Аспектните модели в астрологията – Бруно Хубер


Астрологията е древна наука. Много видни астролози са останали в историята. Тези на които нещо „не е достигало“ са правили свои лични изследвания, проучвания, откривали са нови методики които са се доказали във времето като работещи и с тях действително се работи. За това са нужни години активна работа и накрая времето е това което определя стойността на усилията.

Бруно Хубер е швейцарски  психотерапевт и астролог, съосновател на Астрологически  психологически институт, известен също като швейцарско училище за Астрология, в Цюрих, основан през 1962г. Работи съвместно със съпругата си Луис /Wikipedia/. Някои съвременни астролози в България работят по неговия метод. Лично аз нямам впечатления, чела съм бегла информация в интернет, това което знам със сигурност е, че при него е по-широко застъпена психологията. 

В днешното ревю представям заглавието „Аспектните модели в астрологията“. Книгата излиза за първи път през 1999г, а от понеделник 12.11.18г., изд. Лира Принт я пуска на пазара, вярно, след цели 20 години, но на български език това за сега е единственото систематизирано четиво за този метод. Всъщност това не е точно книга, а по-скоро ръководство което въвежда постепенно в теорията на аспектите: значение, сила, цвят, орбис, проявлението на фигурите, които се образуват в хороскопа. Разгледани са повече от 45 разнообразни аспектни модела, всеки с различно значение. Ръководството дава систематично въведение към практическото използване на този метод, използвайки много примери за хороскопи и рождени карти на известни личности. 

Всеки един метод към който имаш усещането, че е най-близо до твоят начин на мислене и стига до съзнанието ти без особени усилия е правилният за теб и предполагам някои хора ще открият своят, в Хубер. Тъй като моите методи на работа са други, в случая не мога да дам  по-обективно мнение, на мен също ще ми бъде интересно и полезно да науча повече за него. Винаги е добре човек да се запознава с различни опитности, гледни точки, особено сега когато и Юпитер е в Стрелец!

Избрала съм кратък цитат, който надявам се ще ориентира читателя по-добре, а този който има възможност може да посети книжарница и да прелисти книгата.

Непълни аспектни фигури

Много фигури не са винаги прецизни и точни, случва се да липсва цял аспект или пък във фигурата има аспект на пунктирната линия. Ако едната страна липсва, наблюдава се тенденция за компенсиране на отсъстващия аспект, което налага да се правят нарочни усилия и понякога причинява разочарования, ако се стигне до неуспех. Ако например липсва едната страна от квадратура на постижението, въпросният човек може да се опитва да действа така, сякаш цялата фигура я има, напрягайки се до изтощение, но все пак да не може да осъществи най-високите си очаквания. По-разумно би било да се признае, че всъщност има два пресичащи се триъгълника на постижението, а не една непълна квадратура на постижението. Което би позволило на човека да работи със свой собствен ритъм. Аналогично нещо се случва, ако липсва секстил в правоъгълника на справедливостта. Това може да пробуди силно преувеличено чувство за справедливост с отчаян опит да се образува секстил и всичко да се прави както трябва, така че идеалният свят да просъществува и да не се сгромоляса. Тази фигура също може да се разглежда като два триъгълника на двойствеността, което не премахва проблема, а става по-лесно той да бъде разбран и преодолян. Ако срещнете някого, който прави такива прекалени усилия, вижте хороскопа му – може би ще откриете аспектна фигура, която не е затворена докрай.

Звезди

Става много интересно, ако в даден аспектен модел присъстват звезди. Различаваме червени, сини и зелени звезди. Пресичането на три сини тригона образува звезда. Две червени квадратури оформят червена звезда, два или три дълги зелени аспекта оформят зелена звезда. [Нормалното правило, което Хубер преподава на английските студенти, е, че са необходими три пресичащи се линии, за да се образува червена или зелена звезда, същото важи и за синята. – Ред.] Хората със синя звезда имат у себе си спокойно място, което постоянно ги привлича и където могат да презаредят батериите си. С червена звезда са в състояние да мобилизират активността си, която, така да се каже, се задейства, щом се натисне бутон. При зелената има място за медитация и съзерцание, където са възможни и висши духовни възприятия и интуиции. Това е място, където съзнанието може да се разширява.

Случаят на две пресичащи се квадратури, особено ако са много изправени, представлява един вид стена срещу домовете, лежащи точно зад тези пресичащи се квадратури. Ако там има планета, опитът показва, че с тях не може да се постигне почти нищо. При някои хора те ще бъдат изкарани от съзнанието и е възможно да причинят психични проблеми в зависимост от качествата на замесените планети.“

Цена: 18лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

12.11.2018г

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.