Планетите


За построяването на всяка рождена карта основно се работи с 8 планети и съответно светилата Слънце и Луна. Най близо до Слънцето е Меркурий, следван от Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Разбира се в астрологията се взема под внимание и участието на други небесни тела – неподвижни звезди, съзвездия, астероиди и т.н. 

Всяка планета е силна в знака, който управлява – това е знака на нейното достойнство, там тя е на трон, а когато е в знак, противоположен на този, който управлява, тя е в знака на своето заточение. Всяка планета има и знак, отделно от този, който управлява и в който се проявява хармонично, това е знакът на нейната екзалтация, а когато е в знак противоположен на нейната екзалтация, то тя е в знака на своето падение.

Слънцето

Управител – Лъв

Екзалтация – Овен

Заточение – Водолей

Падение – Везни

Ключова дума – вътрешният Аз

Анатомия – сърце, горна част на гръбнака, кръвообращение.

Мястото на Слънцето в рождената карта е сърцето на хороскопа – там където човек блести. Показва качества като лидерство и успех. Представлява мъжкото начало – бащата, съпруга, мъжът изобщо. Слънцето управлява здравето, жизненото начало, диктатурата и властта, ранга, титлите, държавничеството, прогреса, достойнството, енергията, чувството за идентичност и натрупания опит. Неговото действие е ободряващо и животворящо.

Слънцето се нуждае от 1 година за да завърши цикъла на зодиака.

Луната

Управител – Рак

Екзалтация – Телец 

Заточение – Козирог

Падение – Скорпион

Символизира – майката, семейството, родителски грижи

Ключова дума – емоции

Анатомия – гърди, стомах, баланс на телесни течности, храносмилане, ендокринна секреция,

Луната е най-близо до Земята и се движи бързо през зодиака. Мястото й в рождената карта показва къде сме най-подвластни на емоционални колебания. Тя представя женското начало: майка, съпруга и изобщо жена. Още настроенията, приливите и отливите, фазите, възприемчивостта, инстинктите, колебанията, чувствата, навиците. Ръководи личните интереси, желанията, нуждите, магнетизма, растежа и плодовитостта, нуждата от допир, впечатлителността и съзнанието. Управлява течностите, плаването, лечителството. Нейното действие е колебливо и променливо. 

Луната се нуждае средно от 28 дни за да направи една пълна обиколка около земята.

МЕРКУРИЙ

Управлява – Близнаци, Дева

Екзалтация – Водолей

Заточение – Стрелец, Риби

Падение – Лъв

Символизира – начина по който се изразяваме, нашият интелект, начинът по който приемаме и предаваме информация.

Ключова дума – разсъдък

Анатомия – нервна система, мозък, зрение, уста, език, респираторна система, ръце

Никога не се разполага на повече от 28° от Слънцето. Управлява разума, възможността за комуникация, словото, мнението и сетивата. Неговото действие е бързо, несигурно, неуловимо. Символизира пътувания (особено къси), братя и сестри, деца, чиновничество, говорене, писане, съхраняване на книги, секретарство, обществена дейност, пощенски съобщения, транспорт, търговия и техника. Мястото на Меркурий в рождената карта показва къде и как ни е най-лесно да комуникираме.

Нуждае се средно от 88 дни за едно завъртане около Слънцето.

ВЕНЕРА

Управлява – Телец, Везни

Екзалтация – Риби

Заточение – Скорпион, Овен

Падение – Дева

Символизира – красотата, хармонията, благополучието

Ключова дума – привързаност, обич

Анатомия – гърло, брадичка, бузи, вкус, бъбреци, яйчници, вътрешни репродуктивни органи /изобщо чифтни органи/, венозно кръвообращение, кожна сетивност

Никога не се разполага на повече от 46° разстояние от Слънцето. Венера е планетата на любовта; в древни времена е наричана малката благодетелка. Управлява изкуството, културата, естетиката, собствеността, партньорите, красотата, чара, добрия вкус, сантименталността, сладките неща, цветовете, хармонията, поезията, рисуването, бижутата, пеенето, театъра и музиката. Действието на Венера е внимателно и хармонично. Влияе върху емоционалните връзки, нежността, морала, женитбата и обединяването на всички видове, също общителността, лукса, удоволствието и преценката. Венера е планетата на любовта и чувствеността. Домът в който попада рождената Венера показва нещата от които изпитваме истинска наслада.

