Сатурн в рождените домове

Сатурн

Често мненията за влиянието на Сатурн са доста крайни и това се дължи на личната призма на всеки който се заема с интерпретирането. Има обаче, правила, завещани ни от древни времена които описват основните функции с които се свързва движението и влиянието на Сатурн в рождената карта и в глобален план. От там нататък всичко търпи развитие, основано на опита, което допълва, придава нюанси на характера на проявленията на Сатурн и те са пряко свързани с времената в което живеем.

Основни принципи на действие и функции с които се свързва планетата Сатурн.

Закон, ред, граница – това за мен са трите ключови думи които го описват най-добре. Наричат го още Учител, Мъдрец, Кармата в хороскопа. И на практика това е така, той е нашият „космически учител“ който ни посочва какво и как да направим, в кои области да вложим повече труд, къде ще са нашите ограничения и съответно изпитанията които ще бъдат свързани с тях. Много често се случва да ни върне и на поправителен. И това астрологически отговаря на периодите свързани с неговите ретроградните фази.

Влиянието на Сатурн в личният хороскоп се изразява в упоритост, съсредоточеност, смирение, търпение, икономичност, често изразяваща се в стиснатост. Дава указание в коя област и посредством какви ресурси са стремежите към стабилно положение и признание. Обикновено домът в който се намира Сатурн, както и този който той управлява са областите изпълнени с редица изпитания и отговорности. Хората които са повлияни положително от планетата са последователни и упорити, дисциплинирани, разумно икономични, съсредоточени и трудолюбиви. Това са хора на принципите, сдържани и предвидливи, безпристрастни и конструктивни. Те не разпиляват енергията си излишно.

От другата страна на монетата са крайните песимисти, сухи, деспотични и потиснати хора в чието присъствие може да се почувстваш изцеден до крайна степен. Материалисти и сметкаджии, безстрастни и затворени в себе си те са много податливи на депресии които или ще изживеят на вътрешно ниво и съвсем ще се затворят или ще стоварят целият си негативизъм върху околните.

Областите и професиите които съответстват на Сатурн са усърдно работещи хора, такива които се занимават с недвижимо имущество, имат отношение към строителството, селското стопанство, тежка промишленост, минно дело, държавното и съдебно управление, археология, погребални агенции, чистачи, контрольори, инспектори.

В медицината, Сатурн се свързва с костната структура и процесите на втвърдяване, загуба на органи, поражения на гръбначния стълб. Проблеми със зъби, слух, колене, подагра, ишиас. Болестите по Сатурн са продължителни, често съпроводени с усещане за наказание от съдбата, карма. Имат склонност към хронифициране. Сатурн символизира още старите хора и самата старост. Има отношение към приюти за бездомници, старчески домове, хора които са на предела на силите си.

Влиянието на Сатурн в астрологичните домове не може да се тълкува еднозначно или извадено от контекста на рождената карта. Освен това домът в който той попада, маркира съответната област като място в което човек ще изпитва известни трудности и най-вече ограничения, реализирането по съответните теми ще изисква ред, дисциплина, повече отговорности, а при крайно негативни аспекти или ако Сатурн е без достойнства, реализацията е още по-трудна и много често може да хвърля родения в страхове, терзания, безпътица.

Ако трябва да се обобщи в едно изречение, то то би било – Резултати чрез изпитване!

Тук ще дам няколко кратки, ключови насоки които не следва да се приемат буквално.

Сатурн на асцендента или в първи дом. 

Това е мястото в хороскопа, което се свързва със самата личност, външният вид на човек, темперамента, как другите го виждат и възприемат. Свързва се със знака Овен и планетата Марс.

Тук Сатурн дава едно стабилно и сериозно излъчване. Човек е сдържан и много често респектира околните, без да полага особени усилия за това, част е от неговата същност. Със Сатурн в тази позиция човек е сериозен, отговорен първо към себе си, но очаква това и от другите. Може да постигне много, но това се случва с труд, постоянство, методичност и в много от случаите чрез самоограничение. Човек умее да съхранява енергията си, да я разпределя правилно, така, че да има сили за най-главното и целите да бъдат постигнати.

Когато Сатурн е наранен и без достойнства, това е една доста трудна позиция и за човека и за хората с които влиза във взаимоотношение. Контактува трудно с околните, проявява мнителност, черногледство, краен песимизъм които по-скоро отблъскват. Трудно може да се заяви и дори да е добър в дадена област, не умее да го покаже, да се изяви. Тази позиция дава също вътрешни страхове, страдания и тъга.

Втори дом

Дава информация за личните притежания на родения, неговото благосъстояние, по какъв начин придобива своите средства, как ги разходва, съхранява, дава. Изобщо отношението му към парите. Този дом има отношение и към личната енергия. Свързва се със знака Телец и планетата Венера.

