Ретрограден Меркурий


В хороскопа, Меркурий отговаря за мисълта и затова, как най – вече работи нашият ум. Как приемаме и предаваме информация, как се изразяваме в говор и писане, как учим, как комуникираме с околните. Връзката с нашите братя и сестри, братовчеди, съседи, по – млади приятели. Пътуванията, особено тези свързани с по-късите разстояния. От това как е поставена планетата в в рождената карта, можем да заключим как ще се проявяват горните обстоятелства в живота на човека.

Меркурий управлява знаците Близнаци и Дева.

Планетата е ретроградна 3 – 4 пъти в годината и обикновено внася известен смут, объркване, най – вече в общуването, пътуванията, встъпването в различни съюзи и договорни отношения, както и към неудачни покупки, най-често свързани с некачествена техника. По време на тези фаза, най-добре е, човек да забави темпото и всъщност, точно това е посланието което ни отправят планетите когато са ретроградни. Мъдро и необходимо!

Домът и знакът в който Меркурий забави и обърне своя ход ще бъде главен акцент в този период. Това време е добро, за осмисляне на поведение, за ревизиране на отношения, изобщо за поглед обърнат навътре. Една своеобразна профилактика и на вещите и на душата. Обикновено, тогава на човек му просветват много истини, както и начини по които може да разреши различни въпроси. Има едно положение на планетата, което се случва 4 – 5 дни преди да стане ретроградна и няколко дни преди и след като тръгне отново директна. Това положение се нарича стационарна фаза. Този период е наситен, концентриран и обикновено тогава се случват и най-значимите неща характерни за съответната фаза. Това за всеки един човек е индивидуално и за да се прецени какво влияние ще има върху него, е важно да се знае в кой дом, съответно знак, както и какви аспекти отправя планетата в личния му хороскоп. 

Като общи насоки, на първо място, не са желателни пътуванията, покупки на техника от всякакъв вид. Не се сключват сделки, не се подписват договори, не се започва ново начинание, не се купува автомобил или имот. Новите любовни връзки не са удачни. По време на ретрограден Меркурий е най-добре въздържане от горе изброените неща. Може обаче да се изгради план, стратегия и да се действа, когато му дойде времето. Ако предстои преместване, смяна на жилище, закупуване на автомобил, обновяване на мебели и техника, моментът е подходящ за търсене, оглеждане, сравняване на цени и качество. Най – освежаващо би подействало просто да си подредите документацията, файловете в компютъра, да освободите от излишни предмети килера и гардероба. Да се срещате, да общувате с приятели, съученици.

По време на ретроградна фаза /зависи все пак от знака, домът и аспектите в които се случва/ може да ви озарят внезапни прозрения, да сънувате интересни сънища. Съветът ми е – имайте винаги под ръка лист и химикалка, защото това което ви хрумне на мига, никога няма да се върне при вас със същата сила!

В синхрон с горе казаното ще цитирам откъс от прекрасно написаната книга  „Ретроградния Меркурий на Пития Пий:

„Да се борим с приливите и отливите на промяната е грешен съвет по време на ретрограден Мерку­рий. Подобно на сърфист, който плува над вълните, или мо­ряк, който насочва своята платноходка в посока на вятъра, този период е възможност да се оставим душата да ни ръко­води и да се пуснем по течението, да тръгнем натам, където ни отвее вятърът. Да премахнем ограниченията на нетърпението и безпо­койството, които нарастват поради всички житейски дреболии, които се объркват – това е могъща форма на духовна дисциплина. Приемането на нещата такива, каквито са, неза­висимо от това, какви би искало да бъдат нашето ограничено Его, е генерална репетиция за тези неизбежни периоди на разрушение в нашия живот, когато ние наистина се срещаме с големи житейски промени…“

Нели – Плерома

17.10.2013

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.