Медитации върху знаците на зодиака, Джон Джоселин


Добро утро на 21.05,

Тази сутрин можем да се поздравим с навлизането на Слънцето в знака Близнаци и докато отпиваме от сутрешното съботно кафе да надникнем в книгата на Джон Джоселин „Медитации върху знаците на зодиака“, която включва един по-задълбочен анализ на психологическият и духовен път на всеки един от дванадесетте слънчеви знака. Книгата беше дълго време изчерпана, но тази година, издателство „Жануа 98“ я преиздадоха отново.

Препоръчвам заглавието на всеки който иска да разбере по-добре същността и дълбочината на своят Слънчев знак, за да може да интегрира и използва неговата енергия в ежедневието си и изобщо в живота си!

В долното описание могат да се познаят и хора със силен акцент на знака Близнаци, особено ако там има повече от две лични планети и някои точни аспекти. Преди него обаче, ето и  въведението към книгата от авторката

ВАЖНО ТВЪРДЕНИЕ – ВИЕ СТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВАШИЯ СЛЪНЧЕВ ЗНАК

Въпреки че е важно да се знае „в“ кой знак човек е роден, т.е. положението на вашето Слънце, вие факти чески сте много повече, отколкото е само вашият слънчев знак. Вие сте неповторим, единствен индивид и не може да бъдете категоризиран наред с цялото човечество в един от дванадесетте типа. За да придобиете цялостно знание за себе си или за другите, необходимо е също така да знаете мястото на Луната и на всичките планети, както и часа на раждането. Точната минута на раждането определя асцедента (изгряващия знак, „под“ който човек се ражда), медиум Цели (средата на небето) и направленията, от които зодиакалните и планетните влияния се отпечатват върху бебето в момента, когато то поеме своята първа глътка въздух. Нов градус изгрява средно на всеки четири минути, така че дори и близнаците не са абсолютно еднакви.

Всеки индивид се ражда, когато единствените и сложни различни звездни влияния най-добре са съобразени с неговата съдба и нужди като въплътяващ се Аз, който за своето усъвършенстване има нужда от опитности във всички знаци в течение на своите последователни въплъщения. Дори и в един единствен земен живот индивидуалният характер и съдба не могат да бъдат вместени в един единствен знак. Фактически, всеки човек в течение на живота си до известна степен е свързан с всички знаци. Следователно, независимо от знаците, доминиращи в неговия рожден хороскоп, необходимо е човек да се интересува от дванадесетте знаци на Зодиака и да се стреми да проявява най-висшето от всеки един от тях.

БЛИЗНАЦИ – ДВОЙНИКЪТ

БЛИЗНАЦИ, третия знак на Зодиака. Двойникът, изразява дуализма, двойствеността, вродена в този променлив знак. Той се изобразява също от две прави колони, едната черна, показваща неговото екзотерично изявяване, придобиването на земно знание посредством интелекта, а другата бяла, изобразяващата екзотеричния израз, който води до Духа и до усъвършенстването на истината посредством освободено от сетивност чисто мислене и свръхсъзнателния Христов ум.

В Близнаци възниква усещането на човека за неговия Аз, който „Аз“ идентифицира единствено по рода си семе, което е негово собствено и което той трябва да посее (Овен) в почвата (Телец). Чрез фактора „Аз“ и чрез мисленето, управлявани от Близнаци, човекът се възвишава над животното. В този подвижен, въз душен знак съзнанието работи върху своето субективно и обективно изразяване, размишлява върху милиардите сетивни впечатления, втичащи се от външния свят, и върху всички чувства и емоционални преживявания на душата, като търси да доведе всичко това до хармоничен синтез. Тази подвижност води до непрекъснато неспокойствие и вечна променливост; и оттук двойствеността и противоречията у Близнаците. Но точно поради тази двойственост идва и резултатно напредване, и ученици на звездните писания не би трябвало толкова много да подчертават външната умствена раздвоеност на родените под близнаци, но да търсят езотеричното значение и духовната цел зад учудващата променливост и крайната полярност, вродени във въздушния, обществен знак Близнаци.

Качеството на подражателност и енергиите на гений едновременно пребивават в Близнака и се изразяват от родените под Близнаци според тяхната душевна възраст във еволюцията. В това отношение спомняме си за папагала, който има силата да имитира и да говори много. Строгият наблюдател на зодиакалните характери дори ще види една лицева прилика между папагала и някои Близнаци, а при други може да намери прилика с маймуната. Един древен езотеричен символ на този знак изобразява две маймуни, първата неразумно бърборещо животно, подражаващо по маймунски; втората маймуна, която е станала свръх сетивен човек и следователно обожествена. Накратко, в този знак, пораждащ Аз-съзнанието, човек се класира по качества и степени от земен и егоистичен до духовно роден с Христово Аз, с пречистена душа, изразяваща своя непроявен гений като неосезаемо, съвършено същество. Може да посочим за примери личности като Платон, божествения посветен, а в по-късни времена Рихард Вагнер и Алфред Лорд Тенисън, всички те еволюирали Азове, в които влиянието на Близнаци се проявява във възвишения смисъл на свръхосезаемост – земни хора, изразяващи своя божествен гений. Такива хора с Близнашка гениалност никога не подражават на никого, за да придобият своите безсмъртни скъпоценности, както някои повърхностни критици се изразяват, ала винаги обличат в нови и свежи мирогледи старите идеи или древните митове, които въздигат до нова светлина и качество, за да станат подходящи за новото време.

