От царственост към революциял Връзката между знаците Лъв и Водолей


В хороскопа, знаците Лъв и Водолей се намират един срещу друг и се свързват с оста пети- единадесети дом. Книгата е с психологическа насоченост и е посветена изцяло на тази полярност, като изследва по-дълбокото проявление на аспектите между владетелите Слънце и Уран. Слънцето символизира същината и волята на индивида, целта му е да развие самочувствие и добре определено себеусещане. Антитезата на Слънцето обаче е планетата Уран,символ на нуждата от откъсване и освобождаване от скованите и неизменни дефиниции за себе си. Съчетаването на тези противоположни, но допълващи се процеси е ключът както към личната, така и към колективната еволюция.  Ако тези две планети не са интегрирани, аспектите между тях може да показват нестабилна представа за себе си, шизоидно разстройство и изопачено бунтарство – или съпротива срещу промяната и компенсаторен егоизъм. Добре сработени обаче, същите тези аспекти символизират способност за осъзната еволюция, признаване на непостоянството и освобождаване от диктатите на гордостта. 

Откъс от книгата:

Благороден крал, Мъдър глупак

Аспектите между Слънцето и Уран

Всеки аспект между Слънцето и Уран дава засилен акцент върху полярността между Лъв и Водолей. Съответно доминираща тема в живота на индивида е предизвикателството да бъдат съчетани тези два знака и съответстващите им планетни управители. Докато тригонът и секстилът предполагат по-леко справяне с предизвикателствата, всички други аспекти (най-вече куинконксът) показват трудности. Възможно ли е човек да притежава едновременно индивидуална и колективна идентичност? Пред такава дилема е изправен индивидът.

Уран ни напомня, че човекът е обикновено същество, просто един от многото, капка в океана. Слънцето, напротив, се стреми да покаже, че всеки е специален и уникален посвоему. Как индивидът да изразява и двете истини едновременно? Напрегнатите аспекти предполагат потенциален конфликт между привързаността и непривързването, гордостта и смирението, егоизма и алтруизма. Понеже тези аспекги се сработват с времето, човек е възможно да се научи как да се отдава на съзнателна еволюция, да признава непостоянството и да се освободи от диктата на гордостта. И все пак, ако трудните аспекти не са интегрирани, индивидът може да демонстрира егоцентричен радикализъм, нестабилност на идентичността и/или страх от промяна.

Ако една планета се изразява за сметка на друга, резултатът е дисбаланс, който обичайно се проявява или чрез нарцисизъм (Слънцето), или чрез психично заболяване (Уран). Съответно първата половина на тази глава се фокусира върху тематичните вариации при отсъствие на интеграция, както се проявява в детските преживявания и последващите личностни нагласи.

Във втората половина ще се съсредоточим върху примери на интегрирани Слънце и Уран, което се изразява чрез личностни качества, творческа работа, научни постижения и хуманитарна дейност. За да покажа как е възможно да се реализират тези аспекти на по-високо равнище, поставям специален акцент върху Уран като архетипа на Шута и обяснявам защо освобождаването на съзнанието от тиранията на егото е противоотрова срещу високомерието, присъщо на Слънцето.

Липсата на интеграция

Доколкото аспектите Слънце-Уран са неинтегрирани, индивидът показва склонност да изразява едната страна, докато потиска другата. Процесът, разбира се, невинаги се проявява задължително като залитане в крайности от типа „или-или“; човекът не е нито арогантен, нито алтруист, но проявява елементи и от двете качества – така наречения „арогантен алтруизъм“. Проблемът е, че едната страна се изразява съзнателно, а другата – неосъзнато. Обикновено осъзнатата част се проявява до крайност, докато подсъзнателният, сенчест компонент оперира подмолно и проблематично, като така подкопава съзнаваните намерения на индивида. Всяка функция – Слънце и Уран, е склонна да обсебва и да стига до крайност в опит да потисне и надмогне другата. Накратко, налице е реципрочно влияние с взаимна съпротива.

Когато Слънцето е в труден аспект с Уран, човек може да изглежда странен и ексцентричен в очите на хората, а самият той да се усеща отделен и отчужден от всичко конвенционално. Въпреки (а понякога и заради) идентичността си на аутсайдер, той изпитва нужда да се противопоставя на статуквото – независимо дали у дома, в службата или в обществото, смятайки, че прогресивните му идеи просто са изпреварили времето си. За съжаление, подобен тип алтруизъм твърде често се оказва омърсен от неудовлетворените нужди на Слънчевото его. В резултат може да наблюдаваме изявена липса на толерантност към инакомислещите, склонност към фанатизъм или прекомерна набожност.

Аспектите между Слънцето и Уран

Поведението на хората с предизвикателни аспекти между Слънцето и Уран е възможно да се колебае между арогантен радикализъм, от една страна, и черногледство и негативизъм, от друга. Последното състояние се характеризира със себеусещането, че не си харесван, защото си различен, което е възможно да се превърне в презрение към самия себе си: „Аз съм различен и това е лошо“. Или човек може да се оценява като маловажен, без стойност или значение в голямата схема на нещата. Това състояние се характеризира със загуба на увереност, с парализиращо съмнение в себе си и болезнена несигурност относно истинската цел в живота.

