Май 2021. Крачка назад


След динамичният и доста объркан април, навлизаме в месец през който аспектите предполагат равносметки, повече обективност и трезви преценки, поглед назад. Предстоят две ретроградни фази, на Меркурий и Сатурн. Ингресия на Венера в знака Близнаци и на Юпитер в Риби, движението на Марс през знака Рак продължава, а месецът ще изпратим с Лунно затъмнение в знака Стрелец.

Месец май в по-голямата си част преминава под влиянието на знака Телец, стартира със силна земна енергия и вече видими Меркурий и Венера. Тези планетни влияния най-интензивно ще усетят родените в земни, водни и въздушни знаци. Интересното е, че през месеца няма да има планета в нито един огнен знак, което означава, че ще липсва онзи импулс за действие, оптимизъм и сърцатост, така характерни за огъня и на хората подвластни на тази стихия понякога може да се чувстват като в небрано лозе. Понякога обаче забавянето на ход е нужно,  да се премери риска, да се погледне по-спокойно на ситуациите и мисля, че през този месец много от хората ще съумеят да направят именно това.

Ето ги и по-важните астрологични разположения и влияния

1-5 май

В дните около празниците Слънцето е в близък съвпад с Уран и сключва напрегнат аспект към Сатурн. Това могат да бъдат дни изпълнени с предизвикателства, повече напрежение,  предпоставка за инциденти. Марс дава своята подкрепа от Рак и ако не друго, поне остава встрани от напрегнатата конфигурация. Уран вече от няколко години е в знака Телец и всички сме свидетели на сериозни сътресения във финансовата сфера и то такива които пряко засягат личните притежания на хората, а откакто  Сатурн влезе във Водолей тази тенденция се засили и ако ви прави впечатление много често в новините присъстват, а и сме свидетели на инциденти свързани с различни аварии, земни стихии, срутвания, огън, пожари и то предимно на жилищни сгради и инциденти в домакинствата. Това не е случайно и вниманието трябва да е повишено, поне доколкото зависи от нас да сме отговорни към имуществото си. Гръмотевичните бури и тези резки колебания във времето също имат отношение към въпросните аспекти, разбира се с „помощта“ на някои други конфигурации. Нека има повече бдителност през тези дни.

На 4.05., Меркурий навлиза в знака Близнаци. Това ще засили общуването, пътуването, новите идеи, дните поне до 14.05 са подходящи за закупуване на стоки и услуги които са по Меркурий. След тази дата, на 15.05, Меркурий навлиза в своята ретроградна сянка, от 25.05 в своята стационарна фаза и на 30.05 става ретрограден на 24.41гр в знака Близнаци. Тази фаза ще премине изцяло в този знак и ще продължи до 23 юни, а градусите белязани от нея са 16 – 25. Когато Меркурий е ретрограден в Близнаци, една от ключовите думи е Комуникация. Така, че в посочения период трябва да се внимава при боравенето с думи, при пътувания, при провеждане на важни изследвания свързани със здравето, сключване на договори, закупуване на битови стоки, електроника. Най-потърпевш в случая се оказва винаги ИТ сектора. Не трябва да се пренебрегва и напрегнатият аспект с планетата Нептун, знак за тотално понякога объркване, особено за знаците в така наречения подвижен кръст.

9.05. Венера преминава в знака Близнаци.

Когато Венера преминава през този знак, периодът е благоприятен за общуване с другите, предполага повече срещи, пътувания за удоволствие, командировки, приятелски срещи, флиртове, лекомислие, интриги.  В случая Венера е много бърза и целият транзит преминава на максимална скорост. По напрегнат период 25-30.05, когато ще съвпадне със стационарният Меркурий и двете планети отправят напрегнат аспект към Нептун. Тези дни са неподходящи за нови начинания, опасност от заблуди, кражби, измами, пазете парите и личното си имущество.

11.05. Новолуние в 21-я градус на знака Телец в много близък съвпад с черната Луна, в хармоничен  аспект с Нептун – Плутон, на фона на точен секстил между Марс – Уран. Емоционален, силно интуитивен период. Нови идеи, желание за реализиране.  Женската енергия може да е проблематична, необмислени прояви, много и излишно говорене. Да се опиташ да задържиш нещо на всяка цена и със всякакви средства. През периода, да се обмисля добре когато се започва нещо ново, особено когато е „по Венера“, защото  тя управлява това Новолуние, вече е преминала в Близнаци и е без особени достойнства.

14.05. Юпитер сменя знака. От Водолей, навлиза в Риби. Това е едно доста кратко пребиваване и подготовка за годишната ретроградна фаза, която ще започне от Рибите, но реално планетата ще се върне до 23-я градус в знака Водолей. 

20.05. Слънцето навлиза в знака Близнаци в 22.37ч. Традиционно започват майските празници, изпити, конкурси. Засилват се общуването, връзките между хората, пътуванията на кратки разстояния. Стимулира се писателската и издателска дейност.

23.05. Сатурн ретрограден /13.31гр./ в знака Водолей. Сатурн се свързва с реда, отговорностите, дългът. Домът през който преминава сочи период на ограничения и изпитания по съответната тема, но и достигането до добри и желани резултати при едни благоприятни аспекти и то постигнати чрез труд, усърдие, постоянство, методичност, последователност. Когато е в ретроградна фаза, това дава известно забавяне, поглед назад, изправяне и съответно продължаване и затвърждаване.

26.05. Лунно затъмнение в знака Стрелец. Слънце и Луна застават в точна опозиция в петия градус по оста Близнаци-Стрелец и съответно на 5 градуса отстояние от кармичните възли. Господар на това Пълнолуние е Юпитер, който отправя предизвикателен аспект към самото него, но пък в знака Риби, той е в свои води. В случая белег за висок идеализъм, но и прибързаност, не добра преценка. Много емоции, поглед към миналото, кармични срещи. За родените на 26 и 27 май Близнаци и на 27 и 28 ноември Стрелци, то може да се окаже доста ключово. Пред първите ще се отворят нови предизвикателства, а на вторите може да се наложи да се изправят пред ситуации свързани с тяхното минало.

30.05. Краят на месеца е белязан от ретроградната фаза на Меркурий 24.42гр на знака Близнаци

Нека месецът да е ползотворен за всички.

Изображение към публикация:Майско вдъхновение“, илюстрация, лична рисунка /по идея/

Внимание! Всички статии които пиша и публикувам на този сайт са написани преди всичко с образователна цел и в тях разглеждам най-общи тенденции свързани с основни качества и прояви на планети, позиции, аспекти. Понякога е възможно да се разпознаете в написаното, но не го съотнасяйте на 100% към себе си, защото всеки притежава своя лична съдба. 

Повече за индивидуалните консултации с мен може да прочетете Тук.

Нели Станева

01.05.2021г

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.