Животът е игра, играта е живот, Кирил Стойчев


Да поиграем на шах

Сериозните проблеми, с които се сблъскваме в живота, ще онагледя със следния пример.

Представете си, че играете на шах, но са ви казали, че вашите фигури, белите, започват играта без царица. Вие сте приели това за нормално, съгласили сте се, какво толкова, имате още 15 фигури. В началото на играта не се усеща липсата, играе се предимно с пешките и леките фигури. Но към средата черните вземат превес благодарение на своята царица и играта става трудна. Постепенно изпадате в цугцванг – ситуация, в която всеки ход води до влошаване на позицията, в която се намирате. Черните печелят. Започвате нова партия, но по инерция продължавате да играете без царицата си, най-силната фигура.

Царицата е символ на вашата свобода.

~~~

Опитвали ли сте се някога да забраните на дете да прави нещо? И какъв бе резултатът? Това се случва и с човечеството – всеки знае какво е грешно и въпреки това не спазва всички заповеди.

Платон има една мисъл, която много харесвам: „Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят“.
Ако перифразирам Платон и обобщя това, което е казано в 10-те заповеди, превръщайки отрицанието в тях в положително твърдение, ще кажа:
Бъдете добри. Проявете доброто, което е у вас. Това е законът на законите. Сторете го в отношенията си с хората, в работата си, навсякъде. Висшият смисъл на всяка игра е да извади най-доброто от човека – било то сръчност, ловкост, въображение, знания и т.н. Такъв е и смисълът на живота. Всичко, заложено първоначално само като идея, да се разгърне и да се прояви.
– Ако сте строител (или каквато и да било друга дейност да упражнявате), вложете най-доброто от себе си в професията.
– Ако сте родител, бъдете най-добрият родител, който сте способен да бъдете.
– Ако сте съпруг/а, дайте най-доброто от себе си на вашия партньор.
Каквато и дейност да упражнявате, каквато и социална роля да играете, според знанията и опита, които притежавате, влагайте в нея най-доброто от себе си всеки ден. Забравете за законите, моралните императиви, религиозните предразсъдъци, внушенията от медиите – всички те само ни спъват и отклоняват от истинската ни същност.

Как да бъдем по-добри, как да проявим доброто в нас, какъв е смисълът на живота, как да го изиграем с повече лекота.. това лежи в основата на това заглавие което препоръчвам на всеки който иска да опознае себе си и търси отговори в себе си.

Цена: 10.00лв

При закупени две и повече книги на Кирил Стойчев, ще получите подарък книгата: Животът е игра, играта е живот

Доставка:

Офис на Спиди (4.79 лв.)

Aдрес (6.40 лв.)

Ако желаете да поръчате тази книга може да ми се обадите на телефон: 0878197380

Други книги на автора:

Еволюция на връзката

Шест дни за да постигнеш всичко което желаеш

Хирон, ключът към съдбата в хороскопа

Астромедицина за всеки

144 възможности

 

Нели Плерома

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.