Тайната на светилището


В един от последните дни на август, на едно тихо и уютно, емблиматично за София местенце и разбира се с подкрепата на Луна в Скорпион, си говорим с Илиана Магерова за тайни и мистични неща. Слушам с интерес и попивам всяка дума, защото освен всичко друго, тя се оказва и сладкодумен разказвач.

Написването на тази книга има интересна история и предистория в която всички събития имат своята последователност и са свързани като нишки от една верига. Може би, едно от най-значимите е, че през месец март 2009г, Илиана е поканена да изнесе доклад на Първия симпозиум посветен на „Мегалитите на балканите“, а темата е „Едно друго виждане за духовните ценности и вярвания на древните цивилизации“*, в който представя своята астрологична гледна точка по темата. Това събитие я запознава с проф. Тодор Бояджиев, който е силно впечатлен от нейният труд, с който впоследствие откриват допирни точки и споделят опит. За съжаление, той умира през 2010г, а през 2011г, негови приятели канят Илиана да участва в поставянето на паметна плоча на светилището „Градище“ до с. Долно Дряново. Именно там, тя открива неизвестния на никой до тогава Календар и започва своите изследвания. През януари 2015 г. приключва с изчисленията и през март 2016 завършва написването на настоящата книга.

Защо „Тайната на светилището“? Защото никой до тогава не е подозирал, че на това място съществува каменен календар с който древните са отчитали  времето и сезоните. Върху самият календар, Илиана разчита звездна карта. Това откритие я навежда на мисълта, че този който го е създал е  отбелязал и времето когато това се е случило. Именно, това събужда в нея онзи изследователски дух и силно желание да разгадае тази загадка и да открие това време. Така, последователните й действия, съчетани с огромен труд, дават своите плодове.

„От стъпването ми на светилището през май 2011 г., календарът се превърна в най-силен притегателен център за мен. Веднъж – защото преди мен никой не беше го забелязал, и втори път – защото бях убедена, че тук жрецът е поставил датата на изграждането на светилището. В търсене на тази дата, в продължение на три години се връщах на мястото за изгрева на Слънцето по време на неговите стоянки (равноденствия и слънцестоения), за да открия доказателствата за теорията ми, че това е древен календар с посочена дата на него. Най-труден за посещение се оказа изгревът на Зимно слънцестоене. Първо през 2011 година времето не позволи това, а през 2012 бях възпрепятствана. Едва през декември 2013 година успях да стигна до календара на Зимно слънцестоене, с което приключих наблюденията и поставих датата на календара. От този момент завесата на мистерията на светилището падна. Бях удивена, възхитена и слисана от яснотата и простотата на всичко.“

В книгата, ръка за ръка вървят история, археология, митология и разбира се астрологията, без помощта на която не би било възможно обединяването на останалите три. Този труд не е обемен, но е написан в изключително стегнат вид, придружен от богат снимков материал. Всяка дума и изречение са казани на място, взаимовръзките следват своята последователност. Четейки тази книга, ще видите как едно нещо е неизменна част от друго, ще съпреживеете всеки един етап от разгадаването на тази загадка, както се случи при мен. Единствено, липсва богатата и изключително увлекателна предистория която води до написването на тази книга, както и силните емоции които я съпътстват, но аз вярвам, че тя ще има своето естествено продължение, защото Илиана е вечно търсещ човек и със сигурност ще бъде привлечена от още тайни и загадки в своя живот.

За авторката:

Илиана Иванова Магерова /Христова/ е родена на 22 септември 1963 г. в гр. София. Стенограф и дипломиран астролог, изследовател, консултант и преподавател с дългогодишна практика. Специализирала е съвременна, мунданна, средновековна /египетска/, антична /вавилонска и древногръцка/ астрология.

Близо 30 години е работила в областта на енергетиката, преди да поеме по пътя на своята дългогодишна страст – астрологията. Този път отваря пред нея вратите на вълнуващото древно минало, вярвания, традиции, дух и култура. Като астролог, често е канена в телевизионни и радио-предавания по БТВ, ТВ-7, БНПТВ, МТ\/, РМ+, БНР.

През 2004 г. основава и е модератор на един от най-популярните форуми за „Астрология“ в All.bg в българското интернет пространство. Творческите й търсения и изследователският й дух, както и разгорещените разисквания във форума относно астрологичната карта на България, я подтикват през май 2006 г. да организира Кръгла маса на тема „Дата на създаване на България“, на която кани известни български астролози за дебат. Издава книгата „Дата на създаване на България“ 2006 г. (изд. Пропелер) посветена на мунданната астрология, в която включва и докладите от едноименното събитие. На Първата астрологична конференция на БАА – май 2005 г. изнася доклад на тема „Генерациите – път и развитие на човешкото общество“, който включва сериозно изследване на основните характеристики на поколенията, които оказват съответно влияние върху историческия ход на събитията.

През 2016г. на конференция в гр. Варна под надслов „България дух и култура“ изнася подробен доклад** върху книгата „Тайната на светилището“, а по-късно и на първата Европейска конференция по астрология състояла се на 09.11.2019г. в гр. Варна.

Светилището на Градище

Подтисната, сред камъните сиви,

душата тука свила е гнездо,

а миелите ми – птички жълтогриви,

са зейнали въпроси: Как? Защо?

Нима възможно е през вековете

послания да стигат тук до нас

и тези мълчаливи барелефи

да ни говорят с немия си глас?

Жреците – посветени – върху кварца

съзвездието снели на Колар

и от небесната среднощна карта

съставили най-точен календар.

В земите, спуснал се от висините,

тук, на масивния издялан трон,

бог Тангра е присядал на скалите

пред сведените българи в поклон.

Летящ от векове над долините,

на изток, към Родопа планина,

Орелът от светилището пита:

ще разчетем ли тези писмена?

Откакто свят – добър и лош – светува,

цивилизациите се редят

и дават своя дял, просъществувал

до наши дни – все тъй да ни дивят.

Автор: Иван Христов – Рудин**


*Доклада е публикуван в сборника „Мегалитите на Балканите“, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ 2009г.

** Доклад, Светилище  “Градище”, разположено в югозападни Родопи, до с. Долно Дряново, общ. Гърмен и древният български календар

*** Инж. Иван Христов Стефанов – изобретател и поет. Издал стихосбирките „Неспокойни пътеки“ – 2008,“3акъсняла любов“ – 2010, „Отдаденост“ 2012, „Палитра на чувствата“ – 2015, „Буридал“ – 2015 (баща на Илияна Магерова)

Нели Станева

26.08.2020

 

Тайната на светилището, Илиана Магерова

стр. 70

изд. Дейликонт

цена: 15.00лв

ИЗЧЕРПАНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.