Въведение в астропсихологията, Глен Пери


В поредното ревю ще ви представя едно дългоочаквано заглавие, което вече е по книжарниците.

Интересна история има тази книга, която Глен Пери оприличава на „слой археологически разкопки“. Първата версия е послужила на автора като магистърска дисертация в колежа „Лоун Мартин“, Сан Франциско /1976-1978/. Впоследствие я разработва до наръчник за своите студенти, от там нататък продължава да я разширява и усъвършенства в съответствие със своите изследвания. Както казва самият той – един процес на създаване траещ близо 30 години.

Книгата е подходяща и за начинаещи и за напреднали любители на астрологията, както и за практикуващи астролози: „На тези страници няма да намерите сглобени, готови интерпретации отнасящи се до планетите в дом, знак, или аспект. По-скоро читателите са инструктирани как да разбират присъщия на астрологията синтаксис, така, че да могат уверено да конструират сами верни, точни и полезни тълкувания. Книгата не само определя с ясно очертани, психологически приложими термини основните значения на знаците, планетите, домовете, аспектите и диспозиторствата, но и предоставя недвусмислени правила за комбиниране на тези фактори по постъпателно все по-сложни начини“.

Хубавото в случая е, че авторът е направил много хубаво въведение в книгата, като е разказал в кратко резюме съдържанието на всяко отделна глава, а те са общо десет и всяка една от тях последователно въвежда стъпка по-стъпка в материята.

Зодиакът и психиката – тази глава съдържа общ преглед на астрологическите архетипи.  Анализ на зодиака в 14 отделни категории, които са допълнително организирани в няколко подгрупи- индивидуални и колективни знаци, четирите стихии, трите качества, двете полярности, перспективи.

Разбиране на Легендата –  Показва как е разпределена психичната енергия чрез планетните позиции. Легендата е аналогична на предварителен преглед, който подсказва какво е вероятно да се случи.

Знаците като психологически архетипи / мотивации, герои, сцени, черти и теми/ – разглежда неизмеримите функции на зодиакалните знаци и тяхната връзка с етапите на развитието.

Планетите като архетипни процеси – Фокусът на тази глава са планетите във всичките им разнообразни форми. Съдържанието на планетните процеси е анализирано по начин, който е в съзвучие с концепцията на Юнг за синхроничността /смислено съвпадение на моментно субективно състояние с външна ситуация, която е аналогична на субективното състояние/.

Домовете като психологическо обкръжение – Ако планетите са героите, които населяват нашите вътрешни и външни царства, а знаците представляват техните основни мотиви, в тази глава са разгледани домовете като обстановката за действие на планетите.

Тълкувателни правила за планетите в знаците – Изразяването на планетните функции посредством заеманите от тях знаци.

Правила за тълкуване на планетите в домовете – В интерпретацията на рождената диаграма  се включва и домът в комбинация с планетната знакова позиция.

Аспектите като лични митове –  разглежда взаимодействието между участващите планети като диалог който води до взаимно влияние. Всяка планета долавя и реагира на другата по начин, който е съобразен с естеството на ъгъла между тях..

Диспозитори и сигнификатори – В тази последна глава се обсъжда значението на сигнификаторите и диспозиторите и как те свързват знаци и планети заедно в непрекъснато леещо се цяло, като по този начин разкриват скелетната структура на житейската история. Тази глава е много ценна защото по темата има сравнително малко информация или поне не така добре обяснена.

Книгата е доста обемен труд и трябва да се чете последователно, задълбочено, с разбиране. В нея авторът предлага напълно различен поглед към астрологическите фактори от гледна точка на психологията, превеждайки читателя от основни понятия до уникален модел за синтезиране на съдържанието. В никакъв случай не е от типа на „бърз наръчник“, напротив, книгата провокира към размисъл и желание да търсиш още и още. Препоръчвам на всеки който желае непрекъснато да обогатява своите знания.

Няколко думи за автора Доктор Глен Пери е астролог и психотерапевт с повече от 40 години практика.  Автор е на осем книги, като последните му творби са посветени на дълбочинния анализ на рождената карта. Понастоящем д-р Пери е директор на програмата за следдипломна квалификация по архетипна космология и осъзнато развитие в университета в Кънектикът. Изнася лекции за интеграцията на астрологията и психологията по целия свят.

Цена: 21лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

18.02.2020

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.