Планетите и ритъмът на човешкия живот


Винаги съм харесвала да слушам и чета д-р Светла Балтова заради способността й представя своят опит – достъпно и разбираемо. Настоящата книга включва информация за дванадесетте зодиакални знака, четирите елемента и психофизическото влияние на дванадесетте архетипа. Разглежда подробно четирите рождени хороскопа: тропикален, сидералн, хелиоцентричен, херметичен. Слабите места в рождената карта и показателите за здравето на родения. Слънчево-лунният цикъл в рождения и прогресивния хороскоп.

Информация за цикъла на всяка една от планетите и нейното влияние изразено в транзити, прогресии и дирекции.

Книгата е много полезна за начинаещи и има изцяло практическа насоченост, която се изразява  в многото лични примери дадени от авторката.

Като откъс съм избрала част от увода към книгата написан от авторката:

Здравей, читателю!

Тази книга се роди трудно и беше обмисляна доста време. След излизането на първата ми книга – „Астрология и астропсихология за всеки“, много хора ме молиха да доразвия идеите й и да предоставя още информация. Аз обаче изчаквах да дойде нейното време. Вярвах, че когато това стане, книгата сама ще ме намери. Сега времето й дойде. Настоящата книга е замислена да бъде нещо като надграждане на предишната, така че ще започне оттам, където първата свършва.

Първата част на книгата е свързана с въпроса Кой съм аз?, т.е. дава представа за начина, no който сме „конструирани“, при което ще се опитам да не преповтарям информация от предишната книга. Ще разгледаме факторите на рождения хороскоп от no-различна nepcnekmuвa и отражението на техните характеристики във физическото тяло и в живота.

За да проникнем по-дълбоко в цялостния строеж на индивида, ще разгледаме заедно с обичайния тропикален хороскоп и проектирането на планетите В зодиакалните съзвездия – т.е. сидералния хороскоп. Към тях ще прибавим и гледната точка от центъра на Слънчевата система, т.е. хелиоцентричния xopockon, и хороскопа на зачатието. Така съпоставени, данните от четирите хороскопа разширяват полезрението ни, или по-скоро задълбочават нашето разбиране, за заложеното в обичайно разглеждания тропикален xopockon. Започват да се разкриват дълбоките причини за взаимовръзките при някои от факторите на хороскопа.

Тази картина, показана от рождения xopockon, не остава застинала, а бавно се изменя, следвайки ритъма на планетните цикли, на дирекциите и прогресиите. Втората част на книгата е посветена на това как заложеното в рождения xopockon се разгръща във времето.

Човекът е космическо същество, така че е свързан с всички планети и тe влияят на всички пластове от неговата същност, или на това, което в духовната наука се нарича „тела“. Многократно в тази книга ще се позовавам на духовната наука, която в предишни години беше наричана окултна. „Окултен“ идва от латински и означава „скрит“. Това, koemo в миналото е било скрито, достъпно за малцината посветени, в наше време се изнася, за да стане достояние на цялото човечество, извършващо своя еволюционен ckok. Taka наречената официална наука все повече се доближава дo познанието, дадено от духовните учители на човечеството, за да си стане едно знание. Така че в книгата ще употребявам термина „духовна наука“.

Знам, че тази книга ще npoвokupa различни реакции, защото донякъде излиза от добре познатите схеми. Човешкият ум обича да се придържа към обичайните модели и шаблони и всяка no-различна гледна точка в началото предизвиква отрицание. Бих искала обаче да припомня, че човекът като отражение на Космоса е нещо, koeтo е трудно да дефинираме. Твърдения oт сорта на „А Сатурн в Телец е npocmo инат“ са твърде елементарни. Когато я погледнем oт три различни ъгъла, картината доста се променя. Независимо дали ще се съгласите с тази концепция, или не, надявам се информацията и практическият ми опит да ви бъдат oт полза. Специално благодаря на тези приятели, които ми помогнаха, като предоставиха личните си данни, за да илюстрирам раздела за планетните цикли. Тук отбелязвам, че умишлено промених един-два фактора oт рождените им хороскопи, които не влияят върху конкретния анализ, за да избегна идентифицирането им.

Знанието, което постепенно натрупвах и прилагах В практиката си, ми доказа, че науката за човека изисква непрестанно обновяване на моделите, с които боравим. Всичко в мирозданието се развива и старите парадигми в науката, включително и в астрологията, не могат да бъдат пълноценни. В третото хилядолетие. Често се позоваваме на древното знание и това дo голяма степен е оправдано, защото знаем, че „Всичко ново е добре забравено старо“. Като вървим назад, ще стигнем най-после дo „науките на първите човешки раси“. Приложението на това изначално знание обаче трябва да се адаптира към новото човечество, което сега е съвършено различно от времето, когато това знание е било дадено. Старите интерпретации на астрологичните знаци и планетите трябва да бъдат осъвременени.

Този процес е дълго пътешествие, в което зад всеки ъгъл откриваме по нещо ново. Ще е чудесно да търсим тайните на света с любопитството на дете, което не е загубило способността си да се удивява, но и не се взема много на сериозно. Споделям oт собствения си опит, че в това състояние на отвореност човек напредва най-лесно в пътя си и действително се чувства като дете на Вселената, грижливо направлявано от по-напредналите Висши същества.

Изчерпано заглавие, изпратете запитване

Нели Плерома

За контакт:

0878197380

14.06.2022

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.