Транзити на Уран през рождените домове – I част


Уран е висша планета и затова нейното влияние се усеща по-глобално. Планета чийто транзити носят неочаквани и разтърсващи промени. Това което те връхлита изненадващо и рядко си подготвен за него, дори да имаш интуиция за предстоящото, то не е точно такова каквото е било в представите. При транзит на планетата който активира останалите планети /особено личните/ или пък важни точки в хороскопа- куспиди на домове Асц, МЦ, ИЦ, Дсц,  кармични възли, винаги се случват запомнящи се събития, като най-силно действат съвпадите. 

С навлизането на Уран в Телец преди няколко дни, наблюдавам повишен интерес по-темата, затова ще напиша малко повече за движението на транзитен Уран през рождените астрологични домове. Това са общи положения, но те могат да дадат известна насока /дори и за хора които се занимават чисто любителски с астрология / какво може да очакват от един такъв транзит, какво ще е това което ще бъде пробудено, какви нови хоризонти ще се открият. И колкото по – хармонична е картата и съзнанието на човек по отворено, толкова повече ползи ще му донесе този транзит и в обратния случай, при една по – трудна съдба, този транзит може да подейства доста дезориентиращо и объркващо особено за по – консервативни и тесногръди хора. В по – глобален план и на индивидуално ниво по Уран можем да определим в кои области от живота и в какви периоди ще изпитаме вълнуващи и по – нестандартни промени. Представете си например, че рожденият ви Уран се намира на върха на втори дом. Ако поставим средно 7 години в знак /макар, че съотношението дом – знак е относително/, да кажем някъде след 75 той трябва да премине през Асцендента и да се настани в първи дом. Това е интересно положение, нали? И дано повече хора да имат щастието да преживеят един пълен уранов цикъл /84г/. Може сами да си направите едно пътешествие, да се разходите през домовете на вашата карта и да видите какво ви е донесъл във времето всеки един транзит през съответният дом и знак. Ако вземем горният пример /с рожден Уран във втори дом/, може би в най-ранното детство /разбира се посредством родителите/ е имало чести промени във финансовото положение, по-богат живот, внезапни придобивки или пък по-бедно съществуване, после отиваме към трети дом – образование и интереси обрати свързани с него, вид талант, ранно влечение към изучаване на езици, засилен интерес към четене. Имайте предвид, че Уран може да ви изправи пред „по-различни“ ситуации, да пробуди странни или причудливи на пръв поглед увлечения, но повечето от тях /освен ако не са заложени като част от житейския път/ няма да развивате в бъдеще, защото повечето от тези състояния са под формата на импулс, на много силен порив, на божествено докосване. Като цяло Уран не дава постоянство, но опитностите придобити чрез него са винаги запомнящи се и чрез тях може да почерпите опит, да развиете и приложите неподозирани умения.

Първи дом

Личната свобода и независимост стават важна тема в живота на родения. Асцендента и първи дом се свързват пряко с нас самите, нашите външни изяви, физическото ни тяло, нашите действия. Този транзит може да подтикне човек към радикални промени в мирогледа, а от там в държанието и външният вид. При едни добри аспекти, това може да е период на драстична промяна в ценностната система, да се появят нови идеи  които човек да прегърне, да има нужната воля и активност да ги реализира. Тук от голямо значение е как е аспектиран самият Асцендент, кой знак стои на него /както и планети в първи дом/ и съответно има ли  самият човек капацитет да приветства и реализира подобни промени, и още – къде се намира неговият рожден Уран и как той е поставен.

При напрегнати аспекти и едно по-ниско ниво, този транзит може доста да вгорчи живота на такива хора, като в случая потърпевши са и околните. Такъв човек може да стане крайно непрактичен и нетолерантен, да се бунтува срещу всичко и всеки по един първичен и анархичен начин. По принцип бунта си е бунт и изразява открито недоволство, но има бунтари и бунтари… /тук повече обяснения са излишни, който трябва го разбира/.

Втори дом

Променя се отношението към притежанията. Всичко което определяме като „мое“. Това би могъл да бъде период на несигурно финансово положение, на внезапни загуби, но и на внезапни печалби. Понеже втори дом е свързан и с финансите придобити чрез личен труд, биха могли да се появят внезапни възможности за печелене на пари по иновативен или пък по-нетрадиционен начин. Има и друга крайност, че човек би могъл изведнъж да се озове без препитание, да му бъде отнето имущество. Изобщо една несигурност и непредвидимост касаеща всички притежания. Добре е личната енергия да не се разпилява /макар, че това е трудно постижимо, поради намеса на други фактори/.

Трети дом

Трети дом има отношения към пътуванията, близки контакти с родственици, различни форми на образование, писателски способности. Когато Уран преминава през този дом са възможни интересни промени в посочените области. Спонтанни и запомнящи се пътувания, популярност сред родственици, може да се превърнете в „най-популярният брат или сестра“, промяна в общуването, внезапен порив и пробуждане на писателски способности, оригинален начин на мислене, интерес свързан  с електронни и компютърни системи, вид откривателска дейност. Често при такъв транзит чрез поведението си, другите не могат да ви познаят и това е така защото трети дом се свързва с нашата мисловна нагласа и ежедневното ни общуване. 

При много напрегнати аспекти има едно постоянно вътрешно неспокойствие граничещо с вид невроза. Възможни са непредвидени ситуации, чести инциденти, катастрофи по време на път, лошо отношение с роднините, вулгарен начин на общуване, объркани мисли, от там и подаване на грешна информация.

