Не хвърляй бисери на прасетата


Веднъж при едни стар мъдрец на вратата почукала млада непозната жена, която през сълзи, разказала на стареца своята история.

– Аз не зная как да живея. През целият си живот съм се отнасяла с хората така, както бих искала те да се отнасят с мен. Винаги съм била искрена и съм им разкривала душата си. При всяка възможност се стараех да върша добро, не съм очаквала нищо в замяна. Винаги съм намирала начин да им помагам. Правила съм го безвъзмездно, а често съм получавала в замяна насмешки и зло. Боли ме, обидно ми е и съм много огорчена от хората. Кажете ми, как да живея?

Мъдрецът я изслушал търпеливо и и казал:

– Съблечи се чисто гола и излез така на улицата.

– Простете, но вие навярно се шегувате или сте луд!? Ако направя това, аз не знам какво да очаквам от минувачите. Още някой който да ме наругае или унижи.

Мъдрецът станал, отворил вратата и поставил огледало на един стол.

– Ти се срамуваш да тръгнеш гола по улицата, но защо не се срамуваш да ходиш по света с открита душа като тази врата. Ти пускаш вътре всеки. Твоята душа е огледало, именно затова ти виждаш отражението си в другите хора. Но не всяка душа е чиста, хората със зли помисли и покварени души ще виждат своето отражение когато погледнат в чистата ти душа. Те не притежават сила и мъжество да признаят, че ти си по-добра от тях и да се променят. Това могат да направят само смелите.

– И какво мога да направя?

– Хайде, ела с мен да ти покажа нещо. Виж това е моята градина. От много години поливам тези красиви цветя и се грижа за тях. Да ти кажа честно, никога не съм виждал как се отварят пъпките на цветовете. Всичко, което мога да видя, са тези прекрасни цветя, които сменят цветовете и аромата си. Учи се от природата, дете. Виж цветята и прави като тях – отвори сърцето си към хората внимателно и незабележимо. Отвори го пред добрите хора. Избягвай тези, които късат листенцата ти и ги тъпчат с крака. Тези хора още не са дорасли до теб, затова с нищо не можеш да им помогнеш. В теб те ще виждат само своето уродливо отражение. В света има много мръсотия и зло. Но този, който иска остава чист…

Бъди искрен и честен пред себе си и пред другите.

И винаги помни – не хвърляй бисери на прасетата. Това няма да донесе щастие нито на тебе, нито на тях!

~~~~

Много хора ще се разпознаят в тази притча. Сигурна съм.

 

НелСт

10.12.2018г

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.