Астро-поети


Тази книга ми беше подарена като новогодишен подарък от скъп мой приятел, който е лаик в областта на астрологията, но пък я беше избрал с много желание! Да си призная, прегледах я отгоре-отгоре и я  поставих на рафта при другите книги. Заглавието, а още повече и подзаглавието ми казваха ако не всичко, то много :). И така, до дните на „националната карантина“, когато пренареждайки библиотеката си отново разгърнах страниците й. Зачетох се и честно казано ми стана забавно, освен това научих нещо ново за Джак Никълсън /забележителен Телец/, а в книгата има още много, много факти за други известни и интересни личности. Доста образно са представили тези млади автори, хората родени в различните знаци на зодиака и името „Астро-поети“ им отива много. 

Книгата е в стил Линда Гудман и е подходяща за хора с добро чувство за хумор, и такива които не приемат нещата едно към едно, че иначе биха си съставили доста погрешно впечатление за астрологията.

И понеже Слънцето днес навлиза в знака Телец ви предлагам да надникнете и вие в книгата за да видите какво казват астропоетите за това достойно разположение 🙂

Години поемаш и ставаш поема.

Тан Лин, роден на 24 април 1957 г.

Знакът Телец

Ако изпитвате печал, все едно нищо на света вече няма значение, достатъчно е да видите как един Телец говори за своите мечти и надежди и ще се почувствате по-добре. Думите на Телеца напомнят, че ако и ние започнем да гледаме на живота като на бавен и волеви процес, също ще можем отново да се устремим към някоя цел. И тази цел трябва да бъде (през повечето време) да живеем живота си колкото се може по-щастливо и спокойно. Казват, че най-щастливи са хората, които живеят в настоящето. Телецът е специалист по настоящето – като действа методично и следва пътя си. Той ни учи, че винаги трябва да се стремим да постигнем нещо желано, за да се чувстваме пълноценни.

Ако в живота ви няма Телец, изпратете SOS сигнал до Вселената. Готвите ли се да живеете дълго, ще ви трябва поне един Телец. За малко да се омъжа за Телец, което би било грешка в много отношения, но в ежедневието си усещам липсата на устойчивата енергия на Телеца. Докато не си спомня неговия гняв. С това чудо шега не бива. Ако никога не сте виждали разгневен Телец, благодарете на съдбата. И докато Овенът е в състояние да изгуби и разум, и приличие за части от секундата, то гневът на Телеца е направо страховит, защото се е трупал най-малко два века. А когато най – сетне изригне, бягайте незабавно!

Така че, ако искате да слушате някой Телец да говори за себе си (любимата му тема) и за своя възход към успеха, а край вас не се излежава някое секси биче (е, ако е след седем вечерта, със сигурност вече ще са си легнали), пробвайте да го гледате онлайн на видео. Джак Никълсън, квинтесенцията на Телеца, е давал доста интервюта по време на кариерата си, но те са доста по-малко, отколкото допускате. Както отбелязва неговата голяма любов Анджелика Хюстън, която е Рак (удивителна комбинация!), Джак Никълсън не държи крайно много да се показва по телевизията и е правил какво ли не в живота си, за да избягва камерите. „Джак не иска да е дружелюбният тип в хола ви“, казва тя. Каква ирония! Няма Телец на тази земя, който да не е повече себе си, отколкото в хола. Просто трябва холът да си е негов.

Въпреки нежеланието му да дава интервюта онлайн все още може да намерите негов разговор от 1982 г. с достопочтен британски журналист, по време на който Джак Никълсън демонстрира нагледно какво прави Телците толкова страхотни. В началото на записа интервюиращият го пита: „Можете ли да ни кажете в кой момент от детството си решихте да станете актьор?“ на което Джак Никълсън отговаря: „Стана постепенно, както при повечето хора може би… Нали разбирате, когато живееш там някъде из Ню Джърси, ти не се плесваш внезапно по челото по време на футболна тренировка с думите: „Защо не взема да стана един актьор?“. He става така.