„Някои животни са по-равноправни от другите“

Ако Слънцето измести Уран, без грандиозността на егото да претърпи известна редукция, индивидът вероятно ще предяви претенции за всемогъщество в характерните за Уран области. В най-добрия случай ще се натъкнем на поредица от противоречия: човекът може да стане „най-великия“ революционер, борещ се срещу елита, „върховен“ радикал, който изобличава аристокрацията, „най-просветения“ между просветените и т.н. Тук е уместно да цитираме известната фраза от романа „Фермата на животните“ на Джордж Оруел: „Всички животни са равнопоставени, но някои животни са по-равноправни от другите“.

Ярък пример за изразяване на този специфичен тип егоизъм е Денис Родман (Слънце в квадрат с Уран), бившето „лошо момче“ на професионалния баскетбол с множество татуировки и постоянно променящ се цвят на косата. Известен с пренебрежението си към правилата, Родман многократно си позволява да се появява на публични места, облечен в женски дрехи, да хули баскетболната асоциация или да позира гол за корицата на своята автобиография „Толкова лош, колкото ми се иска“. Неговата бивша съпруга обаче издаде своя книга, посветена на Родман, наречена „По-лош, отколкото твърди, че е“. В нея тя разказва, че Денис се държи или като дворцов палячо, или като насилник. Той е класически пример за неинтегриран квадрат между Слънцето и Уран. Воден от неконтролируеми подтици (Уран), Родман прави спектакли (Слънце), но когато изгуби контрол над своите импулси, реагира нападателно (например, когато през 1996 година нокаутира с глава съдията в мача срещу „Ню Джърси Нетс“).

Под маската на лошо момче, което се бори за право на съществуване, Родман всъщност прикрива отчаяна нужда от любов и одобрение. Както пише Патриша Холт, „Ако той не беше чак толкова очевидно уплашен и не свръхкомпенсираше, изпълненията му вероятно щяха да минават за забавни.“. Родман показва нагледно как нуждата на Шута да стряска и шокира може да се превърне в грандоманство и ексхибиционизъм. Със самочувствие на мега звезда, Родман казва: „Смятайте ме за толкова значим като Джим Морисън, Джими Хендрикс и Джанис Джоплин. Казват, че Елвис е мъртъв. He! Аз твърдя, че в момента е пред вас! Елвис не е мъртъв, просто си е сменил цвета!“ Но лудориите на Родман създават впечатлението, че той наистина не е избрал своята антигеройска позиция; по-скоро е обладан от нея. Натрапливите му опити да бъде „различен“ са маскирани като индивидуализъм, но подобно на женското облекло, с което се фука публично, представянето му е по-скоро престорено, а не истинско.

Уран в действителност не кара човека да бъде индивидуалност, което на практика е проблемът, когато тази планета прави аспект към Слънцето. Уран означава развитие отвъд индивидуалността, насочено към постигането на колективна идентичност. Докато Слънцето търси признание за своята специалност, Уран дърпа в обратната посока – към скромност и заличаване на всичко отличително лично. Този вътрешен конфликт може да бъде предизвестен от опит с важни фигури в детството, особено с баща, който обезценява или омаловажава своето дете.

Парадоксалното е, че за да постигне желаното, егото (Лъв) трябва да интегрира нагласата на противоположния знак (Водолей). To не бива да се перчи помпозно с преодолените опасности или да крещи от наранена гордост, когато нещата не вървят.

Интеграцията изисква скромност, позитивно отношение и спокойно приемане на промените, независимо дали става дума за победи или провали. Егото трябва да се научи, че високата самооценка се постига с работа за благополучието на другите, както и че смирението и алтруизмът носят по-големи ползи от арогантността и себичността.

И може би най-важното: човек научава, че истинският начин да измени света е да промени самия себе си. Революцията е вътрешен процес, който започва и завършва с надмогването на hubris – човешката арогантност. По този начин се демаскира същността на егото и същевременно проблясва истинската светлина на душата.

Съществува Будистки фестивал, в който всички участници са маскирани. Целта на маските е да напомня, че личността е просто продукт на ума. Повечето хора крият истинската си същност или както казват будистите: „Истинското лице се крие под маската“. Поради тази причина разкриването на истината често се сравнява с пробуждане от дълбок сън.

Процесът е описан в следната кратка история:

Скоро след като получава просветление, Буда среща по пътя си непознат човек. Поразен от лъчистото сияние на Буда, човекът спира и пита:

–  Какъв си ти, приятелю? Небесно създание? Или самият Бог?

–  Нито едното, нито другото – отвръща Буда.

–  Тогава сигурно си някакъв магьосник? – предполага чо- векът.

–  He, не съм – казва Буда.

–  Човек ли си изобщо? – не спира с въпросите си пътни- кът.

–  He съм.

–  Е, какъв си тогава?!

–  Събуден – отвръща Буда и си продължава по пътя.

Препоръчвам книгата и с цел себепознание, особено, ако човек има акцент на знаците Лъв-Водолей и оста 5-11. Книгата е написана достъпно, чете се леко.

Запитване за наличност

тел. 0878197380

Нели- Плерома

13.08.2022

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.