Астрология за родители – Жозет Бетайол


Книгата на френската астроложка Жозет Бетайол е ценно помагало  което помага да разберем как се подрежда съдбата на човека още от детството му. Към нея има много хубава анотация от френският автор, езотерик, Жан – Луи Виктор, който казва следното

„Според влиятелни течения в психологията до седемгодишна възраст основният строеж на душевността ни практически е вече завьршен. Още по-важно е в такьв случай колкото е възможно по-рано да сме наясно по-отношение на преимуществата и уязвимите места в психиката си, доколкото те подготвят събитията на бъдещето. Ценността на тази астрологическа книга е в нейната яснота и стройност. Тя би могла да бъде помощник и работен модел за родители и възпитатели, както и за всички, които разбират, че никое познание не е за пренебрегване, ако сочи начини за по-пълноценно развитие на детето.

Дори когато (както при игра на бридж) първоначално съдбатa е отредила на човека „слаби козове“, той все пак може да изживее живота си успешно. Трябва само да погледне на нещата положително и да съумее да се приспособи.

Ако още от детството сме предупредени за това какви са възможностите и границите ни, бихме могли по-добре да ръководим живота си, като се възползваме от качествата и се опитваме да поправим недостатъците си. Животът наистина е занаят, който се учи“

В книгата е събрано най-доброто от анализите и тълкуванията на авторката, която предлага достъпен метод за опознаване и разчитане на сьдбата с помощта на астрологията. 

Надникнете в книгата:

Съвети по отношение на възпитанието според господстващите планети:

В една тема е еднакво важно да се определи както господството на Небето, Земята или елементите, така и господстващата или господстващите планети (вж. таблицата в глава „Пособия“). Трябва да се вземат предвид ъгловите планети и тези, съвпадащи с господаря на асцендента. Те са важен участник в изграждането на психиката. Отразяват се на характера заедно с темата като цяло и детето твърде често избира професията, към която предразполагат.

Как да използвате господстващите планети в процеса на възпитанието

Слънце – Важен е примерът. Трябва да се опрете на благородството на детето и да го накарате да разбере, че ако иска да е вожд, следва да намери и начина да го постигне.

Луна –   Важни са представите. Апелирайте към паметта и интуицията му.

Меркурий – Важен е всякакъв род обмен. Разчитайте на вроденото му любопитство. Обяснете му, че не бива да пръсва силите си в много посоки.

Венера – Важни са удоволствията. Използвайте чувствеността му. Накарайте го да осъзнае, че нищо не се удава без труд.

Марс    –     Важно е действието. Опрете се на динамизма му. Помогнете му да разбере, че трябва да направлява енергията си.

Юпитер – Важен е авторитетът. Използвайте доверието му и същевременно му обяснете, че чуждите съвети невинаги са добри за него.

Сатурн  –  Важна е организацията. Опрете се на ясния му душевен строй. Призовавайте го към повече оптимизъм.

Уран –  Важна е оригиналността. Уверено изберете новаторския подход.

Нептун – Важно е въображението. Разчитайте на чувствителността му. Подтиквайте го да определи душевния си строеж.

Плутон –  Важно е преобразуването. Призовете на помощ съхраняващото начало у него. Подтиквайте го да побеждава съмненията.

Пример: Господство на Слънцето. Необходимо е да разкриете на детето ценността на примера; то трябва да приеме, че за да е начело, следва да поработи, което в случая означава да успее в училище. Това царствено дете ще съумее да поеме отговорност за постъпките си.

Ако вървите срещу вроденото у него, ще загуби устойчивостта си. От възникналия разнобой между възпитание и природа могат да последват семейни или училищни смущения (мързел, извънмерна гордост…).

Книгата е издадена през 1999г от издателство Хемус и до сега на български език не съм срещала толкова добро и подробно четиво, астрология в чист вид.

 

 

Нели Станева

11.09.2019г

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.