Елективна астрология, Вивиан Робсън


„Предимство е да се избират дни и часове по време, което е благоприятствано от рождената карта. Ако моментът не е подходящ, изборът по никакъв начин няма да донесе облага, колкото и благоприятен късмет за даден казус да обещава“

Клавдий Птоломей

Елективната астрология е дял, който се занимава с избора на подходящо време и най-добрият момент за започване на дадено начинание. Да откриеш най-подходящото време понякога се оказва сложна задача, защото много са факторите които се вземат предвид.

Основният принцип е да разгледаме планетните позиции в рамките на определен период от време, и да ги подредим в диаграмата на хороскопа, така че планетите, които се явяват управители на въпросната материя, да са силни и ненаранени, а всички останали да бъдат поставени на места /домове/ където могат да нанесат възможно най-малка вреда. За съжаление, това понякога се оказва трудна задача и на практика почти не съществува идеална елективна карта, но винаги може да се избере тази която е най-разумна и най-адекватна на дадената ситуация.

Настоящото заглавие включва класически правила за избор на най-доброто време за начало на всякакви дейности, от покупка на дрехи, подстригване, масажи, до стартиране на бизнес, сключване на брак, наемане на служители, по-крупни продажби – имоти, автомобили. Разбира се, включен е и раздела медицина, който по мое мнение трябва да се прилага разумно и с повече внимание.

В книгата е включено и изложение за влиянието на лунните стоянки и планетните часове.

По мое мнение, книгата може да бъде използвана като бърз настолен справочник за астролози и хора които са усвоили добре основите на астрологията и имат нужда от надграждане. Не е подходяща за хора с бегли познания.

Избрала откъс свързан с медицинската астрология:

За посещение на лекар при пациент

Погрижете се ъгловите домове и техните господари да са възможно най-силни и поставете бенефиците в тях. Разположението на асцендента и неговия господар с достойнства показват, че пациентът ще се облагодетелства; в десети дом, че пациентът ще е послушен; в седми, че лекарят ще е способен да приложи своето лечение; и в четвърти – че лекарството ще е ефективно. Укрепете девети дом, неговия господар, Луната и нейния диспозитор, защото, ако деветият и неговият господар са слаби или наранени, лекарят ще загуби доверието на своя пациент, независимо колко е добър. За да спечели докторът вярата и уважението, нека Луната и Юпитер са силни и с достойнство, а последният да е във втори дом или в благоприятен аспект към върха му, или укрепете господаря на този дом, Локус фортуна и нейния диспозитор. Благоприятно е пациентът да е прегледан или посетен за първи път в часа на Юпитер.

Прием на лекарство или започване на лечение

Погрижете се асцендентът да е в знака, управляващ болната част от тялото, и да е свободен от наранявания. Укрепете Луната и се постарайте тя да не е в съвпад или опозиция с господаря на шести, осми или дванадесети дом в картата на заболяването или от радикалния хороскоп на пациента, или в елекцията. Най-добре е Луната да не сключва аспект към тези планети, но ако човек не може да го избегне, нека да е секстил или тригон, по възможност с рецепция. Нека Луната да е в източната половина на картата.

Ако болестта е по цялото тяло, нека асцендентът да е в човешки знак, като Везни е най-подходящият, също Луната и господарят на асцендента трябва да са в човешки знаци – силни и ненаранени, особено от горепосочените сигнификатори. Благоприятна констелация е поставяне на асцендента във Везни или Скорпион с Луната в там в съвпад или благоприятен аспект с бенефиците. Избягвайте всички аспекти от малефиците, ако е възможно, в противен случай се погрижете аспектите да са благоприятни, но се постарайте Луната да не е в аспект с двата малефика или да приближава към изгаряне.

Имайте предвид, че в случаите, когато не се взема кръв, Луната може безопасно да е в знака, управляващ болната част от тялото. Избягвайте да давате лекарство, когато Луната е в първите петнадесет градуса от Везни или Водолей, в съвпад или неблагоприятен аспект със Сатурн, Юпитер или Марс, или когато тези планети са във взаимен аспект, защото действието на лекарството е затруднено. При приготвянето на лекарства избягвайте часовете на Сатурн и Марс. При подлагане на процедури с ток укрепете Уран и се погрижете да не е наранен, особено от Марс, докато при лъчевото лечение нека Нептун да е възможно най-подсилен.

За автора

Вивиан Робсън (26 май 1890 г., Бирмингам, Англия – 31 декември 1942 г.). Още през студентските си години преминава обучение по астрология, с което се справя толкова успешно, че през 1918 година, след смъртта на Алан Лео,  става отговорен редактор и издател на списание „Съвременна астрология“ заедно с Беси Лео, измествайки Чарлз Картър. От 1921 г. работи като куратор по геология и палеонтология в Британския музей, занимава се с изследвания и пише статии и книги. 

През 1922 година 32-годишният Робсън публикува първата си книга „Учебник за студенти по астрология“. След нея през 1923 г. издава ръководството „Неподвижните звезди и съзвездия в астрологията“, през 1930 г. – „Системата на радикса в астрологията“, през 1931 г. – „Ръководство за начинаещи по практическа астрология“, през 1937 г. – „Елективна астрология“.

За контакт: 0878197380

Нели Плерома

2 Comments

    1. Благодаря Ви за обратната връзка. Радвам се, че ви е приятно и полезно написаното от мен. Правя го с удоволствие винаги щом имам време или пък някоя интересна случка ме провокира за това:)

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.