Стационарни фази на планетите


Всяка планета има и следва свой естествен цикъл. Няколко пъти в годината, веднъж, или пък на 2 – 2,5 години планетите имат свои ретроградни фази. Това са важни периоди които много често съпътстват важни събития в живота както на родения, така и на човечеството. Това разбира се за всеки един е индивидуално и подлежи на изследване. Общите прогнози биха могли да дадат само една окраска и обща насока в зависимост от знака където попада ретроградната фаза и някои от по динамичните общи аспекти в които участва.

В настоящата статия ще се спра по подробно на стационарните фази на планетите. Това е времето, когато те забавят или напълно спират своето движение образно казано преди обръщане и съответно преминаване в ретроградна фаза и когато тръгват отново напред /стационарно директни/. За различните планети този отрязък е различен. Например Меркурий /макар, че той никога не спира съвсем/, много точно маркира градус в който остава за 3-4 дни, дните за Венера са 6-7, Марс- 13-14, Юпитер – 18-19, а на Сатурн му е нужен около месец за да започне да нормализира своя ход и буквално „дълбае“ градуса в който е застанал. Всички тези градуси се анализират при прогностика и стават особено важни, ако паралелно със стационарната планета са въвлечени други лични планети, възли, точки, куспиди, звезди. Важен е и знака и домът. Обикновено стационарните фази при преминаване в ретроградна фаза маркират евентуална тема в живота и ни подсказват, че там нещо важно би могло да се случи, а при директното обръщане вече се очаква да имаме и отговорите и да настъпи реализацията и именно стационарно-директните фази в много случаи дават ключа. А самото изпълнение, реализация се случва обикновено при преминаването на планетата  по същия път. Това много пъти са  периоди със силно концентрирана енергия в които не е добре са скачаме и да действаме веднага. Добре е да се замислим над самата ситуация. Например стационарните фази на Меркурий могат както да ни извадят от равновесие по теми свързани с общуване, срив в системи, така и да ни дадат ценни отговори; Венера от своя страна ще поразбърка емоционалният ни живот, връзките с другите, темата за нашите притежания, отношението ни към приятелството; Марс може да пообърка плановете ни за активни и целенасочени действия, да ни върже ръцете и особено за по-дейните хора, това да се окаже доста труден период, но пък посредством знака в който е стационарната фаза може да ни даде ценна насока как е най-удачно да действаме; Юпитер  ще постави на изпитание ценностната система, вярата, отношението към живота и мирогледа, докато Сатурн често ни дава важни уроци. Влиянието на трансатурновите планети е по-глобално, по-ексцентрично и нееднозначно.

Ето и един съвсем пресен пример от последните часове с участието на три стационарни планети Меркурий, Юпитер, Сатурн и разбира се едно кардинално Пълнолуние което е основният двигател да се задействат събитията: Тези които следят ретроградните фази и най-вече тези на Меркурий, знаят, че на 18 той стана директен, но неговата стационарно директна фаза ще продължи до 22.10. Това е период който може да съпътства различни събития, разбира се не винаги негативни, но пък изключително концентрирани. Какво се случи снощи, на 20.10? Първо, беше кардинално Пълнолуние в знака Овен, знак който има отношение към импулсивните и бързи действия, арогантността, но и волята, новаторските подходи. Луната /ежедневието, навиците, народа/ беше в опозиция със съвпада Слънце-Марс във Везни /личната воля, взаимоотношенията между хората/, в квадрат с Плутон в Козирог /диктатура, власт, сила/ и хармоничен аспект със стационарно – директен Юпитер /вяра, убеждения/.  Всичко това наложи категорични мерки, което е характерно при Новолуния и Пълнолуние в кардиналните знаци, където е логично решенията винаги да са кардинални и неподлежащи на разискване. Стационарен Меркурий стоеше малко в страни, но бидейки в същия знак беше важен за да създаде един голям хаос в здравната система /точна опозиция с Хирон/, срив в комуникационните системи и тези които имат отношение към така важният документ с който много хора бързаха да се сдобият за да могат да работят и съществуват нормално – хармоничен аспект с Венера – ценностите, парите, работата. И всичко това с една Уранова окраска на непредвидимост и внезапност като се има предвид Юпитер, Сатурн във Водолей, Уран в знака на Венера. За съжаление от идния месец предстоят едни скорпионски времена когато ще сме свидетели на започващата поредна и за щастие последна квадратура между Сатурн-Уран, в която ще се намеси и един вече силен Марс, но да не разводнявам темата, има време и за това.

Вижте как няма нищо случайно. Винаги когато изготвям своите анализи давам толеранс като вземам под внимание тези стационарни фази и понякога ми казват клиенти: „Ама те нали вече казаха, че Меркурий е директен, защо още трябва да изчакам.. „. Те може да са казали, но ти си имаш личен хороскоп и той е твоят пътеводител. Никога не пренебрегвайте стационарните фази, а тези които имат интерес към астрологията, дори чисто любителски – наблюдавайте какво се случва, изследвайте ги.

! Всички статии които пиша и публикувам на този сайт са написани преди всичко с образователна цел и в тях разглеждам най-общи тенденции свързани с основни качества и прояви на транзити, аспекти, планетни позиции. Понякога е възможно да се разпознаете в написаното, но не го съотнасяйте на 100% към себе си, защото всеки притежава своя лична съдба. 

Изображение: Pixabay

Нели Станева

21.10.2021

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.