Сигурно съм започнал сериозно да мисля по въпроса, когато вече работех в анимационния отдел на „Метро Голдуин Майер“. Бях отишъл там най-вече за да гледам как се правят филми. Толкова бях запленен от звездите тогава. И още съм“.

Тук Джак Никълсън илюстрира добродетелите на Телеца и неговата увереност какво място му се полага във Вселената. За разлика от Лъва, който си въобразява, че е роден за звезда, или Овена, който просто чака всички останали да признаят неговия гений, Телецът обикновено се натъква на съдбата си по случайност. Макар че е един от най-известните американски актьори на своето време, Никълсън споделя, че в началото бил „запленен от звездите“ и все още е. По-нататък в интервюто Никълсън обяснява колко се радва, че му е отнело известно време да разбере какво е истинското му призвание:

„Винаги съм се смятал за щастливец, защото, ако бях успял по-рано, сега щях да се мъча да се върна в светлината на прожекторите. Важи за почти всички актьори… например първия филм, в който участвах, в него главната роля изпълня- ваше Майкъл Ландън и още докато снимахме, той получи ролята в „Бонанза“. Така че цялата ми кариера, докато Майкъл не напусна „Бонанза“, се развиваше, докато той играеше в този сериал. И това беше чудесно за него, всички му за- виждаха, както му завиждах и аз навремето. Истината днес обаче е, че не бих се сменил с него“.

Никълсън отново демонстрира уменията си на Телец. Държи се скромно по отношение на бавния си въз- ход като актьор, но успява да захапе Майкъл Ландън, Скорпиона, който дълги години е бил негов конкурент и в някакъв момент е изглеждало, че е постигнал победа. В крайна сметка Ландън получава главната роля и стабилен ангажимент в сериал, само че в ретроспекция се оказва в капана на клишираната роля на свестния тип. Усещате как младият Джак Никълсън ври и кипи от завист, защото и той е искал тази роля, но вече съзнава как впечатляващият му живот се дължи тъкмо на факта, че не я е получил.

В края на интервюто журналистът пита Джак Никълсън защо е наричал Марлон Брандо, великия сексапилен актьор Овен, „Големия човек на хълма“. Джак отговоря простичко със своя бавен и методичен глас на Телец: „Ами защото живее на хълма малко над мен“.

Джак казва нещо импровизирано и приземено (съвсем буквално), но едновременно с това демонстрира силата си с една находчива и много земна забележка. С това непретенциозно твърдение той съобщава на всичките си слушатели, че живее в хубав квартал, в луксозна къща, вероятно много скъпа и близо до могъща филмова звезда, защото и самият той е звезда от същия калибър. Своеобразно неформална, но умишлена демонстрация на класа, статус и дружелюбност. Финал, Достоен за Телец. Пред очите на всички.

Кои са Алекс Димитров и Доротея Ласки – тандем зад популярен акаунт в Туитър, известен повече като Астропоети.

Алекс Димитров е роден в България, но е бил съвсем малък, когато семейството му емигрира в САЩ. Автор е на три стихосбирки, а негови творби са публикувани в „Ню Йоркър“, „Парис Ревю“ и „Ню Йорк Таймс“. Носител е на няколко престижни награди за поезия. Той е старши редактор в Академията на американските поети, където редактира популярната онлайн поредица Poem-a-Day („По стихотворение на ден“) и на списание „Америкън Поетс“.

Доротея Ласки е родена в Сейнт Луис през 1978 г. Тя е един от редакторите на книгата „Отворете вратата: Как да събудиш интереса на младите към поезията“. Ласки е преподавател по поезия в Департамента за изящни изкуства в Университета „Кълъмбия“ и ръководи бакалавърската програма по творческо писане.
Автор е на шест сборника с поезия и проза.       

Заглавно изображение: Снимка, личен архив

Нели Станева

19.04.2020

Форма за контакт:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.