Преди време с един приятел и колега /тогава той, още начинаещ астролог/, седнахме да разгледаме и да коментираме няколко астрологични карти. Много се учудих, когато той изключи опцията която включва Лилит в картата. Викам му, „Какво правиш? Защо я изключи?“. Обяснението беше, че той така си ги гледа картите. Поспорихме по въпроса, но това ще ви го спестя…После седнах и написах тази статия.

От няколко години съм се заела и активно наблюдавам Лилит в рождените карти. Тази фиктивна точка има своето значение и не трябва да се игнорира. Енергията на Лилит е близка до тази на Плутон. Разликата е там, че при транзити на Лилит се наблюдава бърза интензивност на събитията, като най-често този транзит е съпътстван и от други аспекти най-вече на лични планети. Това което се случва има много често непредвидим характер, за съжаление негативен. Досега не съм наблюдавала, някакви кой знае какви положителни събития например при тригони, секстили. Най-силният аспект на транзитна Лилит е съвпад към натална планета – действа неочаквано, бързо, брутално, както и в обратния случай – транзитна планета да попадне върху натална Лилит. Темата на събитията съответства на характера на включените планети и аспекти и домът в който се случва действието. Тук е важно да отбележа, че най-важна събитийност ще има, ако съответната планета и Лилит имат взаимовръзка и в рождената карта.

Наблюдавам, че където е Лилит човек изпитва объркване, както и една неувереност и неосъзнати страхове свързани с темите на дома. Като, че ли енергията изтича от там, все нещо не достига, често се търсят „доказателства“ за очевидни неща. Човек се чувства като хванат в капан. Колебания, неосъзнати стремежи и желания на които не може да се даде име. Минава време /а за някои хора никога не идва/, докато се осъзнае, че това е илюзорно … 

Интересно се проявява Лилит в синастриите. И тук най-силен е съвпада, особено, ако той засяга партньорска лична планета – Слънце, Луна, Венера, Меркурий или Марс, както и Лилит върху Асцендента и Десцендента на партньора. Тогава интензитета е много голям, има неустоимо и необяснимо привличане, чувство за предопределеност. Лилит с кармични възли също има много силно влияние. Най – общо казано при съвпад с Южен – срещи, разплати от миналото, при Северен – нещо което е предопределено и трябва да се развие, преживее в настоящето. Такива партньорски връзки оставят трайни следи, почти винаги има някакъв драматизъм в отношенията, чувство, че не можеш да си „тръгнеш“, чувство за съдбовност.

По лични наблюдения, орбисът при аспекти с Лилит е 2 гр, като подчертавам, най-силен е съвпада. Следва го квадратурата и едва тогава опозицията. При хармонични, както и при минорни аспекти, не съм наблюдавала изразено влияние и събитийност.

Информация относно митологията потърсих в интернет. Тя е много важна, за да се усети енергията на Лилит и ви съветвам да я прочетете.

Един от най-популярните митове: Историята разказва, че Адам се оженил за Лилит, защото се бил уморил да се съешава с животни (содомията била грях в Стария Завет, но много разпространена сред овчарите). Адам се опитал да насили Лилит да легне под него в мисионерската поза. Мюсюлманите казват: проклет да мъжът, който прави жена си небе, а себе си земя. Католическите власти казват, че всяка сексуална поза различна от мъжа доминиращ, е грях. Но Лилит не е била нито мюсюлманка, нито католичка. Тя се подиграла на адамовата сексуална грубост, наругала го и избягала от рая. Адам се помолил на Бог да му върне бунтарката. Бог изпратил трима ангели да я търсят и те я намерили край Червено море в земята на демоните. Тя отказала да ги последва, проклела ги и прекарала времето си правейки любов с демоните, които изглежда били по-забавни, и раждайки по сто демонични деца всеки ден..

 

Астрологическата и психологическа интерпретация се основава главно на историята за Лилит като първата съпруга на Адам, която предпочела необузданото и свободно съществуване в земята на демоните, пред илюзорната идилия на рая. Важен за интерпретацията е моментът на болка и отмъщение: Лилит била наказана само защото действала свободомислещо и решително. В болката и гнева си тя си отмъщава на Адам, символизиращ всички мъже. Тя също отмъщава и на Ева, която е символ на всички мили раболепни жени, които предават идеалите си за свобода и равенство като се нагаждат към мъжките изисквания. По някакъв начин, Ева е била по-умна от Лилит в цялата й радикална честност: Ева действала мило и сервилно, но по-късно приласкала Адам да опита ябълката от забраненото дърво – и после споделила живота си с него извън рая. Ето защо, Лилит също илюстрира форма на независимост, която може да предизвика самота или да принуди собственика на картата да попадне в грешното обкръжение, символизиран от демоните.

 

За консултации и индивидуални уроци, пишете ми на email: astropleroma@gmail.com

 Нели💫

16.02.2014

Свързана статия: Селена и Лилит


Заглавно изображение: „Лейди Лилит“, картина на Данте Габриел Росети / 12 май 1828г/ – английски поет, илюстратор, художник и преводач. През 1848 г. той основава течението на прерафаелитите с Уилям Холман Хънт и Джон Миле.


Запазени права върху всички статии публикувани на сайта. Може да споделите чрез активен линк или връзките по-долу.