„ Мъдрият човек не трупа съкровища,  неговите богатства са отвътре.“

Лао Дзъ

„Според легендата редът на 12-те знака от китайската астрология е определен от Буда. За честването на китайска­та Нова година /второто новолуние след зимното слънцестоене, което попада на различни дати от средата на януари до средата на февруари/ са поканени всички животни, но идват само дванадесет.

Първото животно, което пристига, е интелектуалният, приказлив Плъх, който проявява достатъчно агресивност, за да скочи от гърба на Вола и така да дойде пръв.

Следващият пристигнал е трудолюбивият Вол, следван от активния Тигър и от непредубедения Заек (или Котка). Прямият Дракон се присъединява към другите, както и мъдрата и философски настроена Змия. Доприпква в тръст и физически активният Кон, заедно със своя добър приятел, артистичният Козел.

Пристигат още непоколебимата Маймуна и откровени­ят Петел. Последните, които се присъединяват към остана­лите, са бдителното Куче и смирената Свиня.

Легендата разказва, че всяко животно получава своя собствена година, отдавайки символичната си природа и ха­рактеристики на родените през нея. Те са неопитомената сила, скрита в теб – твоята вътрешна същност от самото начало.“

Символичната притча, Из книгата „Китайска Астрология“, изд. Лира принт

С настъпването на годината на жълтото куче по източния календар на пазара излезе и това приятно четиво което мога да препоръчам на всеки без оглед дали има познания по астрология, стига да му е интересно. Подзаглавието на книгата е „Наръчник по автентична даоистка астрология“. В систематизиран вид са представени всяко едно от дванадесетте животни и какво влияние оказват те на родените през съответната година. Какъв е техният темперамент, техните дарби, тяхната двойнственост. Как преминава детството им, предпоставка за дом и кариера. В една от главите са разгледани  подробно петте елемента /земя, метал, вода, дърво, огън/, часовете от денонощието и тяхното отражение и влияние върху вяко едно животно, респективно и върху човека. В книгата  може да прочетете повече и за любовните взаимоотношения между двойки хора на базата на техният знак от китайският зодиак.

Намирам книгата за универсално четиво по Китайска астрология, любопитно и интересно. Както споменах и по-горе може да се чете и разбере абсолютно от всеки който проявява интерес към тази материя. Книгата може да закупена с 20% отстъпка директно от издателство Лира принт.

Нели Станева – Плерома