Транзитология, Сергей Вронски


В рубриката „Ревю на книги“, представям с удоволствие, току – що излязлото от печат заглавие. Това е един от томовете „Класическа астрология“ на известният руски астролог Сергей Ал. Вронски. Спомням си, че преди години, преводи на негови книги от руски език, и то „на части“ сме разпространявали помежду си, защото действително има много да се научи от него. Сега, благодарение на издателство „Лира принт“ можем да прочетем повече /надявам се след том първи, да последват още …/

Книгата започва с информация за най-важните методи за прогнозиране които на практика се използват в работата на астролога – транзити, дирекции, символични дирекции, примарни дирекции, вторични дирекции, прогресии, профекции, възвръщания и др. Следват практически насоки които разглеждат метода на транзитите, планетите и аспектите в транзитния анализ, тяхната продължителност на влияние, характер на събитията които носят със себе си. В края на съответната глава е дадено и ръководство с ясни и точни правила.

В настоящият том е отделено внимание на Слънцето и Луната. Подробно се разглежда тяхното движение през знаците на зодиака, пред домовете, въздействието на техните аспекти спрямо рождените планети и накрая много подробно /и ценно/ е обяснено влиянието на транзитната Луна спрямо останалите транзитни планети.

В края има приложение което е любопитно и разглежда дали има и какво е общото между Морен и Вронский – прераждане или астрологични близнаци? Анализът е интересен и осветлява допълнително биографиите на известните астролози

В този труд лично аз съм впечатлена от начина на поднасяне на информация. Много стегнато и много разбираемо. За изучаващите астрология може да бъде ценен помощник.

За автора:

Сергей Алексеевич Вронски /р. 25.03.1915 (Рига) – 10.01.1998г./ е известен астролог, хирург, лечител и психотерапевт, доктор по медицина и философия.

Първите знания по астрология получава в детските си години. Завършва образованието си в Берлинския медицински институт и в секретен институт на Третия райх, където под егидата на Вернер фон Браун изучава окултни науки: източни лечебни техники, хипноза, парапсихология, космобиология. След 1938 г. лекува нетрадиционно онкологични заболявания, работи за върхушката на властимащите, третира честите главоболия на Хитлер с биоенергия, като същевременно шпионира за съветската власт. През Втората световна война служи като военен лекар в Африка, докато по заповед на Сталин не се завръща в СССР. Там работи като хирург и директор на училище, но след края на войната е изпратен в лагер, където лекува с помощта на психотерапия и хипноза. Освободен е след като симулира тежко заболяване. През петдесетте години е в немилост, но благодарение на протекцията на Андропов се установява в Москва, където ръководи първите групи по екстрасензорно възприятие и астрология, лекува с биоенергия. Астрологията в Русия се възражда благодарение на Вронски. Наричан „Нострадамус на XX век и Щирлиц“, той оставя много тайни след кончината си през 1998 година.

И накрая искам да завърша с избран цитат от въведението в книгата: „Този, който подробно е изучил собствения си хороскоп, може да се разпорежда с душевната и духовната си сила, с интелектуалния си потенциал и да действа в диапазона на възможностите си, без да претендира за невъзможното, но и без да изпуска шансовете си. Още повече, че свободата за действие на човека не е абсолютна. Не е възможно да функционира като абсолют, тъй като физически е подвластен на външните въздействия на всевъзможни геокосмически фактори, а биологически и социално е свързан с обкръжението си. Но колкото по-установени и хуманни са мотивите му (нравствени и духовни), толкова по – силна ще е и свободната му воля, която трябва да се проявява не толкова в свобода на избора и желаното, а в свободата да се откаже от нещо – всъщност единствено в този случай ще се прояви свободната воля при вземането на решения.

Не е безпочвена старата пословица, която гласи, че щастлив е този, който черпи нравствени сили от вярата в добрата си звезда. Всеки, който има особено призвание и комуто е дадено право да постъпва в съответствие с него, може по свой начин да изживее живота, който му е даден, и да постигне приготвеното му от съдбата щастие, отговарящо на възможностите му, но то е достижимо при известна степен на самоотрицание. Защото единствено като преодолява себе си човек е способен да достигне висши степени в развитието си и да се превърне в истинска личност. Щастлив е този, който може да преживее съдбата си, а не да я изстрада, ето защо всички трудности и противоречия, които често срещаме по житейския си път, трябва да ползваме като стимул за развитие. Ето и думите на древногръцкия поет Пиндар: „Ще станеш този, който си, когато не се плашиш от трудностите“.

Познаването на закономерностите и ритмите на собственото съществуване укрепва човешкия дух и му дава твърдост и решителност да преодолява вътрешни и външни трудности и противоречия. Само този, който е уверен, че бъдещето му до голяма степен зависи от самия него, е способен да използва напълно силните си страни и възможностите, които му е дала съдбата, а и своите слабости. Подобен човек ще бъде свободен в решенията и действията си и ще осъзнава своята отговорност. Съавтор на собствената си съдба става само този, който е активен по отношение на ставащото и преодолява неприятностите със силата на волята си. А познаването на законите на съществуването помага да предотвратяваме настъпващите промени. Хегел също се е борил с предубеждението, че знанието за себе си и собствените възможности пречи и дори вреди на човека: Човек става свободен едва тогава, когато е познал себе си, единствено това познание го прави свободен“.

Цена: 17лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Адрес на книжарница Плерома: гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

14.11.2019

 

Форма за контакт:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.