На 3 октомври, малко преди обед Меркурий навлиза в знака Скорпион. Един интересен и по продължителен транзит се оформя, защото изцяло в този знак ще се случи поредната ретроградна фаза на планетата в едно с  по-рядко астрономично явление „ пасаж на Меркурий“.

За да се наблюдава това явление трябва да бъдат изпълнени едновременно две условия. Първото е Меркурий да бъде в така нареченото долно съединение, т.е. да се намира в най-близката до Земята точка от своята орбита. Второто условие е, че в същия момент Меркурий трябва да бъде във възходящия или в низходящия възел на своята орбита, т.е. да преминава през еклиптичната равнина (равнината на земната орбита). Ако тези условия са изпълнени, Слънцето, Меркурий и Земята се оказват подредени по права линия, която всъщност е продължение на линията, съединяваща възлите на орбитата на Меркурий. Тези условия ще бъдат изпълнени на 11.11 и от 14.35ч. до залеза на Слънцето от нашата страна ще може да се наблюдава така наречения „пасаж на Меркурий“, когато планетата ще премине пред слънчевия диск. Явлението се наблюдава през период от 7, 13, 33 години и последното такова е било на 9 май 2016г.  Това е астрономическата част и повече може да прочетете в официалният сайт на „Катедра Астрономия“ към СУ.

През погледа на астрологията, Меркурий в Скорпион е истински изследовател и обича да се спуска надълбоко в дебрите на психиката, да разнищи всеки детайл, интересува се от несъзнателното, невидимото, скритото и тайното. През целият период ще е засилена интуицията, интересът към мистериите и загадките на живота, влечение към психологията и окултното. Освен това, през цялото това време /два месеца/, Меркурий няма никакви нараняващи аспекти, а в дните около самия пасаж той е в съвпад с Прозерпина, планета, която е много пренебрегвана от съвременната астрология, но Тя си е там, не е изчезнала и оказва своето влияние. Тя се счита за висшето проявление на Меркурий, свързана е с кармата, големите промени, вътрешното проглеждане. Така, че в този случай, тя ще засили влиянието на Меркурий, вид свързване с космическата материя от един по-висш порядък. Не случайно колегите астролози са избрали датата на провеждане на  първата европейска астрологическа конференция да е именно на 11.11 – нещо значимо се случва, както е значим и рядък този транзит!

Това по никакъв начин не отменя „правилата“ на Меркурий по време на ретроградна фаза, но наред с някои объркани ситуации, много хора ще получат своите прозрения, ще имат ярки сънища и необикновени преживявания. Запомнящи се срещи с интересни, магични хора. Изцеление. Дълбоки сексуални преживявания. И колкото са по-високи вибрациите на човек, толкова по-ползотворен ще е този период в живота му.

Най-интересни ще са времената за Скорпионите, защото техният знак ще стане главна арена на всичко това!

Важни дати:

03.10. Меркурий навлиза в Скорпион

11.10. Меркурий навлиза в ретроградна сянка /11-ти градус/

31.10. Същинска ретроградна фаза /27-я градус/

11.11. Съединение Слънце-Меркурий /пасаж/

20.11. Меркурий става директен

07.12. Меркурий излиза от ретроградна сянка.

09.12. Меркурий излиза от Скорпион и навлиза в знака Стрелец.

01.10.2019

НелиСт💫