Меркурий в Скорпион. Ретроградна фаза и пасаж на Меркурий


На 3 октомври, малко преди обед Меркурий навлиза в знака Скорпион. Един интересен и по продължителен транзит се оформя, защото изцяло в този знак ще се случи поредната ретроградна фаза на планетата в едно с  по-рядко астрономично явление „ пасаж на Меркурий“.

За да се наблюдава това явление трябва да бъдат изпълнени едновременно две условия. Първото е Меркурий да бъде в така нареченото долно съединение, т.е. да се намира в най-близката до Земята точка от своята орбита. Второто условие е, че в същия момент Меркурий трябва да бъде във възходящия или в низходящия възел на своята орбита, т.е. да преминава през еклиптичната равнина (равнината на земната орбита). Ако тези условия са изпълнени, Слънцето, Меркурий и Земята се оказват подредени по права линия, която всъщност е продължение на линията, съединяваща възлите на орбитата на Меркурий. Тези условия ще бъдат изпълнени на 11.11 и от 14.35ч. до залеза на Слънцето от нашата страна ще може да се наблюдава така наречения „пасаж на Меркурий“, когато планетата ще премине пред слънчевия диск. Явлението се наблюдава през период от 7, 13, 33 години и последното такова е било на 9 май 2016г.  Това е астрономическата част и повече може да прочетете в официалният сайт на „Катедра Астрономия“ към СУ.

През погледа на астрологията, Меркурий в Скорпион е истински изследовател и обича да се спуска надълбоко в дебрите на психиката, да разнищи всеки детайл, интересува се от несъзнателното, невидимото, скритото и тайното. През целият период ще е засилена интуицията, интересът към мистериите и загадките на живота, влечение към психологията и окултното. Освен това, през цялото това време /два месеца/, Меркурий няма никакви нараняващи аспекти, а в дните около самия пасаж той е в съвпад с Прозерпина, планета, която е много пренебрегвана от съвременната астрология, но Тя си е там, не е изчезнала и оказва своето влияние. Тя се счита за висшето проявление на Меркурий, свързана е с кармата, големите промени, вътрешното проглеждане. Така, че в този случай, тя ще засили влиянието на Меркурий, вид свързване с космическата материя от един по-висш порядък. Не случайно колегите астролози са избрали датата на провеждане на  първата европейска астрологическа конференция да е именно на 11.11 – нещо значимо се случва, както е значим и рядък този транзит!

Това по никакъв начин не отменя „правилата“ на Меркурий по време на ретроградна фаза, но наред с някои объркани ситуации, много хора ще получат своите прозрения, ще имат ярки сънища и необикновени преживявания. Запомнящи се срещи с интересни, магични хора. Изцеление. Дълбоки сексуални преживявания. И колкото са по-високи вибрациите на човек, толкова по-ползотворен ще е този период в живота му.

Най-интересни ще са времената за Скорпионите, защото техният знак ще стане главна арена на всичко това!

Важни дати:

03.10. Меркурий навлиза в Скорпион

11.10. Меркурий навлиза в ретроградна сянка /11-ти градус/

31.10. Същинска ретроградна фаза /27-я градус/

11.11. Съединение Слънце-Меркурий /пасаж/

20.11. Меркурий става директен

07.12. Меркурий излиза от ретроградна сянка.

09.12. Меркурий излиза от Скорпион и навлиза в знака Стрелец.

01.10.2019

НелиСт💫

4 Comments

 1. Здравейте отново 🙂 Много хубав анализ, за разлика от така плашещите напоследък тълкувания на ретро Меркурий.При мен, предполагам е важен, тъй като по рождение съм с такъв и то в същия знак.Там са и Слънцето ми и Уран.Какви преживявания ще ми донесе пасажът, съвпадите на ретроградния и нормалния Меркурий с моите ретрограден Меркурий, Слънце и Уран как могат да се проявят?И притеснителен ли е фактът, че отсреща ще гледа Уран?

  Харесвам

  1. Здравейте 🙂
   Меркурий е лична планета и съответно много лично е проявлението й. Като цяло сферите са комуникация, пътувания, учене и усвояване на знания и умения. Зависи много и какво управлява, в кой дом попада, аспектите, достойнствата и т.н. Като цяло Уран опозиция с Меркурий не е толкова негативен аспект /но в „чист вид“, каквото положение почти не съществува/. Добре стимулира ума, възможни са внезапни прозрения, намиране на отговори свързани със ситуации на пръв поглед без изход и т.н.,относително е всичко.
   Поздрави

   Харесвам

   1. Цялата сага ще се развива в з дом, а иначе моят Меркурий е неаспектиран, управлява асцедента ми и в частност 10 дом.Кога е имало такъв пасаж пак?

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.