Венера в зодиакалните знаци


Венера, покровителка на красотата и любовта, изкуствата и хармонията, материалните форми. В индивидуалния хороскоп значението й се определя чрез зодиакалния знак в който се намира, чрез дома на хороскопа, както и аспектите които сключва с останалите планети. Под нейно влияние ние правим своите лични избори. Показва ни в коя област са нашите таланти, възможностите ни за изява, както и каква е нашата ценностна система. Под нейно влияние са нашите партньорски взаимоотношения, но също така ревността и съперничеството. Зодиакалния знак в който се намира Венера дава насока още как даваме и получаваме чувства, какво ценим в една връзка, какво е нашето отношение към чисто материалните притежания, как се сдобиваме с тях, как ги изразходваме. Какво е нашето отношение към изкуството. Характеристиките описани в статията имат окраската на зодиакалния знак. За да се разбере най-добре как действа Венера в хороскопа се разглежда комплексно цялата карта.

Планетата е с есенциални достойнства в знаците Телец и Везни, екзалтирана е в знака Риби, което означава, че в тези три знака нейното влияние ще се усеща и изразява най-силно. Наранена и слаба е в марсовите знаци – Овен и Скорпион, където е в заточение, както и в знака на своето падение – Дева.

Най-добрата домова позиция за Венера това е седми дом в рождения хороскоп.

Венера е женска планета, тя не се стреми към другите, нейната естествена природа е да привлича към себе си. Именно затова позицията на Венера в рождената карта на мъж дава насока от какъв тип жени бива привличан той, докато в женски хороскоп Венера описва собствената привлекателност за противоположния пол.

ВЕНЕРА В ОВЕН

Венера
Танцът, Алфонс Муха

Ако тази позиция на Венера трябва да се опише с една дума, то тя е – Амазонка. Спонтанна, независима, самовлюбена. Влага страст във всичко с което се заеме, но и бързо губи интерес, ако нещата се случват прекалено бавно. Обикновено изразява себе си директно, дори това да е в противоречие с нравствените или обществени норми. Има своя собствена ценностна и етична системи и не се съобразява с колективната. Не обича да й се натрапват чужди модели, предпочита да бъде уникална и неповторима. Щедра на чувства и обич, стига да не бъде наранено самочувствието й или да не бъде оценена нейната всеотдайност. В сърдечните връзки се впуска страстно без да се замисля за последствията, но и бързо може да ги напусне. Обича играта, флирта, закачката. Всъщност тръпката е в самото завоюване и когато първоначалният огън поутихне е склонна да си потърси ново завоевание – отнася се и за мъже и за жени. 

Мъж с тази позиция е привлечен от самостоятелни, енергични и прями жени.

ВЕНЕРА В ТЕЛЕЦ

Пролет, Алфонс Муха

В този земен знак Венера е у дома си. Обича да е заобиколена от красиви, изящни и скъпи предмети. Материалните придобивки й дават психологическо спокойствие, чувство за сигурност. Вниманието й е насочено в грижа за себе си. Наслаждава се на тактилните усещания – за нея е важно да усети, докосне, помирише, изобщо да има съприкосновение с желания обект. Не обича изненадите и несигурността, особено в материален план. Не залита по абстрактни идеи, заземена и прагматична.  В сърдечните си връзки влиза бавно, тъй като й е необходимо време за да се увери в надеждността на партньора. Предпочита материално обезпечени партньори, с подчертано добър вкус във всяко отношение. Веднъж потопила се във връзката и особено, ако е създала семейство, много трудно би я прекратила, дори понякога да се чувства нещастна в нея. Има силно чувство за притежание и не умее да се разделя или губи. Има твърди убеждения, които обикновено се базират на опита и практичността й. Ако има нещо, което най-много плаши Венера в Телец, това са промените.

Мъж с това положение на Венера в картата, е силно привлечен от красиви, стабилни и чувствени жени в идеалния вариант и материално обезпечени.

ВЕНЕРА В БЛИЗНАЦИ

Жена със статив, Алфонс Муха

В подвижния въздушен знак Близнаци, Венера е много любопитна и търсеща нови предизвикателства. Общуването, пътуването, комуникацията са най-голямото удоволствие на тази позиция.  Винаги са там, където има нещо ново. Предпочита да бъде оценен интелекта й, отколкото външния й вид. Тази позиция на Венера я прави много гъвкава по отношение на ценностната й система – стига да й е угодно, лесно ще промени възгледите си.  Обича да учи, да се образова. Всеки контакт и носи нещо ново, харесва й да пътува, наслаждава се на всичко, което я разнообразява. Много държи на свободата и личната независимост. Подвижна, отстъпчива, Венера в Близнаци не обича да влиза в дълбоки емоционални връзки. Възможни са повече от един брак. 

Мъжете с такава позиция са привлечени от интелигентни, обществено ангажирани жени с които могат да разговарят на различни теми.

