С удоволствие представям това заглавие, защото съм на мнение, че всеки един човек който сериозно се заема с изучаването и практикуването на астрология, задължително трябва да познава древните астрологични принципи.

Книгата не е написана под форма на учебник и не очаквайте да ви въведе и отговори на всичките ви въпроси, но е една добра база която да провокира по нататъшното търсене на любознателния. От опит знам, че всеки консултант в своята практика намира правилният начин, този който най – му приляга, а хората с които работи са тези които се явяват негов естествен коректив, но това не става за от днес за утре, а е нужно време. Имах щастието преди години в моето обучение по астрология да изучавам и древните астрологични принципи и затова препоръчвам тази книга особено на тези които до този момент не са имали възможност да се запознаят с тях, защото именно там стои основата на астрологията. 

На мен лично ми харесва непринуденият стил с който автора описва всичко и най-вече нотката откровеност и споделянето на личен опит и отношение към астрологията. Още в първите редове и въведението на заглавието той казва:

„Тази книга е за вас, любопитните съвременни изучаващи астрологията или практикуващи професионалисти. Дали:

  • искате въведение в теорията, преди да отделите повече време и пари за традиционни книги или курсове?
  • желаете да допълните настоящата си практика с традиционните техники?
  • се нуждаете от отговори на основните възражения срещу традиционната астрология?
  • търсите бързо ръководство за основните идеи, речник, история, имена и произведения на по-старите астролози?
  • се нуждаете от актуален справочник за най-добрите понастоящем книги на английски?

Настоящата книга е предназначена да отговори на всички тези нужди.“

Книгата е разделена на две части, като в първа авторът ни въвежда в историята на традиционната астрология и основните мисловни школи от елинистичния период  до ренесанса.

Втора част е посветена на някои техники и концепции – различните жребии на съдбата, някои предсказателни методи и правила за интерпретиране на картите, например разглеждането на домови системи и домове от цели знаци. В края на книгата има много полезен и обширен терминологичен речник.

Ето още малко от книгата, по-специално от раздела предсказателни техники:

„Без да се замисляте, бързо назовете очевидна предсказателна техника в съвременната астрология. Вероятно сте си помислили: „транзитите“. Традиционните астролози също използват транзитите, но по различен начин. Тук основните различия между съвременната и традиционната астрология са (1) използването на „времеви господари“ и (2) приоритизирането на предсказателните техники. Транзитите осигуряват добър начин за разбиране на тези разлики.

Вероятно ви се случвало да търсите много приятни транзити към рождената си карта: да речем, прекрасен транзит Венера-Юпитер. Може би сте видели в своите ефемериди кога ще се сключи точният ъгъл и сте били много развълнувани: вероятно дори сте забелязали времето на точния транзит и сте очаквали в този момент да се появят страхотни неща – и тогава не се случва абсолютно нищо! Може да сте се чудили защо не сте получили прекрасните преживявания, които очаквахте. В традиционната астрология съществуват начини да обясним защо нищо не се е случило.

Първото нещо, което трябва да разберете, е идеята за „времеви господар“. За разлика от транзита, който обикновено показва събития за много кратък период от време, няколко традиционни техники приписват една или повече планети на управлението на вашия живот (или някаква област от него) за по-дълги времеви периоди: тези планети се наричат времеви господари. Например в метода, наречен „профекции“ (виж по-нататък), една планета управлява живота ви за цяла година, от рождения ден до рождения ден. В метода, наречен „разпределения (дистрибуции)“, две планети си сътрудничат, за да управляват живота ви за периоди, които може да продължат до около 12 години. Това е като да разглеждате президента или министър-председателя, когато се питате какво прави една страна като цяло: понеже тази политическа фигура отговаря за нацията, осъществяваното от него е изключително важно за разбиране на посоката на нацията. По същия начин тези времеви господари поставят теми за живота ви през съответните периоди, въпреки че, разбира се, те няма да диктуват събития всеки ден. Ако Марс е вашият времеви господар, няма да изживявате Марсово събитие всяка секунда от всеки ден, но Марс ще установи тема, която ще бъде особено активирана по време на управлението му.

Какво задейства един времеви господар? Нерядко е транзит от или към този времеви управител. А именно, докато в съвременната астрология транзитите често са първото нещо, което хората гледат, в традиционната астрология транзитите обикновено са последното, което изследваме. Първо трябва да идентифицираме времевите господари, a после да установим транзитите, в които са въвлечени. Така че, ако сте в очакване на вашия транзит Венера-Юпитер и нищо не се случва, вероятно е никоя от тези планети да не е времеви господар през периода. Транзитите са като активиращи влияния, но те често задействат само това, което вече е посочено от времеви господар!

За автора

Д-р Бенджамин Дайкс – преводач, издател, астролог, води курсове по философия в университети в Илинойс и Минесота. Получава квалификацията си по древна и средновековна астрология от Робърт Зоклер. През 2007г. Публикува пълната „Книга по астрология на Гуидо Бонати и оттогава е превел и публикувал множество традиционни творби по рождена, хорарна и елективна астрология. Известен лектор сред астрологическата общност от целия свят.

Това е линк към официалният му сайт. Има какво да се види: https://www.bendykes.com/


Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство Лира принт с 20% търговска отстъпка.

Нели Станева

16.12.2018г.


Внимание: Запазени права върху всички статии публикувани на сайта. Може да споделите чрез активен линк или връзките по-долу.