На първо място, в тази позиция Сатурн дава сериозно и отговорно отношение към парите и личните притежания на родения. С такава позиция роденият има правилно отношение към парите и притежава умението да ги разходва и харчи по практичен начин. Тук няма да видите покупка на излишни неща, както и на стоки и услуги за глезене и излишни удоволствия. Човек е предвидлив, умее да разпределя правилно финансите, да прави удачни инвестиции които в бъдеще могат да му донесат по-добро благосъстояние. С такава позиция, човек с времето просперира, добива престиж благодарение на своето благосъстояние и правилно насочената вътрешна, лична енергия.

При наранени аспекти с тази позиция са възможни ограничения, неумение човек да си служи с парите, като най-неприятните последици са бедност и нищета. Каквото и да прави човек, парите все не му стигат и изтичат между пръстите му. Тази позиция може да даде и алчност, жажда за притежания и натрупване без да се подбират средствата, стиснатост и скъперничество.

Трети дом

Свързва се с братята, сестрите, по-младите роднини, съседите. Кратките пътувания, комуникацията, умението за общуване чрез писане и говорене, как приемаме и предаваме информация, средното образование, интелектуалните способности на родения. Свързва се със знака Близнаци и планетата Меркурий.

Тази позиция дава сериозно отношение към ученето и общуването с околните. Когато човек се заеме сериозно да учи, той го прави, задълбочено, събира информация, затвърждава своите знания напред във времето. Такъв човек няма да учи заради самото учене или с цел енциклопедични знания, а ще вземе под внимание идеи в които действително вижда смисъл и реализация. Умее да създава добри и трайни взаимоотношения със своите роднини, учители, съседи. Съумява добре да отсява контактите си, не се занимава с празнодумство, цени своето време и това на другите, умее да го организира и разпредели правилно.

В негативен план дава саможивост, трудно осъществяване на контакти, трудно боравене с всякаква информация, затормозена мисъл и слаба памет, трудно усвоява нови знания. Не може да се изразява добре, проявява мнителност. Прекалено зависим от своите роднини, колеги, съседи. В някои случаи такива хора често си служат с черен хумор, но по много краен начин и винаги изречен не на място. Възможни са трудности, инциденти и ограничения при пътуване.

Четвърти дом

Дом, корени, традиции, родители, бащино огнище, недвижимата собственост, последната трета от живота и финансовото състояние на родения в края на живота. Това е още дълбок, окултен дом, „дъното на небето“. Има отношение към знака Рак и Луната.

Моят дом е моята крепост! Човек е отговорен към личното си недвижимо имущество. Обича да има твърда почва под краката си. Обича да се уединява, да се самоизолира, сдържа и контролира емоциите си в онази част в която касаят семейните отношения. Може да има известни трудности с останалите членове от фамилията Стреми се да има свой дом и го постига, често с подкрепата на родственици, но много често и с условие, отговорност към по – възрастни членове. Често може да проявява вътрешен стремеж да изучава своите корени, родословно дърво. Цени традициите, добър стопанин и родолюбец.

В негативен план  е възможна отчужденост от семейството, влошени условия на живота, дълги раздели с най-близките, игнориране на темите дом и семейство, загуба на дом, клошарство, крайна нищета.

Пети дом

Домът на Слънцето и знакът Лъв. Тук са творческият потенциал, любимите занимания и забавления, лични хобита, домът на собствените деца, хазарта, но и неочаквания късмет.

Това е трудно разположение за Сатурн, особено що се касае до емоционалният живот на родения, творческите му изяви. С такава позиция човек е по-плах, страхува се да не сбърка или да изглежда глупаво, ако позволи на това което чувства с цялото си сърце да излезе навън от него. Той може да е изключително лоялен и отдаден към деца, любими, занимания и хоби, но му е трудно да прояви, да даде външно изражение на своите истински чувства.

Крайно напрегнатите аспекти водят до една вътрешна скованост, страх от авторитети, при жени трудности при раждане и отглеждане на деца, от прекалено обгрижване, до крайна незаинтересованост.

Шести дом

Домът на Девата. Работа, тази с която си изкарваме прехраната, условията в които работим, ежедневните и хигиенни навици, здравето – податливост към определени заболявания, домашните любимци и изобщо по-дребни животни. Домът на Дева с управител Меркурий.

Както обичам да казвам на хората родени с тази позиция: „Работа ще имаш до края на живота си“. Родените със Сатурн в шести дом, действително не могат да стоят без работа и дори да не я търсят, тя винаги ги намира. При добро разположение и аспекти това разположение дава сериозно и коректно отношение и в ежедневието и в работата, стриктно изпълнение на набелязаните задачи, последователност. Човек е търсен и ценен, на него може да се разчита да ти свърши работа. В домът на Девата и Меркурий, много место човек се усъвършенства, става майстор в своя занаят, точен и прецизен.

Монетата разбира се има и две страни и тук негативните аспекти и не доброто разположение водят след себе си прекалена педантичност, мързел, човек вечно е недоволен, вечен мърморко, лоша хигиена. Понякога такива хора трудно си намират работа, все са недоволни, нещо и някой им пречи, често имат неуредени взаимоотношения с работодатели, изпадат в унизителни ситуации, трайната безработица ги преследва. Позицията дава и тежки и дълги заболявания, залежавания, слабост, хронифициране.

