Древна индийска астрология


Със знанието идва властта. От нея няма по-голямо изпитание. Затова използвайте това познание мъдро.

Джеймс Браха

Винаги съм си мислила, че индийската астрология е трудна за разбиране и много по-различна от западната. Оказа се обаче, че това не е точно така. Четейки новото заглавие на издателство „Лира принт“ разбирам, че по – скоро „плашещи“ са били всичките тези по-различни наименования които са дадени на планетите, домовете, изобщо на целия хороскоп и знание. Например зодиакалните знаци се наричат – Раши, Слънцето е Рави, Юпитер е Гуру,  Четвърти дом – Сукха бхава и т.н. Когато четеш се чувстваш като попаднал на екзотично място, като в приказка. Разбира се основната заслуга за това е на автора, който освен добър астролог си служи добре и с перото, защото всичко е поднесено с внимание и по много разбираем начин.

С какво основно се различава индийската от западната астрология? Както казва самият автор 95% от индийската предсказателна астрология се занимава със славата, късмета, богатството на човека, и 5% с неговата личност, психология и мотивация. Обяснения като „Защо така се случи?“, „Поради какви причини?“ като цяло не съществуват. Няма специални тълкувания за това по какъв път да поеме човек за да научи специфични уроци или да продължи еволюцията си. Външните планети Уран, Нептун, Плутон, които в западната астрология се считат за инструменти на природата подпомагащи настъпването на новата ера, в Индия са широко игнорирани. Индийската астрология е по-скоро силна в точното очертаване на обстоятелства, събития, периоди от живота. 

Предлагам ви кратка разходка из страниците:

Книгата започва с кратко въведение в индийската астрология и запознаване със знаците, начина на построяване на хороскоп, домовата система. Подробно са разгледани характеристиките на всички планети до Сатурн и кармичните възли. Определяне на планетните сили, аспектите и значението на ретроградните фази като последните се тълкуват по малко по-различен начин /съпоставимо със западната/. Най-голямо внимание е отделено на домовете и значението на всяка една планета в съответния дом. В индийската астрология се обръща голямо внимание на планетните периоди /Даши – период от време, през който живота на човек е повлиян от дадена планета /аналогично на фирдари//, затова тяхното значение е разгледано по-подробно с предоставени таблици и методи за изчисление. В края на книгата са разгледани различни предсказателни методи и техники. Разгледани са като примери и хороскопите на известни личности. Много полезен е терминологичният речник в края на книгата който е важен за правилния прочит и разбиране.

~~~

Като откъс съм избрала нещо което е и любопитно:

„Упаи – противодействия за планетните нара­нявания (скъпоценни камъни и мантри)

Скъпоценният камък за Слънцето е червеният рубин, за Лу­ната – перлата. Камъкът за Марс е червеният корал. Скъпо­ценният камък за Меркурий е зеленият изумруд, за Юпитер – жълтият сапфир. Скъпоценният камък за Венера е диаман­тът, а за Сатурн е синият сапфир.

Скъпоценният камък за Раху е хесонитът (медно оцветена форма на гранат). Скъпоценен камък за Кету е хризоберилът (също наричан котешко око).

Колкото стара е системата на индийската предсказателна ас­трология, така древни са и противосредствата, давани от древ­ните просветени мъдреци за неутрализиране на пакостните вли­яния, причинявани от планетите. По същия начин западните астролози съветват своите клиенти как да се справят с ограни­ченията, проблемите или комплексите, както се разкриват чрез хороскопа. Индийските астролози също са загрижени да допри­несат за благосъстоянието на своите ближни. Обаче, понеже разкриваното от индийските астролози са действителни събития и ситуации, това, което трябва да предложат, са практически начи­ни за избягване на негативни събития, а не психологическо или хуманистично консултиране.

Макар и да има много процедури, използвани от индийци­те за тази цел, сега ще обсъдим две от най-основните форми за противодействие: скъпоценните камъни и мантрите. Що се от­нася до ефективността на тези похвати, малко може да се каже, освен че методите са издържали изпитанието на времето и все още се практикуват нашироко. В Индия е обичайно човек да носи три или четири бижута с различни скъпоценни камъни, които са предписани от местен астролог.

Камъкът може да се използва през целия живот, но е особено важно да се носи по време на всяка дата или бхукти (период или подпериод) на планетата и през годината, когато Меркурий оказ­ва пълните си въздействия. Препоръчително е скъпоценният ка­мък да е с най-високото качество, което човекът е в състояние да си позволи, колкото може да е по-голям, като е най-въздействащ, когато е близо до кожата (но не е задължително да я докосва). По­вечето хора поставят тези камъни на пръстени, а някои астроло­зи правят висулки, гривни или нагръдници с различни камъни, които съответстват на наранените планети на съответния човек. Тъй като планетите също управля­ват определени метали, камъните може да се поставят в сребро, ако Луната е наранена, да се инкрустират в злато – за засегнато Слънце и т.н. Но това не е от решаващо значение.“

~~~

Доста от  текстовете и твърденията описани в книгата се доближават до древните астрологични писания, които за много хора могат да прозвучат доста фаталистично, но всъщност идеята не е те да се тълкуват буквално. За мен интерпретацията в астрологията е изкуство – съчетание между знание, опит и интуиция.

Препоръчвам книгата-учебник на тези които са избрали да изучават сериозно индийска астрология. Тези които познават добре и практикуват западната астрология, могат да извлекат някои ползи от това заглавие, да направят съпоставки, да видят нещата от друг ъгъл, при всички случаи може да се научи, да се „вземе“ от написаното. Единствено не бих препоръчала, ако някой сега се заема с изучаването на астрология и се опитва паралелно да се обучава и да разбере и двете системи. Това може само да го обърка. В случая той трябва да заложи на това което е най-разбираемо за него самия, да се довери на личното си усещане. 

Линк към личният сайт на автора: http://www.jamesbraha.com/astrology.html

Цена: 23лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

23.04.2019

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.