Психичното здраве през погледа на астрологията


С навлизането на Слънцето в знака Скорпион актуални стават и темите свързани с психичното здраве. Четох наскоро статия в която присъстваше нещо като статистика какъв брой пациенти са излекувани с помощта на психотерапията в полза на тези които вземат само лекарства за да облекчат състоянието си. На първо място, самото подлагане на психотерапия е вече една стъпка в полза на излекуването, защото това до голяма степен дава индикация, че страдащия човек е готов да говори за това, да се разкрие, да се довери на друг човек, а това е много важно.

От астрологична гледна точка темата ми е интересна и винаги когато имам възможност гледам да се запозная по-детайлно с подобни случаи. Повечето от тях обаче анализирам „сама“, защото за повечето хора е прекалено абстрактно и несериозно точно астролог да им окаже подкрепа и да им даде някаква насока. За мен обаче е ценен опит.

Има аспекти които твърдо дават указания за подобни страдания в тежка форма които на практика са почти неизлечими /като шизофренията/. Обикновено съпътстват болния до самия му край. Ако разгледаме наталната карта на такъв човек, то самите рождени аспекти дават ясни указания.

Има една друга категория хора, които са по – емоционални и по-лабилни. Техните състояния са граничещи и също с дълготраен характер. Те „някак си са си такива“. В рождените карти на такива хора също има индикации, като най-често срещаните аспекти са опозициите.

Най – мъчителни обаче са тези състояния които се отключват внезапно и живота на човек се преобръща с главата надолу. Това са предимно депресивни състояния, натрапливи и страхови неврози, психози. Това никак не е случайно и на пръв поглед го няма заложено „по-рождение“. Случва се при тежки транзити които транс сатурнови планети, включително и Сатурн отправят най-вече към лични планети, като това задължително бива отразено и в прогресии.  Освен това, по натал рождените планети са групирани, образуват стелиуми и често са концентрирани в два, до три сектора. Тук трябва да отбележа, че ако и самите транзитни планети също вървят в близост една до друга /както например сега Сатурн и Плутон/ това е допълнително утежняващ фактор. Най-често от личните планети участват Слънце, Луна и Меркурий.

Всичко е изключително индивидуално и най-хубавото е, че при разпад на подобни аспекти, които понякога действително продължават с години веднага се отчита и подобрение в състоянието на пациента. Така, че в живота нищо не е случайно и тези състояния могат да бъдат напълно предвидими, да се даде подкрепа на такъв човек. Обикновено нещо което нямаш „по рождение“, значи ти е изпратено като изпитание. В този случай всичко трябва да се преживее и на такъв човек може да се даде кураж, че това ще премине и че през периода той може да погледне по-дълбоко, навътре към себе си. Да почерпи сили и известен опит от състоянието си. Това не е никак лесно и обикновено се осъзнава след като трудностите бъдат преодолени. За някои последните изречения може да прозвучат абсурдно, а за тези които ще ме разберат казвам – тълкуването на всяка рождена карта върви паралелно с еволюционното ниво до което е достигнал човек в настоящият си живот и именно то стои в основата как приемаме светът в нас и този извън нас.

Нели Станева

24.10.2019

Ако се интересувате от лична астрологична консултация с мен, изпратете запитване като попълните формата: