Сатурн и властта на възрастните жени


Сатурн във всеки случай представлява майката на май­ката и много по-рядко майката на бащата. Тази пози­ция я натоварва с изключително важната функция да внася ред в семейството. Най-голямата й задача е да налага забрана за раздяла. Тя се грижи емоциите в семейство­то да се контролират. Чувствата и емоциите са позволени, но така че никога да не екзалтират и по възможност да се предотвратява евентуално разцепление в семейството. Ба­бата с качества на Сатурн притежава способността само с присъствието си да контролира чувствата, да ги премахва или да ги преобразява. В образа си на асексуално и в този смисъл отчасти неемоционално същество, тя играе правдо­подобно своята роля. Възрастната жена, отъждествяваща се със Сатурн, не се облича привлекателно и не излъчва сексу­алност. Тя приема роля, която много прилича на ролята на ми­тологичния Сатурн. Сатурн (Кронос) е поглъщал децата си от страх да не бъде свален от трона. Жертвата, изразяваща се в поглъщането на децата си, е символ за пожертвани чув­ства. Бабата сатурнианка подтиква семейството да живее по един особен начин, при които чувствата се проработват, поглъщат се и се сублимират. Сатурн управлява знака Кози­рог. Той символизира неговия принцип и го пренася през оста­налите знаци на зодиака. Като управител на Козирога естественото положение на Сатурн е на върха на зодиака. Един хороскоп се поставя така, че Овенът да сочи ляво, т.е. на из­ток. В този случай Козирогът сочи север, т.е. зенита и така заема най-високата точка. Той символизира реда, който стои над всички останали принципи. Порядъкът е над всичко, казва Сатурн и „изяжда“ своите чувства. До подобен резултат стига и семейната психология, където на реда също се припи­сва висша функция.

Още един мит показва особената сила на Сатурн. В гръцка­та митология за сътворението се казва: в началото съществу­ваше майката земя, която се казваше Гея; оплодена от хаоса тя роди своя син Уран. Той я погледнал любящо и изсипал над нея плодороден дъжд. Така Гея родила тревата, цветята и дърве­тата, а също зверовете и птиците. Същият дъжд накарал ре­ките да текат и запълнил низините така, че се образували мо­ретата. Първите й деца – сторъките великани, били от получовешки произход. Сред тях се родили тримата диви еднооки циклопи – Бронтес, Стеропес и Аргес, които били ковачи. Уран и неговата майка заченали много деца, докато един ден тя не съжалила и не помолила за помощ едно от децата си – Сатурн (Кронос), който кастрирал Уран с помощта на сърп.

Нещо подобно се случва във всяко семейство, в което мъжете искат твърде много секс от жените си. Доскоро съблазнителната жена с характер на Венера и Луна се превръ­ща в своята собствена прародителка, носеща характера на Сатурн. В тази си роля тя превъзхожда мъжа. Естествено, в съвременните семейства кастрацията не се осъществява с помощта на сърп, а посредством отказ, отблъскване и преди всичко чрез отричане на мъжкото начало. Непризнаването на мъжествеността се случва най-често, когато бащата се опитва да се домогне до дъщеря си. Така отново стигнахме до темата за семейните ексцесии, като този път се сблъскваме с една женска сила, достойна за уважение. Жената, която се идентифицира със Сатурн в картата си, е непобедима. Кога­то прибягва до Венера, тя става по-чувствителна, но вече зависима. Като Луна тя отново е подчинена на Слънцето, ко­ето я храни. В образа на Сатурн, тя е по-силна от себе си, с което става по-силна от всички останали.

Лиз Грийн, една от най-известните психолого-астроложки, е на мнение, че на боговете планети трябва отново да се даде енергията, идваща от знака, който управляват. Това оз­начава, че зад Плутон, Нептун и Сатурн стоят женски сили. Идеята на Лиз Грийн не можа да се наложи и все още за Сатурн, Нептун и Плутон се говори в мъжки род.

В семейната астрология Сатурн, Нептун и Плутон се про­явяват напълно като женски планети. Няма съмнение, че в се­мейството и в рода властта е в ръцете на възрастните жени. Те са отговаряли, а и все още го правят, за функциони­рането на рода.“

Из „Зовът на предците“, Астрологична семейна терапия

Свързана статия: „Зовът на предците“

 

Ако искате да разберете какво е разположението на Вашият рожден Сатурн по знак и дом, изпратете ми своите рождени данни чрез формата за контакт или като коментар под публикацията.

НелиПлерома💫

24/7/19

 

Имате въпроси? Пишете ми:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.