ВЕНЕРА В РАК

Лятото /цикъл Сезони/- Алфонс Муха

В тази позиция Венера е много романтична, често сантиментална. Мека, чувствителна, Венера в Рак изглежда деликатна и срамежлива, но зад тази маска обикновено се крие емоционална сила и власт, с която може да получи вниманието на околните. Най-важни за нея са близките и семейството, уюта на домашната обстановка. Нейната ценностна система е свързана с родовите и семейни ритуали и традиции. Обича да обгрижва майчински най – близките си, самата тя изпитва същата необходимост. Всеки избор, който Венера в Рак прави, първо трябва да премине през емоционалното й състояние, през сърцето. Едно от най-силните й качества е съчувствието и състраданието което проявява по един естествен начин. Това я прави много добър събеседник и грижовен помощник. В нова връзка Венера в Рак влиза много бавно, предпазливо, дори страхливо, но потопила се веднъж, трудно се разделя с любимия. Склонна е на много компромиси, само и само да не бъде отхвърлена и изоставена.

Мъж с това положение ще привлича чувствителни, романтични жени, както и често жени, приличащи на майка му.

ВЕНЕРА В ЛЪВ

Принцеса Хиацинт, Алфонс Муха

Бляскава, неповторима, драматична, демонстративна. Това е Венера в Лъв!  За нея  е много важно да бъде център на внимание, да обира овациите на околните. Особено й харесва да е заобиколена от красиви и скъпи неща, като понякога в желанието си за показност и суета е склонна към кич. В основата на ценностната й система са важни качества като честност, откритост, благородство. Не е склонна да променя възгледите си, по-скоро понякога ги налага на околните като единствена и висша инстанция, което често граничи с авторитарност. Венера в Лъв често е по детски наивна, има афинитет към децата и към различни творчески прояви. Това е една от най-креативните позиции на Венера. Тя влиза във връзките като кралска персона. Обича флирта и любовните авантюри, повече отколкото семейните ангажименти и отговорности, но в същото време е и много лоялна. Не обича да я задушават.

Мъж с това положение е привлечен силно от забележителни, пищни жени с ярък и демонстративен характер.

ВЕНЕРА В ДЕВА

Есен, 1896, Алфонс Муха

Разумна и семпла, тук Венера предпочита да рационализира чувствата си. По-трудно се разкрива пред другите. Загрижена както за собственото си физическо здраве, така и за това на околните. Обича реда и дисциплината – всяко нещо да си бъде на мястото. Рядко си позволява спонтанност, винаги следва принципите си, вътрешния си етичен и морален кодекс. Консервативна е, но е склонна да приеме промяна, стига да е практична и рационално обоснована. Често е критична към онези, които са безотговорни, хаотични. Във знака Дева, Венера е в своето падение, ето защо тук тя трудно установява емоционални връзки, има усещането, че не всеки може да я притежава – тя не е за продан, и всеки партньор трябва да я заслужи по честен и кавалерски начин. Повече чувства влага в работата си и в колегиалните отношения. Обича да служи на другите.

Мъж с това положение харесва жени с висок морал, честни, скромни, тихи и по-скоро емоционално дистанцирани.

ВЕНЕРА ВЪВ ВЕЗНИ

„Луната и звездите“, Алфонс Муха

Като естествен управител на Везни, тук са много важни романтичните и близки контакти, както и хармонията между партньорите. Дипломатична и гъвкава, винаги намира начин да избегне или да разреши конфликта. Колебливостта й в този знак произтича от желанието да споделя и да търси мнението и на околните за да бъде балансирано егото й. Правейки своите избори често се нуждае от съвет и подкрепа. Изключително дипломатична, Венера в този знак е „крайъгълния камък“ в почти всеки колектив. Венера във Везни обича да комуникира, да създава по-близки и романтични контакти, умее да флиртува изтънчено и аристократично. Лоялна към партньора си, стига той да й дава необходимата свобода. Музика, изкуство и красотата са критерии в ценностната й система.

Мъжете с това положение на Венера са романтични, ще бъдат привличани от интелигентни, физически красиви, деликатни и лоялни жени.

ВЕНЕРА В СКОРПИОН

„Емералд“ – Алфонс Муха

Излъчва мистерия, магнетичност. Способна на дълбоки и страстни чувства. В този знак, Венера е в заточение и не се чувства особено стабилна, но е изключително целенасочена в нещата, които й харесват. Всичко в което вярва започва с много страст и силно желание, понякога до степен на обсебеност. За Венера в Скорпион движещите сили са връзките, финансите и секса. Има много устойчива ценностна система, която може да се промени или трансформира единствено чрез много тежки и дълбоки кризи. Веднъж направила своя избор, не се отказва лесно. Във връзките влиза много предпазливо, изучавайки предварително психологическия профил на партньора. Често е манипулативна, ревнива и страстна, трудно допуска някой да си тръгне от живота й, особено, ако отношенията са градени във времето и за тях е полагала усилия. В положителните си проявления е вярна, лоялна, до степен  да се жертва за хората, които обича.

Мъж с Венера в Скорпион е привлечен от магнетични, страстни, силни, властни и манипулативни жени.

ВЕНЕРА В СТРЕЛЕЦ

Поздравителна картичка, Алфонс Муха

Авантюристка, широко скроена, забавна и непоправима оптимистка – обича живота, любовта, пътуванията и пътешествията! И още, много контактна, топла и сърдечна, но доста непостоянна и често променяща възгледите си и отношенията към околните. Харесва й да общува, да чете, особено на различни философски или религиозни теми, което я прави добър събеседник в тези области. Променлива и непостоянна, тя се хвърля от една дейност в друга, от една идея в друга. Пътуването, обученията, развлеченията за удоволствие силно я привличат. Има силно чувство за справедливост, обективна е в преценките си. Венера в Стрелец е бохемка, и понякога се впуска от връзка във връзка, защото бързо й доскучава, търси и обича разнообразието. Едно от нещата, които цени е личната свобода и независимост. С това положение на Венера, човек е възможно да срещне любовта си на път или в чужбина.

Мъж с разположение на Венера в Стрелец ще бъде привлечен от експанзивни и широко скроени жени, с желание за авантюри и приключения, както и такива с които имат сходна вяра и хобита, както и сходен вкус към развлечения.

ВЕНЕРА В КОЗИРОГ

Луната и звездите, Алфонс Муха

В този знак Венера е доста дистанцирана, хладна и резервирана. Има силно развито чувство за ред и йерархия, и самата й етична система е подредена на тази основа – всеки да си знае мястото. Тази позиция на Венера я прави много амбициозна, упорита и отговорна, особено в кариерата и израстването в професионален план, защото тя се чувства най-добре в социалните структури и в изграждането на кариера. Има много силно чувство за отговорност. Не се увлича по преходните и новите тенденции, предпочита старото и конвенционалното, дори леко старомодното. Нейната ценностна система се базира на опита и на всичко, което се е доказало във времето и на практика.  Не обича спонтаността. Във връзките влиза предпазливо, най-често предпочита по-възрастни партньори. Трудно установява връзка, но когато влезе в такава обикновено е трайна и надеждна. Важно е също така партньорите й да са постигнали социални успехи в живота или да са на висок пост. Лоялна и етична тя би могла да направи компромис със себе си, за да не се променя статуквото.

Мъж с такава позиция ще предпочете по-успели, сериозни, целенасочени жени, както и по-възрастни от него жени.

ВЕНЕРА ВЪВ ВОДОЛЕЙ

Илюстрация, Алфонс Муха

Венера тук е либерална, дружелюбна, но и леко дистанцирана. Умее да създава много добри социални контакти /но избягва емоционалните/, харесва и общуването с околните. Има нужда от пространство и независимост. Обича да бъде в групи, да общува със съмишленици. Нейната позиция е винаги открита, хуманна и алтруистична. Обикновено е много по-различна от останалите, дори често ексцентрична. Ценностната й система не рядко е в опозиция на обществена и колективната, което може да я отблъсне от групата или средата. Най-важно за нея са коректността и откритостта в отношенията. Когато Венера в този знак прави своите избори, те почти винаги са нестандартни и новаторски, често бива обвинявана в утопизъм и идеализъм. Търси повече приятелско и духовно партньорство, отколкото емоционално. С почти всеки свой бивш партньор тя остава приятел.

Мъжете с такава позиция на Венера привличат повече жени приятелки, отколкото любими, ценят свободата в една връзка без излишна сантименталност.

ВЕНЕРА В РИБИ

Алегория на музиката, Алфонс Муха

В нежните и романтични риби – знака на своята екзалтация, Венера се чувства прекрасно. Позиция на едно вечно очакване на принца на бял кон, който ще се появи, за да я спаси и отведе в царството на приказките. За Венера в Риби е най-важно да обича и да бъде обичана. Готова е на жертви в името на любовта. Филантроп, хуманист, Венера тук цени най-много отдаването и служенето на другите. Ценностната й и етична философия се базират на прошката и милосърдието. Венера в Риби трудно поема инициатива. Изменчива и често неуловима, днес може да реши едно, утре съвсем друго. Избора й се основава по – скоро на емоционалните й състояния. Венера в Риби влиза във всяка връзка с широко сърце и големи очаквания и е склонна да прави много компромиси в името на любовта. Основната й мотивация е съпричастие, милосърдие, всеотдайност за околните и света.

Мъжете тук са привлечени от по – сантиментални и нежни жени, нуждаещи се от покровителство и грижа.

Ако искате да разберете какво е разположението на Вашата рождена Венера по знак и дом, изпратете ми своите рождени данни чрез формата за контакт или като коментар под публикацията.

Нели Плерома

26.11.2013

Заглавно изображение:

Из цикъла „Четири фази от деня“: Утринното събуждане, Яркостта на деня, Вечерното съзерцание, Нощната почивка (1899) на Алфонс Муха. Роден на 26 юли 1860г в Иванчице, Австрийска империя. Виден чешки живописец, плакатист, декоратор, приложник, един от най-видните представители на арт нуво /стил в архитектурата, изящните и приложни изкуства, който е най-разпространен през последната декада на XIX и началото на XX век/. Ненадминат майстор в извайването на женски образи. В статията използвам изцяло изображения от негови известни творби.

ФОРМА ЗА КОНТАКТ:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.