Развитието на личността, т.1- Лиз Грийн, Хауърд Саспортас


Книга от поредицата астро-психологически семинари на Лийз Грин и Хауърд Саспортас.

Кои сме и защо сме? Това са двата основни въпроса и темите свързани с тях. В този първи том авторите обединяват усилия, за да покажат как динамиките на дълбочинната психология работят с рождената ни карта.Тук са включени четири семинара, които осветляват процеса и проблемите, които срещаме всички ние в развитието на индивидуалната си идентичност. Първият е посветен на етапите на детството, разгледано в психологическа и астрологическа перспектива, която показва как ранните травми и преживявания засягат живота ни като зрели хора. Вторият семинар разглежда, как бракът на родителите повлиява развитието, как е отразен в индивидуалния хороскоп и как ние повтаряме родителските модели на връзките. Третият семинар – подличности и психологически конфликти се отнася до архетипните принципи на знаците и планетите, показани в рождения хороскоп, а в четвъртият – младежът и старецът, сравнява символизма на вечната младост и старостта, като отразява архетипния комплекс, причинен  от сблъсъка на визията за неограничените възможности с границите на времето и тленността.

В книгата са изследвани истински житейски случки и събития, самият начин на представяне е лек и увлекателен и в повечето случаи много от хората ще се разпознаят в някои от участниците. Полезна и практична книга за хора които практикуват астрология и психология, както и за психолози които тепърва пристъпват в това необятно познание.

Впечатли ме интересният начин по който е представен асцендента, затова и това е откъсът който избрах.

Асцендентът

Една неотдавнашна идея, която намирам за много полезна при тълкуването на хороскопи, разглежда асцендента като начин, по който се излюпваме – различните начини, по които пиленцето си изкълвава пътя за излизане от яйцето. Как ще се излюпи пиленце с асцендент Овен? Ами такова с асцендент Телец? Това не само ще описва като какви сме родени, но и какво ще се случва, когато започваме нещо ново или навлизаме в различна фаза от живота.

Пиленце с изгряващ Овен ще се втурне да кълве, просто ще чука с клюна, в един момент черупката се спуква и то се появява – хоп, готово. Разбира се, ако Марс (управителят на Овена) е в квадратура с Плутон, то може да се поизмъчи и да изхаби повече усилия, преди да излезе. Какво ще кажете за пиленце с изгряващ Телец? Аудиторията: Мисля, че най – напред ще прекара доста време в гледане през прозореца, за да види дали е безопасно да предприеме някакъв ход.

Хауърд: Да, то ще чака колкото може, преди да предприеме промяна; но когато почувства, че трябва да се направи, ще прояви голяма решителност, няма начин да бъде спряно. Ами пиленце с изгряващи Близнаци?

Аудиторията: Ще кълве тук-там по цялото яйце или ще започне да пробива на едно място, а после нещо ще го разсее. Или ще започне да мисли дали трябва да го направи и ще проучи всички причини дали го стори или да се въздържи.

Хауърд: Да, асцендентът Близнаци ще кара пиленцето да иска да попрочете нещо за природата на кълването, преди да се заеме с него, или може би най-напред да дискутира перспективите с други пиленца в съседство. Забелязал съм, че хора с въздушни знаци на асцендента искат да узнаят колкото може повече, преди да се впуснат в нещо. Хората с изгряващ Водолей например имат нужда от известно концептуално разбиране „защо и поради каква при- чина“, преди да започнат да действат. Изгряващият Телец, от друга страна, реагира на физически натиск – органична, биологична нужда да предприеме нещо.

При изгряващ Рак пиленцето чувства нужда да кълве или да предприеме някакъв ход. To също започва да кълве, после се колебае, мисли си: „Всъщност, предпочитам пространството, което вече познавам“ и се връща. Но не му е удобно да стои там, затова пак започва да кълве. Пиленцата с изгряващ Лъв често изчакват, докато моментът стане подходяща за драматичен дебют, и тогава гордо нахлуват на сцената. Пиленцето с изгряваща Дева ще иска да се излюпи в новата фаза акуратно, първо кълве малко, после разчиства, после пак кълве и пак разтребва. Изгряващата Дева се страхува, че няма да го осъществи достатъчно добре – затова се опитва да го прави толкова правилно. Пиленцето с асцендент Везни ще иска да подходи към раждането или към всяка нова фаза на преживяванията по красив начин, със стил и вкус. Везните са въздушен знак, затова искат да бъдат сигурни, че има разумни основания защо трябва да стане така и чак тогава продължават по начин, който е справедлив – поне от тяхната гледна точка. Или път пиленцето с асцендент Везни ще предизвика останалите да го накарат да се промени или да действа – така то ще може да отхвърли личната отговорност за деянието. Навлизайки във втората половина на зодиака, виждаме повече склонност към създаване на ситуации, които изискват да се промените, а не просто да се променяте, защото това ви е изгодно.

Аудиторията: Следващия път, когато говорите за някой знак, ще изберете ли такъв от втората половина?

Хауърд: Е, не искам да бъда лоша майка. Да ги довършим. Какво ще кажете за човек с асцендент Скорпион?

Аудиторията: Раждането може да наложи борба на живот и смърт.

Хауърд: Да, много хората с изгряващ Скорпион или с Плутон на асцендента са ми казвали, че те или майките им едва не са умрели при раждането. Пиленцата с изгряващ Скорпион като че ли преживяват драматични ситуации, които изискват те да растат и да се променят, иначе ще умрат или животът им ще бъде много нещастен. Асцендентът Стрелец обикновено е готов да се заеме с всяка нова фаза или приключение: „Ау, какво ни очаква!“ Обикновено изгряващият Стрелец оправдава промяната на някаква философска база. Или, след като огледа ситуацията, решава, че трябва да направи именно това. Изгряващия Козирог обикновено се противи на промяната: „О, Божичко, наистина ли трябва да мина през това… такива усилия са, но знам, че се налага.“ Козирогът може да бяга от предстоящото до последния момент, все още питайки се дали точно това трябва да се направи, докато накрая не се предаде. Вече споменах Водолея. Пиленцето с изгряващи Риби вероятно ще предпочете да остане в яйцето, освен ако някой не го подмами да излезе навън или не го накара да се раздвижи. Хората с асцендент Риби биват вкарвани в нови фази или принуждавани да предприемат някакви действия, ако почувстват, че някой или нещо има нужда те да постъпят така.

Книгата е на издателство: Лира принт

Цена: 15лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка  и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Книжарница Плерома се намира в гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

27.05.2022

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.