Световна астросоциология


д-р Методи Константинов

Какво е астросоциология?

Астросоциологията /мунданата астрология/ разглежда събития и процеси свързани с миналото, настоящето и бъдещето на цели нации, държави и култури. Съществува разлика в тълкуването на индвидуалният хороскоп и на мунданния.

Авторът, д-р Методи Константинов /роден на 2.02.1902г – писател, философ, общественик. Един от най-образованите и ерудирани последователи на Петър Дънов. „Световна астросоциология“, въпреки, че е писана на български език е издадена за първи път във Франция, през 1972г /„L’astrosociologie mondia – le. L’umanite nouvelle dans la lumiere de l’astrosociologie cesmique“/. През 1992г е преведена от френски език от Радка Митова, издава я Университетското издателство „Св. Св. Климент Охридски“. Преди това също на френски език е публикувана и другата негова книга – „La nouvelle cultu¬re de l’ere du Verseau“, 1963 г. („Новата култура в епохата на Водолея“). И двете заглавия донасят европейска известност за своя автор. Но не и българска  приживе. Причината това да се случи в онези години е ясна за всички. Астрологията е била преследвана и то най-вече защото не е била добре разбирана, а нещо което не се разбира или се игнорира, или се счита за някаква заплаха, особено от по – ограничени, тесногръди хора /всъщност важи и сега и правилото е старо, колкото е стар света/! Миналата година „Бялото братство“ преиздаде и допълни това заглавие.

Откъса който съм избрала е актуален към момента, тъй като след няколко дни /на 22 март/ предстои Сатурн да навлезе в знака Водолей, знак който се свързва с новите открития, неочакваните обрати. Урановата енергия ще се усети, ще се прояви и надявам се това да е за добро. Предстои предизвикателна година която има отношение към цялото човечество  в здравословен и икономически план. Истинската равносметка ще е догодина, когато ще се „берат и плодовете“.

Сатурн символизира кармата. В древността са го наричали „голямото зло“, a Марс – „малкото зло“. Сатурн влияе върху смъртността в страната. Той представлява старостта, земеделците, мините и кариерите. Сатурн ръководи политиката. Той е главният представител на опозицията и на консерватизма. Всички институции на работническата класа се намират под негово влияние. Той управлява също и различните области в националната икономика. В метеорологията причинява суша и застудяване. Психическите му предразположения са тежки и мрачни също като неговия метал – оловото. Той прави народните маси предпазливи, внушава им търпение и упорство.

Уран насочва високите сфери на мисълта, модерните и окултните науки и дейностите, които се извършват със съвместни усилия. Въздействието му се проявява по неочакван и драстичен начин. Той влияе върху откритията, върху изобретенията във всички области на живота, върху гражданските сдружения, синдикатите, върху големите кооперативни съюзи и въздушния транспорт, както и върху електричество, различните видове природни и химически газове, ядрените опити. Всичките социални утопии са под влиянието на Уран, както и анархизмът и нихилизмът. Уран има два полюса на действие: от една страна, той представлява класата на капиталистите, която се стреми към целите си с всички средства. Това е класа — космополит. От друга страна, Уран влияе върху диктатурите и олигархиите. В метеорологията той е източник на бури, земетресения, студ, на гръмотевици, градушки или накратко — на резките температурни промени.

Това заглавие в стегнат вид запознава читателя с основните астрологични принципи които се вземат под внимание при съставянето и тълкуването на мунданни карти.

Книгата е налична по книжарниците. Първото издание може да се открие и изтегли сканирано. Има го в интернет.

Нели – Плерома

19.03.2020г