Уран-Венера


Любовта-лъч на Венера се пресяга до половинката и кръвните връзки, но чрез добър аспект на Уран се издига отвъд областта на сексуалната любов към космически пропорции, към любов като тази, която трябва да е чувствал Христос, когато оплаква Ерусалим и казва, че  както кокошката прибира люпилото под крилото си, така той би искал да ги събере в пазвата си. Затова хората, които изпитват тази Уранова любов, стават строители на обществото; свързани са с всяко добро и вдъхновяващо движение. Неблагоприятен аспект на Уран към Венера, от друга страна, има най-принизяващия ефект върху функцията на Венера, понеже води до незачитане на законите и конвенциите на обществото и до извращаване на свещената съзидателна функция.

Любовта е дума, с която много се злоупотребява, и така погрешно наричаната емоция обикновено е дотолкова опетнена с желание, че е по-скоро Марсова страст, а не любов по Венера. Единение – ключовата дума за Венера, предполага най-интимен съюз, сливане на самите души на двама души или повече, които съставляват едно семейство. Но алтруизмът, ключовата дума на Уран, намеква за такава всеобхватна любов, каквато нашият Спасител е усещал. Затова Уран е октавата на Венера и всеки, който е готов да поеме по пътя на подготовка, водеща до инициация, трябва постепенно да се научи да надраства Венерината любов, която обхваща непосредственото семейство като цяло и да започне да култивира всеобхватния Уранов алтруизъм.

Тази цел е висока и хората, които се стремят толкова нагоре, често падат много ниско. Когато се опитваме да се издигнем над любовта по Венера и да развиваме Урановия алтруизъм, тогава сме в голяма опасност, и най-обещаващият живот понякога е разбиван чрез гибелната теория за сродните души, която води до тайни любовни афери и извращаване на съзидателната функция Но не забравяйте, алтруизмът не изисква оттегляне на любовта, дарена на другите, той няма абсолютно никаква връзка със секса; няма да намали любовта към нашето семейство, но те, бивайки най – близо до нас, ще почувстват в по-голяма степен засилването на нашата любов, отколкото по-отдалечените хора. А ако нашата любов не ражда такива плодове, тя не е Уранова и няма да ни подпомогне по пътя на постижението.

Виждайки нещата така, можем лесно да разберем, че по-голямата част от човечеството все още не е в състояние да откликне на по-висшата страна на Уран и затова въздействието му върху нравствеността основно е извращаване на секса, тайни любовни афери, свободна любов и незачитане на условностите; така е, разбира се, когато е аспектиран от квадрати и опозиции. При такива обстоятелства Уран прави хората нетрадиционни и изменчиви, бунтуващи се при най-малкото ограничение, много независими и с безцеремонни маниери, любители на пионерските начинания и изследването на необичайни неща. Те се впускат с цялото си сърце в механиката, електричеството, авиацията и други подобни призвания като патица във водата и доста се гордеят със своите постижения. Сдобиват се с известност в литературата, науката, философията и особено в окултните изкуства. Уран също дава висока степен на музикален гений, когато е конфигуриран с Венера, a ако Уран е добре укрепен по позиция и аспекти, той прави човека пригоден за лидерство по необичаен начин. Също може да се каже, че въздействията на Урановия лъч са много внезапни и неочаквани – независимо дали за добро или зло, те идват като гръм от ясно небе.

Този цитат е от книгата „Посланието на звездите“, Макс Хайндел, Аугуста Фос Хаиндел

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.