Дата на създаване на България


Вечните спорове в астрологичните среди относно датата на създаването на българската държава продължават и до днес. Поводът за организирането на Кръгла маса и впоследствие издаването на тази книга си има своите по-дълбоки причини. Всичко се случва през 2006г и тръгва от дискусия във форум Астрология на all.bg за дата на създаване на България, която е изключително важна за всеки мунданен астролог. Основна причина за необходимостта от такова събитие е наличието на твърде малкото астролози, които разбират и прилагат правилата на мунданата астрология при анализ на  събития, както и дефицит на  учебници които разглеждат този раздел от астрологията. Факт е, че много астролози се опитват да правят мунданни прогнози със знания придобити от рождената Астрология, което не е правилно и води след себе си несъответствия и несериозни астрологични прогнози, на които никой не гледа с добро око.

Автор на предговора на книгата е Илияна Магерова, която е направила страхотно въведение което включва всички важни факти от Българската история, на които се базират анализите включени в книгата. Следва раздел „Мунданна астрология“, прецизно изготвен в табличен вид, който запознава читателя с основните принципи, които се вземат под внимание за изготвянето на мунданни прогнози. Включени са техники използвани от халдейските астролози в древен Вавилон, дадени от Румен Колев, както и един блестящ анализ на Филип Филипов за „Розетата от Плиска“ както и пълен списък на важните исторически събития в България, справочник за преминаването от Юлиански в Грегориански календар и датите на извършените корекции.

В книгата е отразено единственото по рода си до ден днешен събитие, събрало за първи път на една маса независими астролози и представители от различни астрологични организации в името на една идея – намиране дата на създаване на България, която да бъде основа за бъдещи мунданни прогнози.

Ето и разгледаните дати в книгата:

Николай Радев /Алдебаран/

Предложена дата – 03 август 681, 11:53, Варна.

Първоначално е елиминирал датите, на които според него не може да се създаде държава. Използва циклите на профекциите (30° равни на 1 година) и годините, в които са се възкачвали българските ханове. Той установява, че това винаги става в годината на змията. Доказва карата си като визира важни събития от историята на България, които са се случвали през период от 12 години, както и чрез проследяване на циклите на Сатурн и Слънцето, които винаги са заемали важна позиция според него в ключовите моменти в българската история.

Трифон Николов

Предложена дата – 27 октомври 681, 19:13h, Пловдив

Според г-н Николов мирният договор между българите и Византия не е достатъчен да отбележи началото на раждане на държавата или според него това е по-скоро момента, в който администрацията на новата държава започва да действа. В тезата си той се опира на изследванията на Божидар Димитров. В тях той твърди, че по това време съществуват две Българии, които са се обединили на народен събор, вероятно на мястото където днес се намира град Пловдив. За да защити тезата си г-н Николов бе подготвил карти с важни за България битки. За съжаление тезата не можа да бъде изложена в пълния си вид, тъй като г-н Станчев често го прекъсваше с въпроси.

Адриана Вотей

Предложена дата – 22 юли 681, 18:00, Варна

В търсене на дата на основаване на държавата тя се базира на три източника – исторически – Теофаст Изповедник, който в своите анали, е споменал, че в лято господне 681 е сключен договор (между Аспарух и Константин ¬IV); археологически – мадарския конник и списъка на хановете там; астрофизически – връзката между астрономия, археология и астрология повдигаща завесата над тайната на записаното в композицията на Мадарския конник.

Според нея Мадарският конник като астрофизичен обект символизира движението на Слънцето. Лъвът в краката на конника – зодиакалния знак, в който по това време е било то. В композицията конника сочи с копието си към сърцето на лъва и според Вотей това е знак, показващ звезда разположена близо до сърцето на фигурата на съзвездие Лъв – звездата Регулус. Тоест по това време, според нея, Слънцето е било близо до тази звезда. Кучето тичащо зад коня символизира съзвездието Голямо куче, намиращо се на небето под и пред съзвездие Лъв, в което се намира звездата Сириус. Цялата композиция символизира ингресията на Слънцето в знака Лъв.

Според Вотей в прогностическите техники, за да се фиксира с точност датата трябва да се търси потвърждение на събитията чрез малките планети (Марс, Венера, Меркурий и най-вече на Луната, защото тя символизира народа).

Любомир Червенков

Предложена дата от г-н Михаил Левин – 24 април 680, 22:07, Плиска

Любомир ни запозна с теорията на г-н М. Левин и неговото виждане относно картата на България. Според него една държава възниква когато се ражда етноса (съставен от племената населяващи района). Г-н Червенков прави разлика между картите на държава и етнос. Той счита, че картата на етноса е по-важна от картата на държавата тъй като народа може да съществува и без да има държава и за пример посочи евреите. Както и това, че дадена държава може да бъде разделена на две в даден момент от историята си като Германия, но народа продължава да съществува.

Според него определянето на астрологическата карта на етноса на България трябва да става на основата на астрологически, а не на исторически доказателства. Когато се изработват карти на древни етноси какъвто е българския е практически невъзможно това да се определи по исторически документи заради субективизма на летописците и противоречието в историческите дати.

В изложението ценна бе концепцията, за това как може да се подходи към мунданите събития когато не знаем коя точно дата да приемем за начало.

Бих определила „Дата на създаване на България“ като изцяло аналитична книга, в която важни исторически събития се разглеждат на база астрология.  Книгата би могла да се използва с голям успех като учебник по мунданна астрология и би била много полезна за тези които искат да обогатят своите знания и да изследват по-дълбоко този интересен и важен дял от астрологията.

Организатори на кръглата маса са българските астролози Илияна Магерова и Цветомир Делийски. 

Към момента, тиражът на книгата е изчерпан, но ако някой се интересува и желае да си поръча това заглавие, нека се свърже директно с астролог Илияна Магерова на имейл

imagerova@abv.bg

Нели Станева

03.03.2021

Внимание: За автори и издатели предлагам място за реклама и продажба тук, на този сайт и написване на уникално ревю към съответната книга. Повече за предлаганите от мен услуги, може да прочетете Тук: 

Форма за контакт:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.