Автентичната астрология


В традиционния космос няма нищо случайно, в него не съществува чист късмет. Всичко е свързано и всичко има смисъл.

Джон Фроули

В днешното ревю ви представям един световноизвестен астролог, писател, преподавател, роден със Слънце в Телец и неговата книга „Автентичната астрология“ издадена съвсем скоро на български от „Лира принт“. Авторът е известен с дълбочината на своите знания, директният си подход, ироничният си, остроумен стил на изразяване. Всичко това ще усетите разлиствайки още първите страници. Тази книга не е непозната на астролозите и хората които имат повече от любителско отношение към астрологията. За Фроули се знае, че е силно повлиян от Уилям Лили и безкомпромисен привърженик на античната астрология, факти, които ще разбирате с прочита на всяка страница. И всъщност, основната идея с която е написана тази книга /и това е отбелязано във въведението/ е „да се покаже погрешността на съвременната астрология, а хората да бъдат пощадени от нейните беди, опасности и лъжи“. И това не са празни приказки, а всичко написано от автора е обосновано и подплатено с примери.

Какво ще научите от това заглавие?

На първо място, авторът ще ви въведе в основите на традиционната астрология, ще я съпостави с „модерната“ /както той я нарича/, ще ви обясни на какво според него се дължи този нейн възход в наше време. Защо всъщност се получава така, да бъдат забравени древните принципи и всъщност, наистина ли сме толкова извисени и духовни за каквито се мислим? Авторът ни въвежда още в знанието за планетите, аспектите, домовете, така както са ги тълкували древните, превежда ни през – наталната, мунданната, медицинската, елективната, хорарната астрология и синастрия. Дава светлина върху знанието за астрометеорологията и астрологията на градинарството, както и един интересен раздел – Астрологическата магия. 

Избрала съм два цитата, астрологични правила при тълкуване с които съм съгласна и също използвам в своята практика. Чрез тях ще придобиете по-добра представа и за стилът в който е написана книгата.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Фундаменталната важност на четирите основни качества за разбирането на аспекта е забравена до такава степен, че сега съвременните астролози игнорират всички граници между знаците, когато преценяват дали две планети са в аспект една към друга. Може да допуснем орбис около точния градус на аспекта; този допуск обаче спира да важи в края на знака. Ако една планета е на първия градус от Телец, а друга е на пет градуса в Телец, ще ги определим като оформящи конюнкция. Ако планета заема първия градус от Телец, а друга последния от Овен, съвременният астролог би ги признал в съвпад; но без споделения елемент и общото качество на знака, които пораждат тяхното съвършено разбирателство, тук идеята за конюнкция – макар и да са по-близо от планетите в първия ни пример – е доста абсурдна. Един мъж може да се опита да постигне единение със своята съпруга, докато тя е в съседната стая, но ако някой от тях не премине през вратата, за него ще се окаже доста невъзможно и вероятно болезнено. Същото се отнася и за всички останали ъгли: планетите трябва да са в съответните знаци, за да се формира аспектът; слабите влияния, висящи в следващия знак, за да отговарят на удобството на астролога, са съвременна неточност и са напълно безпочвени. По същия начин трябва да се отбележи, че в традицията има само един възможен аспект между всеки два знака. Планета в Овен и небесно тяло в Рак може да се аспектират една-друга само чрез квадрат – такова е естеството на знаците, в които попадат.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Знакът, в който попада Слънцето, няма много общо с външния вид, и обикновено само тези, които са ни най-близки, ще бъдат удостоени с надзъртане в нашата истинска природа по знака на Слънцето. Но слънчевите знаци са толкова по-удобни, понеже всеки знае какво представляват, а в битката между истината и удобството съвременните астролози заемат почетно място в предните редици на армията за облагата.

Показателите за физическия облик са знакът на асцендента; планетата, управляваща този знак, и знакът на поставянето й; планетите близо до асцендента; Луната и знакът, в който се намира; като всички те са оцветявани от планетите, с които са в аспект. Слънцето играе само най-незначителната роля, освен ако не се случи да попадне в някоя от горните категории. За съжаление, малко вероятно е да впечатлите някого, като го погледнете похотливо и го информирате мъдро „Вашият изгряващ знак е Водолей“, тъй като е много възможно самият той да не е наясно. Ho е много по-вероятно да сте познали със своето предположение, отколкото при отгатването на слънчевия му знак.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

На някои със сигурност няма да се понрави резкият тон на Фроули, други може и да се засегнат, но това е той – безапелационен и категоричен в своите твърдения. При всички случаи се чете лесно, провокира към размисъл и в никакъв случай не е скучен! 

Цена: 17лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

27.06.2020

Форма за контакт:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.