Посланието на звездите – Макс Хайндел, А.Ф. Хайндел


Като проследяваме еволюцията на човека в детайли, ние ще видим, че сегашният период на развитие, макар да не може да бъде наречен Златна Епоха в друг смисъл, освен в материален, той е необходим за довеждането на човека до точката, откъдето той ще може да управлява сам себе си, защото себегосподството е целта на всички управления. Никой човек не може безопасно да остане неуправляван, ако не се е научил да се управлява сам, и в сегашния период на развитие това е най-трудната задача, която може да му бъде възложена. Лесно е да се управляват другите; трудно е да наложиш послушание на самия себе си.

Макс Хайндел

„Защо един трябва да страда, а друг е роден под щастлива звезда? Защо звездите отреждат добър късмет за някой и нещастие за други, и ако сме родени с „късмет“ – независимо дали добър или лош, какъв е смисълът или къде е стимулът за индивидуалните усилия? Ако има природен закон, установен отвъд всякакво съмнение, това е законът за причината и следствието. Всяка причина трябва да създава адекватно въздействие и нищо, което забелязваме като ефект, не може да е без предварително съществуваща причина. Нещо повече, ако това е универсален закон, той трябва да се прилага спрямо условията за раждане, както и към последващия живот. Като продължение на тази идея следващият въпрос е: ако нашето раждане под щастлива или нещастна звезда е ефектът на предишна причина, каква може да е или къде и как е генерирана? Тук може да има само един отговор: че в някое предишно съществуване трябва да сме създали причините, които сега водят до раждането ни под щастлива или злощастна звезда. Така чрез индукция вярата в астрологията изисква и вяра в предишно съществуване, както и в бъдещи животи, защото, както сега жънем в хороскопите си последиците от нашите предишни животи, така също с действията си полагаме основите на нова карта, която е възможно да се материализира само в бъдещо въплъщение.

Върви доказвай на глупци, че случаят,

да, иде сам, но иска труд суров!

И философски камък да получат,

за него ще им липсва философ.

Това казва саркастично Мефистофел във „Фауст“ и то е вярно. Ако сме родени под щастлива звезда, това показва, че сме си спечелили така указания добър късмет чрез предвидливост, доброта и други добродетели, изразени в предишни животи, защото не можем да имаме приятели, освен ако самите ние не сме приятелски настроени. Ако се случи да имаме Сатурн и Марс, вместо Венера и Юпитер, близо до зенита, то значи, че в миналото самите ние не сме били любезни и общителни или сега не бихме могли да изразяваме противоположните черти. Но именно тук изучаването на астрология трябва да ни помогне. Тя сочи нашите ограничения в настоящето и изтъква очевидните лекарства и как да надграждаме за бъдещето. Може ли леопардът да си смени кожата? He. Възможно ли е лъвът да спре да ловува? Абсолютно невъзможно. Може ли цветето да престане да цъфти или минералът да кристализира? Със сигурност не; защото те се подчиняват на законите, които са толкова неизменни, колкото са каноните на мидяните и персите. Те нямат нито избор, нито прерогатив, а трябва да се подчиняват на диктата на груповия дух, който ги води по пътя им на еволюция. Но в това отношение ние се различаваме радикално от тези по-нисши царства – разполагаме същевременно и с избор, и с прерогатив. Можем да правим каквото поискаме и това е фактор, който никога не се показва в хороскопа, фактор, чието използване може да играе неизмеримо важна роля в живота на всеки. He е достатъчно да се родиш под щастлива звезда, за да имаш късмет, защото радиксът показва само тенденциите и човекът, който е толкова добре надарен, без съмнение ще има изобилие от възможности да направи живота си щастлив. Но само дотолкова, доколкото се старае да сграбчва възможността за крилото, тогава загатнатото в хороскопа му ще се сбъдне. Така стоят нещата и при човека, който е засегнат от съвпада на двата малефика на МС или някъде другаде в хороскопа. С волята си и упражняването на избор, които са божествените му рождени права, той може да управлява звездите си и да извлече от неблагоприятния хороскоп ползотворен живот от далеч по-висша гледна точка. Лодката, която е била подхвърляна от бурята, изпитва радост, когато достигне пристанището на безопасността, която не може да се сравнява с опита на кораба, който винаги е плавал през спокойни води.

Който никога не яде хляба си в скръб,

който никога не е прекарвал среднощните часове

хлипайки, в очакване на следващия ден,

той не познава небесните сили. „

 

Горният цитат е от една „по-различна“ книга на астрологична тематика. Авторите на този труд са известни на българският читател с книгата „Астродиагностика, Ръководство за лекуване“. Те се придържат и са последователи на учението на Розенкройцерите възникнало в края на 17 век, в което е застъпено християнството. Самият Макс Хайндел е основател на розенкройцерско общество което изповядва окултно – християнска мистика, със специално внимание към навлизането в Ерата на Водолея, като се уповава и на теософията на Елена Блаватска. Астрологичните познания на авторите са задълбочени, базирани са на практически опит който придобиват по време на дългогодишната си работа в лечебното отделение на Розенкройцерсокото Братство в Оушънсайд, Калифорния. Животът им в голяма степен е посветен в грижа за другите. Известни са с това, че прилагат своите астрологични познания единствено за лечебни цели и то безвъзмездно и категорично отказват да съветват хората по отношение на техният личен живот и светски дела.

Това е малко „по-различен“ и същевременно задълбочен труд който включва подробно изследване на всичките дванадесет знака, планетите и тяхното проявление в живота на възрастния и детето. Еволюционните нива на проявление на знаците, планетите и техните по-високи октави, които в случая се разминават с традиционните. Разгледана е вечната тема за свободната воля и личните избори, както и тези за здравето, любовта, брака, късмета… Ще се запознаете и с различни методи на прогресиране на хороскопа. Най – много внимание разбира се е отделено на раздела астромедицина, който включва допълнителни разяснения относно патогенните въздействия на планетите, диагностика на различни заболяванията, разгледани са десетки случаи онагледени с примерни карти.

При всички случаи астрологичните подходи които са представени в книгата са по-различни от всичко масово издавано досега, което не означава, че излизат извън основните правила в астрологията. Тук по-скоро става въпрос за по-задълбочен езотеричен, окултен прочит.

Препоръчвам книгата на всеки който обича да разчупва статуквото, който обича различната гледна точка и стига до своите истини чрез собствените си разсъждения. Тези, които са се насочили към изучаване на Медицинска астрология могат да открият интересна, допълваща знанията информация. На тях препоръчвам и другата тяхна книга „Астродиагностика. Ръководство за лекуване“.

 

Нели – Плерома

за контакт: 0878197380

Форма за контакт:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.