Нуждае се средно от 224,5 дни за една обиколка около Слънцето.

МАРС

Управлява – Овен

Съуправлява – Скорпион

Екзалтация – Козирог

Заточение – Везни

Падение – Рак

Символизира – действие, агресивен импулс, инициатива

Ключова дума – енергия

Анатомия – мускулна система, външни репродуктивни органи, глава и лице, червени кръвни клетки, моторни нерви, пикочен мехур, надбъбречни жлези

Мястото на Марс в хороскопа е там, където разгръщаме най-силната си енергия. На първо място се свързва с действието, оттам с амбиция, сила, мощ, работа, борба, съревнование. Управлява животинска природа, сексуалната енергия. Ръководи хирургията и операциите, оръжията, войната, инцидентите, отоците, раните и срязванията, изгарянията, попарванията, насилието, оръдията, желязото и стоманата. Действието на Марс е внезапно, самонадеяно и разрушително. Марс може да бъде използван деструктивно и яростно в битка или окуражаващо и вдъхващо сила. В древни времена е бил известен като малкия злосторник.

Марс се нуждае средно от 2 години за да направи един пълен цикъл на зодиака.

ЮПИТЕР

Управлява – Стрелец, Риби

Екзалтация – Рак

Заточение – Близнаци, Дева

Падение – Козирог

Символизира – вяра, великодушие

Ключова дума – разширение

Анатомия – артериално кръвообращение, черен дроб, бедра, таз, крака, ляво ухо, чело, гликоген и мастни тъкани, панкреас

Управлява богатството, свободното време, големия бизнес, висшето съзнание, оптимизма, ръста, растежа, морала, просперитета и задоволяването. Също висшето образование, философските съждения, стремежите, късмета, дългите пътувания, лова и любовта към животните. Юпитер е съдия, законодател и покровител. В древни времена е бил известен като големия благодетел. Действието на Юпитер е системно и подпомагащо здравето и растежа. Мястото на Юпитер в хороскопа е там, където се чувствате щастливи имате шанс да придобиете богатство и подкрепа от властимащи чрез дейностите по съответния дом.

Юпитер се нуждае от 12 години за един цикъл около зодиака. В един знак престоява средно 1 година.

САТУРН

Управлява – Козирог

Съуправлява – Водолей

Екзалтация – Везни

Заточение – Рак

Падение – Овен

Глиф – сърпа на Кронос, бога на времето

Символизира – сигурност и безопасност

Ключова дума – Учителят, Господар на времето и кармата

Анатомия – кожа, костна система (включително зъби), връзки, колена, ляво ухо и слухов орган, жлъчен мехур, паращитовидна жлеза

Управлява структурата, дисциплината, отговорността, организацията, амбицията, способностите за кариера, ограниченията, страданията и задръжките. Сатурн управлява теориите и научния закон, дълбочината, търпението, времето, традицията, шаблона, ортодоксалността и плодотворната полза от времето., възрастните хора. Сатурн представя принципите на истината, сплотяването, мъдростта и вечността. Неговото действие е бавно и продължително. Сатурн е надзирателят на хороскопа. Мястото на Сатурн в хороскопа е там където се чувстваме най – несигурни и имаме да учим най-много уроци.

Сатурн завършва един цикъл около зодиака средно за 29 години.

УРАН

Управлява – Водолей

Екзалтация – Скорпион

Заточение – Лъв

Падение – Телец

Символизира – подтика към свобода, нестандартните решения, уникалност

Ключова дума – пробуденият

Анатомия – централна нервна система, телесно електричество, глезени

Управлява изобретенията, самобитността, науката, електричеството, магията, окултизма, светлината, астрологията, философията, рентгеновите лъчения и същността на природните закони. Той е футуристичен, хуманитарен, интелектуален, ексцентричен, бохемски, егоистичен и утопичен. Той ръководи също творческата воля, внезапната промяна, революциите и диктаторите, индивидуализма, изобретателността, бунта и автономността. Неговото действие е внезапно, неочаквано и често брутално. Уран е рушителят на традициите. Той е неутрален и асексуален, а също така се счита, че е по-висшата октава на Меркурий и е първата трансцендентална планета. Неотдавнашно проучване също свързва Уран с природните бедствия, особено земетресенията. Мястото на Уран в хороскопа е там, където имате склонност да вършите необикновени неща.