Човек си проправя път до освободената от мозъка сила на Духа, благодарение на земния интелект, след като бъде просветен и осветен от светлината на любовта и истината в знака на Близнаци, както и в някои други въздушни знаци. Въздушните знаци са умствени и духовни по развитие и проявление и Близнаци  свързва низшия човек от плът с неговите по-висши умствени способности, докато земните опитности най-после го довеждат до истинско просветление чрез Духовната светлина.

Близнаци са възприемчиви към всички идеи, защото това е силата на формиращия интелект, който събира всички сетивни впечатления и обединява идеи. Душите под този знак непрекъснато търсят знание и информация, дори от най-ранните си години и е твърде възможно техните родители и учители да бъдат поставени натясно от техните непрекъснати въпроси с огромно разнообразие от теми. Обичат много книгите и четенето и затова самообразованието продължава през целия им живот. Знакът Близнаци създава умствена осведоменост. Всички неща се изпитват чрез интелекта и разсъдителната способност.

Близнаци е положителен, подвижен, умствен знак, но неговия порок е разпръскването, разсейването. При неговата ориентирана навън, възприемаща способност за всички идеи, липсва му способността за съсредоточено, умствено приложение на идеята. Това дава голяма подвижност, колебливост и непостоянство, как то и приказливост, която в резултат дава само огромно напразно изразходване на словесна енергия. Обаче ,сигурен е успех за онези, които овладеят своите контрастни настроения и победят неспокойната подвижност на този двойствен знак, защото вярно е, че индивидите под Близнаци често желаят да са на две места едновременно и тази двойственост, основният елемент на Двойника се изразява непрекъснато през целия му живот; винаги се явяват две неща от един и същи вид.

Близнаци функционира добре, когато е в съчетание с ангелския човек на Водолея, както и когато е свързан със справедливостта и преценката на хармонизираната душа във Везни. Тогава душата на Близнака е достигнала до зрялост. Такава душа бе Платон. Какъв плодоносен гений! Според една вероятна дата на раждане, установена от Фирмикус, Платон е имал за изгряващ знак Водолей, в които знак са били Венера, Марс и Меркурий, докато управителят Сатурн е бил в екзалтация във Венериния знак Везни; Луната е била в Близнаци, когато пък Нептуновият знак Риби е държал Слънцето.

Геният на Близнаци също така се разкрива и в хороскопа на Тенисън, защото той е имал Луна и Венера, поетичните, благотворни за въображението планети, изгряващи в Близнаци. Своето небесно вдъхновение той е черпил в онова състояние, което сам е наричал своя „буден транс“. Неговите стихове са заредени с идеята, че човекът „продължава все още да се създава“, движещ се „Напред, докато види, че най-висшата човешка природа е божествена“ и „Любовта ще победи накрая“. В неговите поеми има множество намеци за двойствената природа, присъща на човека, мъжки-женски елементи, които се допълват. „Сърцето от две клетки, биещо в единствен цялостен удар, живот“. Съчетаването на двете сили у човека той описва в поемата си

„Принцесата“:

Не съвсем еднакви, а еднакви в разликата

и през идващите дълги години по-еднакви

трябва да стават;

мъжът да бъде по-женствен, а тя по-мъжествена;

той да израства в нежност и морална сила,

но да не загубва яките си мускули,

които събарят света;

тя – умствена широта, но да успява и в грижата

за детето,

нито да загуби детското си в по-обширния ум;

докато накрая тя ще бъде за мъжа

като съвършена музика за благородните думи;

и така тези двамата, в полите на Времето,

седят един до друг, напълно обединени

във всички свои сили,

раздавайки жътва, сеейки бъдещето,

всеки самоуважаващ се и уважаващ другия,

различни като индивидуалности,

но еднакви като онези, които се обичат,

тогава ще дойде още по-пищен Рай за хората:

тогава ще тържествуват световните велики венчавки, чисти и спокойни:

тогава ще произлезе коронната раса

на човечеството.

Дано се сбъднат тези неща!

 

Книгата е на издателство: Жануа 98

Цена: 12лв

Ако желаете да я поръчате мога да ви я изпратя чрез куриерска фирма Еконт или да си я купите на място в моята Книжарница Плерома в гр. София. За бърза поръчка  и повече информация ми се обадете на телефон 0878197380. Доставката на книги е за сметка на получателя.

За контакт:

0878197380

Книжарница Плерома се намира в гр. София, ж.к. Света Троица, бул. Сливница 65, Търговски център Глобус, магазин 12 – партер.

Нели – Плерома

21.05.2022

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.