Седми дом

Домът който дава указание как ни възприемат другите, нашите брачни и бизнес партньори, съдружници, по какъв начин ги привличаме, как си сътрудничим с тях. Тук са и откритите ни врагове. Домът на знака Везни и планетата Венера.

В този дом Сатурн е в екзалтация и с добро разположение. Прави човек лоялен колега, съдружник, партньор. Има добра преценка за околните, самият той е ценен, последователен, умее да създава трайни и стабилни връзки и взаимоотношения. С тази позиция действително браковете идват на по-късна възраст /казвам го от лични наблюдения/, но те са трайни, не са случайни, има взаимно уважение, разбиране между партньорите, истински зрели отношения.

В негативен план това разположение дава трудни взаимоотношения, потиснатост, песимизъм, човек е обезверен от вечно търсене на правилния партньор, чести конфликти с околните, разводи, изобщо едни крайно напрегнати и трудни взаимоотношения. Такива хора много често накрая остават сами. 

Осми дом

Окултен, психичен, енергиен дом. Свързва се със сексуалността, парите на другите и тези на брачният партньор. Влечение към мистика и окултизъм. Домът на смъртта, загубите, трансформациите. Домът на Скорпиона, управлява се от Марс, Плутон.

При добро разположение дава добра психическа издържливост, самообладание в моменти на трудност, хладнокръвие. Човек притежава вътрешна сила, добър имунитет. Отговорност и добро разпределение на финансови средства придобити чрез наследства, съпружески спестявания, застраховки, вложения в акции, ценни книжа.

При трудни аспекти –  проблеми с психиката, чести опасности за живота, оперативни намеси, тежки наследства, делби. Неразбирателства с партньори по финансови въпроси, загуби, изтичане на пари, неправилна преценка във връзка с тяхното управление и разходване.

Девети дом

Домът носи енергията на знака Стрелец – вярата, висшето духовенство, висшето образование, далечните пътувания, отношенията с чужденци, преподавателската и издателската дейност, правната система, висшето образование, едрите, големи животни. Управлява се от планетата Юпитер.

Сатурн поначало не се чувства добре в тази огнена енергия. Както Юпитер разширява, така Сатурн свива, ограничава. Трудно разположение, но при добри аспекти роденият  притежава силно развито чувство за справедливост, интереси в областта на религията, философията, правото, по-задълбочено изследване, добро юридическо образование би могло да се получи с този аспект.

При негативни аспекти трудни връзки с чужденци, живот зад граница по принуда, свързан с препитание. Проблеми с вярата, висшето образование, вечни съмнения, сарказъм по отношение на религия и вяра, крайни атеисти, аскети.

Десети дом

Това е най-издигнатата точка в хороскопа, призванието на човек, социалният му статус, репутацията, как другите го виждат. Неговите почести, постижения, възможността за бизнес. И още началника, авторитета, властимащия, единият от родителите / този с по-голям авторитет и отговорен за социалните насоки и израстване на родения/. Това е домът на Козирог и естественият дом на планетата Сатурн.

Добре разположен, особено и по знак качествата са усилени, подчертани. С тази позиция човек напредва в живота бавно, но сигурно, посредством издържливост, дисциплина, дипломатичност и силна воля. Притежава истински управленски качества, не се бори за авторитет, той го излъчва и прилага по естествен начин.

В негативен план, може да има вечно недоволство от положението в което се намира човек, стремеж към кариерно израстване, но и много трудности, неправилна преценка на хора и ситуации. Човек е прекалено егоцентричен, жлъчен, пристрастен.

Единадесети дом

Това е домът на висшите каузи, големите надежди и мечти и тяхната реализация, големите реформи. Влиятелната приятелската подкрепа, социалните контакти, големите групи, организации с каузи. Това е домът на Водолея, управител планетата Уран, стар управител Сатурн.

Добре поставен Сатурн, прави човек последователен инициатор на нови идеи, който умее да привлича съмишленици и влиятелни хора заради качествата които притежава. Намеренията са честни, открити, действията премерени и често с такава позиция се наблюдават успехи свързани с идеология, голям проект, общо дело.

В негативно проявление – ексцентрични хора с неправилна преценка, които повече говорят отколкото действат. Могат да заблуждават и да се възползват от различни ситуации, социални услуги с цел лично облагодетелстване, което е прикрито зад добри и хуманни намерения.

Дванадесети дом

Окултен, психичен дом който дава указание по скоро за вътрешния живот, показва оттегляне, отдръпване, понякога то може да е принудително. Свързва се с емиграцията, далечните пътувания, тайни и задкулисни действия, както и тайни врагове. Тук са медиумните способности, окултни занимания. Приключване, домът на края. Има отношение към знака Риби и планетите Нептун и Юпитер.

С добри позиции, човек е отдръпнат от външният свят, работи в уединение, знае как да съхранява физическата и психическата си сила, дава голяма устойчивост, защита.

При негативни аспекти – депресивни състояния, болести, принудителна изолация /затвор, болници, психиатрия/.

 

Нели – Плерома

26.01.2023

Форма за контакт:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.