Четвърти дом

Този воден, лунен дом има малко по-дълбоко психологично значение, свързан е с нашият вътрешен дълбоко емоционален свят и показва наследствените способности. Наричан е още окултен дом. Във външно изражение, четвърти дом се свързва най-вече с личното недвижимо имущество, мястото което наричаме свой дом, нашите корени, родителите, родината. Когато Уран преминава през него, това донякъде „разбутва“ нашето спокойствие и установеност. Промените са драстични и най-често са пряко свързани с дома – смяна на местоживеене, включително и отпътуване за друго населено място, промяна в отношенията с родители, промяна в традициите. Чести промени на домашния интериор които могат да бъдат съвсем различни от това което сте харесвали до сега.

При напрегнати аспеки съм наблюдавала внезапно скъсване на връзка с родителите както и загуба на такива, също така внезапна загуба на имот в следствие на внезапно природно бедствие /например пожар, земетресение/, както и на внезапни обстоятелства, които не са ви и хрумвали /например появява се дете от извънбрачна връзка, което има претенции към имота, или пък някой е злоупотребил с нотариален акт и изведнъж изгубвате всичко, оставате без покрив/. Това са твърде драстични неща, но те се случват. Освен това 4 дом или Имум Цели, е една от най-чувствителните области, която винаги се взема под внимание и много помага при ректификация на картата /определяне на точният час на раждане/.

Пети дом

Това е един от домовете в астрологията свързван с едни от най-приятните неща – любов, деца, лично творчество. Когато Уран преминава през него, това е време за пълна свобода на личността, ярки любовни преживявания, възможни внезапни печалби от лотария. Раждане на дете или внуци, като в повечето случаи нещата се случват спонтанно, непланирано. Това касае особено двойки които дълго време са очаквали появата на своето дете. В този случай е възможно и ин витро зачеване, тъй като Уран е свързан с нетрадиционните и иновативни решения. В такъв период, човек може да открие неподозирани творчески способности у себе си, чрез които се чувства щастлив – рисуване, пеене, изобщо сценични изяви. Тук мога да споделя и съвсем пресен личен пример. С приближаването на Уран /все още беше в последните градуси на Овен/ към куспидата на петият ми дом който е в първите градуси на Телец, в мен се зароди силно желание да рисувам. Просто така, дойде ми отвътре, а четки не съм хващала от ученическите си години, а и никога преди не ме е привличало това изкуство. Започнах да посещавам курсове, купих си всички приспособления за рисуване, освен това започнах да чета и за история на рисуването, художници, различни течения и т.н…. и сега когато планетата вече се установи трайно в Телец, поривът стана още по силен… Както писах и по-горе обаче, тези желания и събития които са пробудени от Уран, независимо в кой дом се случват, в повечето случаи са нетрайни и отшумяват с разпадането на аспекти или преминаването на транзита, освен ако картата не показва категорични заложби, които са чакали този момент за да се отключат. Но всичко което ни се случва не е случайно, има своята взаимовръзка и е част от пъзела на живота..

При напрегнати Уранови аспекти, пети дом може да се окаже едно пълно с изкушения място – впускане в любовни авантюри и безразборна смяна на партньори, нежелана бременност, невъзможност да се износи плода /ако има нараняващи аспекти откъм 8 дом – Марс, Сатурн, Плутон/. Проблеми с поотраснали деца и техните „бунтове“ също могат да ни създават доста грижи, както и внезапен разрив в отношенията с тях. Възможно е сериозно забъркване в хазартни игри, както и възгордяване, един вид прекалено много да си повярваш.

Шести дом

Този дом касае ежедневието, работа която извършваме с личен труд, занаятчийство, вид майсторство, нашите хранителни и хигиенни навици, нашето здраве, грижата за друг човек, както и грижа за дребни животни, наши любимци или вид дребно стопанство.

Тук един Уранов транзит ще донесе известни промени в ежедневието ни, възможна е внезапна смяна на работа с такава която ще ни открие по-добри възможности и по-добро заплащане или пък е свързана с някакви по нетрадиционни условия на труд. Възможно е да се наложи да усвоим нови умения свързани с нови технологии или пък да работим от в къщи. Положителна промяна може да настъпи и в режима на хранене и сън, засилен интерес към различни диети и природосъобразен начин на живот. Ако никога до сега не сме се грижили за домашен любимец е възможно да получим порив да си вземем животинче.

При напрегнати аспекти се наблюдава нехайно отношение в  работата, без чувство за отговорност и каквато и да е дисциплина. Лоша лична хигиена и занемаряване във външния вид, внезапни заболявания, някои от тях свързани с разтройство на психиката, вид неврози, хипохондрия, неспокойствие.

Домовете от първи до шести в рождената карта се намират под хоризонта и касаят нашата личност, свързани са с това което е най-важно за нас и това което се случва ни влияе пряко, то е един вид основата на която сме стъпили. В следваща статия ще напиша и за транзитите на Уран в останалите домове, над хоризонта.

Продължение тук

! Всички статии които пиша и публикувам на този сайт са написани преди всичко с образователна цел и в тях разглеждам най-общи тенденции свързани с основни качества и прояви на транзити, аспекти, планетни позиции. Понякога е възможно да се разпознаете в написаното, но не го съотнасяйте на 100% към себе си, защото всеки притежава своя лична съдба. 

♥ Повече за индивидуалните консултации с мен  

Нели Станева

10.03.2019г

Още статии за Уран:

Уран в митологията

Уран в Телец

 

Ако искате да разберете какво е разположението на Вашият рожден Уран по знак и дом, изпратете ми своите рождени данни чрез формата за контакт или като коментар под публикацията.

Форма за контакт:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.