да си „вземете“ от всеки по нещо, защото ние всички сме хора с нашите и добри и не до там добри черти и можем да се учим успешно един от друг. Не се страхувайте, че може да вземете нещо „лошо“ Сатурн има способността да отсява. А и при вас /имайки предвид възрастта ви/, нещата ще започнат да стават все по-интересни 🙂
   Поздрави и късмет!

   Харесвам

   1. Много Благодаря за изчерпателния,бърз и прецизен отговор!Пак сте ме „улучили “ 🙂 Като се замисля,целият ми хороскоп е съставен от стелиуми и съвпади,къде с близки,къде с по-широки градуси – Юпитер,Сатурн и Венера;след тях Луна,Плутон с Лилит/всичко това във втори дом,Везни/;Меркурий ретро,Слънце, в Скорпион,трети дом/с орбис от 6гр/ и Марс с Нептун в четвърти,Стрелец.Това сигурно си има своя акцент,предполагам.Само един Уран стои необезпокояван,почти на Имиум цели в Скорпион.Ако имате възможност разбира се,ще се радвам на кратка информация за описаното.Безкрайно съм ви благодарна и ми е изключително приятно и обогатяващо да комуникирам с вас!

    Харесвам

    1. Какво да кажа.. Един богат и не безинтересен вътрешен живот! Силен акцент на втория дом, а стелиумите не са нищо друго освен концентрирана, подчертана енергия с която трябва да се научите да боравите добре, да я „разхвърляте“ по цялата карта, защото тези планети са свързани помежду си и управляват различни домове. Идва ми да ви кажа, че може да станете например един добър експерт или консултант по финансови въпроси, да развивате комуникацията по трети дом, може би и да работите от в къщи, а Уран който ви се струва необезпокоен, по скоро той би могъл да обезпокои делата свързани с жилище, най-близки роднини. Уран на имум цели дава необикновени преживявания още от ранни години имащи отношение към домът, необикновени съжителства и нестандартно разрешение на жилищни въпроси.. Дано този съвпад Марс-Нептун да е добре аспектиран, защото би могъл да създава доста спънки.
     Надявам се това да ви е полезно и насочващо.
     И аз благодаря за комуникацията – харесвам будни и търсещи хора :)!
     Хубава вечер!

     Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.