Уран се нуждае от 84 години за да завърши един цикъл около зодиака.

НЕПТУН

Управлява – Риби

Заточение – Дева

Символизира – духовния импулс и бягство

Ключова дума – интуиция

Анатомия – гръбначен стълб, нервни клетки, крака, епифиза, телепатични функции, бели кръвни клетки, кинестетични функции

Управлява нещата свързани с морето, течностите, музиката, движенията, сцената и телевизията, очарованието, сънищата, илюзиите, халюцинациите, духовността, идеалите, мистиката, предчувствията и нещата, които приемаме за даденост без да задаваме въпроси. Управлява мъглата, петрола, мистерията, анестезията, ласкателството, неосезаемото, ароматите, вътрешното зрение, любовта към поезията, цветовете и танца. Нептун ръководи наркотиците и наркотичната зависимост, алкохолизма, хипохондрията, сомнамбулизма, транса, нематериалното и паранормалното. Действието на Нептун е неуловимо, постепенно и понякога коварно. Той е по-високата октава на Венера и втората трансцедентална  планета. Мястото  на Нептун в рождената карта е там, където имате склонност да мамите себе си или другите; също, където търсите идеала.

Цикълът на Нептун е средно 165 години

ПЛУТОН

Управлява – Скорпион

Заточение – Телец

Символизира – разрушителния или реформистки импулс, сливането

Ключова дума – трансформация

Анатомия – отделителна и репродуктивна система, хипофиза, абнормен растеж (брадавици, тумори, рождени белези, бенки и т.н.)

Плутон управлява подземния свят, скритото от зрението, подсъзнателната същност. Плутон ръководи масите, опустошението, подривната дейност, атомната мощ и подземният свят. Той управлява фобиите и маниите, бавния растеж, груповите фактори, трансмутацията, началото и края, раждането и смъртта, изолацията, насилието, изчезването, отвличането, анонимността, бактериите и вирусите. Представя раждането, възраждането и израждането. Излага това, което се е развило тайно или скрито. Ръководи празното пространство, водопроводните инсталации, диктатурата, непопулярните каузи. Действието на Плутон е бавно, тежко и фатално. Това е последната от трансценденталните планети и се счита за по-висока октава на Марс. На мястото, където е Плутон в хороскопа ще откриете усложнения; това е там, където ще трябва да решавате проблемите сами, без подкрепа.

Плутон се нуждае от 248 години за един цикъл.

Нели Станева

17.10.2013г

Използвана снимка:

Manvendra Singh / Индия

2 Comments

 1. Благодаря за познанието, което давате. Много точно, ясно и недвусмислено. Имам желание да науча нещо повече за трансценденталните планети. Каква е тяхната роля според астрологията?

  Харесвам

  1. Благодаря Цвети Михайлова и се радвам, че ви е полезно споделеното от мен.
   Всъщност, ролята им е като на останалите планети. Да се включват и съпътстват предсказанията 🙂
   Заради по-бавното си движение и отдалеченост от Слънцето се счита, че те не оказват такова пряко влияние каквото имат личните планети. Прилагат се успешно в мунданата астрология. В личният хороскоп тяхното влияние се взема под внимание когато сключват аспекти с останалите планети, ъгли, звезди. Транзитите им продължават с години през даден знак и съответно дом, а този дом пък има отношение към дадена тема в личният хороскоп на човек и той ще усеща под една или друга форма влиянието на планетата според енергията която тя носи и възможната събитийност /това съм го отбелязала накратко в статията/. За да настъпи такава обаче, задължително трябва да участват и лични планети.
   Древните астролози са се справяли чудесно и без висшите планети, защото просто не са ги познавали. Ако бяха, едва ли щяха да оставят нещата така… В новото време, ние безспорно им намираме все по-широко приложение. И няма нищо „лошо“. Единствено си мисля, че понякога твърде много се преекспонира и злоупотребява с тях в така наречената астропсихология. Влиянието на Уран, Нептун и Плутон ще продължи да се изследва. Аз също го правя и резултатите могат да дойдат единствено чрез практика.
   Поздрави 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.