Практикум по автентична астрология


В работилницата на чиракът на астролога

Слушайте внимателно, ще го кажа само веднъж…

Всяка астрологическа карта наподобява драма, в която планетите са актьорите. След като идентифицираме коя планета кого от героите представлява в нашата история, ние се опитваме да разберем какво правят:

Достойнството показва тяхната способност да действат.

Рецепцията свидетелства за склонността им да се задвижат.

Аспектът показва повода за действие.

                                                                                       Джон Фроули

Настоящата книга всъщност представлява колекция от статии повечето от които се появяват за първи път в списанието „Чиракът на астролога“ което авторът, Джон Фроули издава и редактира в периода 1996-2006г. С присъщото си остроумие и чувство за хумор, на моменти с проява на сарказъм (негова запазена марка) които умело вплита в примерите и образите, за да пресъздаде на читателя много полезно и интересно четиво. В книгата Фроули споделя свои техники и методи за тълкуване като прави съпоставка между модерната западна астрология и традиционната както той я нарича и същевременно практикува.

Книгата е полезна както за начинаещият ученик, така и за практикуващият астрология, чете се леко, особено, ако умът е отворен към не масовите практики и теории. Определено търсещият има какво да научи, да „си вземе“ от книгата. Лично мен ме впечатли частта посветена на Домовете, както и рубриката „Нептуния отговаря“ Това са едни такива хубави примери, които ти отварят астрологическият поглед за нещата и определено разбираш много по-добре самото влияние на включените планети, аспекти, с една дума, можеш да си ги представиш, а с малко повече въображение и да се докоснеш.

Именно такъв един разтоварващ и по пикантен цитат от Нептуния съм ви избрала.

НЕПТУНИЯ ОТГОВАРЯ…

Няколко думи от нашата чувствителна пророчица

Скъпа Нептуния, толкова съм объркана! Знам, че само ти можеш да ми помогнеш. Моето гадже винаги е имало лош нрав: той го обяснява със своя Марс в първи дом. Както и да е, някак се приспособих към трудния му характер. Но онази вечер щяхме да ходим на кино, а той не се появи. Каза, че Сатурн преминава през куспидата на третия му дом, така че не мърда никъде. Какво трябва да направя?

Твоя отчаяна, Трейси

Скъпа Трейси,

колко ти съчувствам. И аз чувам твърде често подобни неща. Всъщност през дивите години на моята младост, когато тепърва ми предстоеше да надявам одеждите на улегналия конформизъм, неведнъж съм прибягвала към такава странна логика. Спомням си един конкретен случай, когато полицай с палка спря моето огненочервено Ferrari. Обяснението ми, че трябва да карам бързо, тъй като Марс управлява моя дом на кратките пътувания, не впечатли нито него, нито магистратите на следващата сутрин.

Твоето гадже, скъпа Трейси, не успява да осъзнае, че да каже: „Бесен съм, защото моят Марс е такъв и онакъв“, не е по-различно от „Бесен съм, защото „je suis furieux“ – той просто повтаря същото твърдение на два различни езика. Така че да обвинява Сатурн, задето те е накарал да висиш напразно, е да вменява вина на планета, понеже ти е вързал тенекия. Дали щеше да се отнесеш толерантно и с разбиране, ако ти беше казал: „Не се появих, защото не се появих.“? He мисля.

Такава логика пренебрегва основния принцип на астрологията: каквото гope, такова долу. Само с четири думи трябва да има малко място за объркване – те означават това, което казват: нещата долу съответстват на това, което е горе. Нямат предвид това, което е отгоре, контролира и поема отговорност за нещата, които са долу“. Моят много стар и добър приятел – господин Трисмегист, е достатъчно остроумен, за да го формулира по този начин, ако го мислеше.

Планетите в нашите карти не са външни кукловоди, които си упражняват капризите в нашия живот; те са толкова в нас, колкото са и горе над нас в небесата. Марс не контролира моя гняв: Марс е гневът ми. Сатурн не контролира ограниченията ми: Сатурн е моите ограничения. Така че, когато планета преминава над точка от диаграмата ми, тя не е външен обект, хвърлящ бомби върху живота ми, а разгръщането на моите вътрешноприсъщи – в най-буквалния смисъл – склонности. Случва се, когато гневът ми избухва; също когато вържа някому тенекия.

Така че, Трейси, предлагам ти следващия път, когато ти излезе с такива глупости, да насочиш собствения си Марс към двата края на анатомията му, за да му демонстрираш, че каквото е горе, такова е и долу, но ги свързва и трета сила, която ги контролира.

Твоя загрижена, Нептуния

Цена: 20лв

Към книгата ще получите и подарък, ръчно нарисуван от мен книгоразделител на астро тематика.

За поръчка и уточняване на начина на доставка може да ми се обадите на телефон: 0878197380

Нели – Плерома

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.