Селена и Лилит


Темата за Лилит винаги ми е била интересна. Вземам я под внимание и виждам как добре „работи“ в картите на някои хора /но не и при всички!/. Има обаче една друга – Селена или Бялата Луна/ която като, че ли е по – пренебрегвана в астрологичните анализи. И за да не бъда обвинена във фиксация върху тъмната страна, реших да отдам нужното внимание и на Селена. Ще ги разгледам заедно, защото всъщност това са две полярни точки от едно цяло. Търсейки преди години повече информация по темата попаднах на една книга, която вече е почти неоткриваема – „Нива на еволюционно развитие“. Книгата е по-обща астрология и в нея са разгледани общи принципи. Обяснението за Лилит – Селена е много кратко, начинът на поднасяне на информацията тогава ми помогна да вникна в същността на нещата, да ги разбера по-добре. Затова в тази статия съм взела като основа тази дефиниция, адаптирала съм част от текста и заедно с моето лично отношение ми се иска да дам повече яснота по темата без да „залитам“ в дълги обяснения, защото истината е в практиката и индивидуалната работа!

В древните астрологични учения по тези две фиктивни точки е можело да бъдат определени морално – етичните проблеми и влиянието им се е отчитало като изключително важно в психологичен и кармичен аспект. За да си ги представим, можем опростено да приемем орбитата на Луната във вид на елипса, в чийто фокус се намира Земята. Оста, преминаваща през фокуса на тази елипса, пресича орбитата в две полярни точки – Апогей и Перигей. Ние съществуваме и действаме в единно енергийно поле, част от което са двата разнопланови потока на поляризираната система Луна – Земя. Точките Апогей /Черна Луна/ и Перигей /Бяла Луна/ фокусират и разпределят енергиите на лунно – земните връзки. Не винаги обаче бялата Луна е в опозиция с Черната и това се получава заради различната скорост на Луната, която в перигея си е по-бърза, а в апогея по-бавна.

Заради различния ъглов наклон на елипсата към Зе­мята u положението й спрямо Слънцето, скоростта на тяхното движение е различна. Бялата Луна се движи с около 4,3° месечно, а Черната с 3,4°. 

Поради максималната си отдалеченост от Земята, в своя апогей, Луната се движи максимално бавно, като че ли й липсва земната енергия. Лунно – земните връзки се охлаждат, кристализират, достигат конкретна индивидуална форма на реализация на астралните връзки, отношения, емоции, илюзорни образи. Черната Луна измъква от нашето подсъзнание най – болезнените образи, чувства, желания, останали неосъщест­вени или погрешно използвани в минали инкарнации и фо­кусира тази астрална информация в сегашната ни реалност. Лилит не е нито добра, нито зла в обикновения смисъл на думите, а е активното ни творческо индивидуално Его, реализиращо всевъзможни варианти на емоционалните ни отношения с околната среда, приземяващо астралния и менталния ни живот. Като сбор от минали тъмни постъпки и страни на личността, тя ни дава възможност да бъдем режисьори на собствената си драма, комедия, трагедия, фарс, за да се пречистим чрез страданията в кризисните ситуации и реализираме своя избор, като внимаваме да не се подхлъз­нем и подадем на измама. Лилит не отстранява препят­ствията, но ни помага да преодолеем слабостите си и избег­нем пътя на разрушение и саморазрушение, но само ако смело, честно погледнем реалността в огледалото на живота, колкото и черна да е тя.

Цикълът на Лилит е 9 години и на всяка от тях, човек застава пред своеобразен кармичен съд и дава отчет за всяка погрешна мисъл или действие. Циклите на Черната Луна се затварят в годините 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90 и това са години на съблазни, немотивирани постъпки, измами, за които е възможно да получим и съответно наказание /депресия, заболяване, различни угризения/. Срещу влиянието на Лилит е необходимо да си изработим самозащита.

В Перигея си Луната като Селена достига своята максимална скорост и максимална близост със Земята. Астралните и физически връзки стават интензивни. Човек усеща разширение на границите на своите възможности и съзнание, като че ли се влива в мощен космичен поток като частица от Вселенския разум, закрилян и пазен от по-висши същества, от своя Ангел – пазител. Движението от Селена към Лилит е по пътя от простото, универсално към по-сложното. Селена е пасивната страна на емоционалните ни отношения със света, с хората, природа, общество, когато собственото ни „Аз“ отстъпва и се подчинява на безкористни чувства, идеи и цели. Бялата Луна снема напълно проблема за избор между индивидуално и колективно, свобода и ограничаващи ни дългове. Чрез нея ние ставаме проводници на Висшата Мъдрост, свързани с много висши и древни Егрегори. Цикълът на Селена е 7 години. Светлият преход на ново еволюционно ниво е възможен в годините 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, 77, 84 когато съответно на направените или не от нас добри дела получаваме награда или урок. Селена не наказва, но ни пречи да вършим съзнателно или несъзнателно зло, огражда ни от ситуации или хора, които ни отклоняват от еволюционния ни път.

Лилит и Селена са ретроградни когато са в опозиция със Слънцето като орбиса е  ± 30°. Тази година /2018г/, точната опозиция на Слънце – Лилит беше на 21 юли в 28-я гр. на знака Рак, като в близост до него беше и Селена. Всъщност в изминалите не леки месеци „двете Луни“ бяха в точна опозиция на 8.09 на 3.41гр. в знаците Лъв – Водолей, в съвсем близък съвпад /1.5гр/ с кармичните възли. Противопоставяне на доброто срещу злото /образно казано/, личната вътрешна сила, срещу колективната външна енергия, срещи и ситуации с дълбок кармичен отенък. Тази опозиция /Селена – Лилит/ вече излезе от орбис.

От хороскопа на човек не е възможно да се установи с точност по светлия или тъмен път ще върви той. Ако иска да се развива еволюционно, то трябва да избере светлия път, посочен от Селена, на безкористно, творческо, духовно развитие, изработвайки самозащита срещу вътрешните си и външни врагове.

Положението на Лилит и Селена по знаците усилва отрицателния или положителен потенциал който е характерен за техните диспозитори. Когато участват в стелиуми, когато са на върха на дом /особено по четирите кардинални оси/, когато са в съвпад с кармичните възли, тогава биха могли да се превърнат във важен фокус в наталната карта

Разбира се нито Селена, нито Лилит се разглеждат извън контекста на това за което гледаме /било рождена карта, било транзити и други прогностични методи/. Лично наблюдавам една силна фиксация върху Лилит /най-вече от жени/, които са попрочели нещо и си приписват сами какви ли не грехове и ужаси. Това не трябва да бъде така. Трябва да се подхожда зряло и с разбиране към всяко едно нещо. Пък и ако ще се фиксираме към нещо, защо то да не е Селена? 🙂

Внимание! Всички статии които пиша и публикувам на този сайт са написани преди всичко с образователна цел и в тях разглеждам най-общи тенденции свързани с основни качества и прояви на транзити, аспекти, планетни позиции. Понякога е възможно да се разпознаете в написаното, но не го съотнасяйте на 100% към себе си, защото всеки притежава своя лична съдба. 

Ако искате да разберете какво е разположението на Вашите рождени Лилит и Селена по знак и дом, изпратете ми своите рождени данни чрез формата за контакт или като коментар под публикацията.

Повече за индивидуалните консултации с мен  

Нели Станева

22.01.2019

Имате въпроси? Пишете ми:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.