Хирон – болката и ключът


На 17 април в 11.05, ден след днешното Новолуние в Овен което считам, че ще внесе неочаквани събития и промени персонално за много хора, както и такива в световен план, Хирон, планета или планетоид /както го наричат астрономите/, чието откриване през 1977г е белязано с бум на духовните и лечителски практики, търсене на знание и себепознание навлиза също в този знак. В този час в най – голяма близост до него се оказва планетата Меркурий която до вчера ретроградна все още с бавна скорост поема отново напред. Това не е случайно, защото Хирон и Меркурий всъщност си симпатизират взаимно и техният досег винаги помага за по – доброто осъзнаване на уроците, посланията които носи Хирон. В рождената карта е много важно на първо място в кой от домовете попада той, това дава указание в коя сфера от своя живот човек може да получи повече предизвикателства, изпитания и да изпита известна болка. Да кажем, че това е дом пети който се свързва с децата, с творческата енергия, забавленията, егото, любовният живот. Наблюдавала съм безплодие или трудно зачеване на жени имащи Хирон в тази позиция, особено ако попада в „бездетни“ знаци или е в напрегнати аспекти. Това е голяма болка за тези хора, но същевременно и ключ /не случайно глифът на Хирон е изобразяван точно по този начин/. Когато проблема се окаже непреодолим такива хора съвсем съзнателно насочват енергията си към социални прояви /срещуположния единадесети дом/, приемна грижа към деца или просто преоткриват детето в себе си. По този начин се възстановява и баланса. Всичко е важно в един хороскоп и нищо не се гледа изолирано, а и разчитането му далеч не започва от Хирон, но той дава много ценна насока и като, че ли най-силно се усеща влиянието му /поне от моят скромен опит/ когато е в съвпад с кармичните възли и лични планети като досега му с всяка една си има своето конкретно значение. Например ако това е Венера могат да бъдат темите за любовта и взаимоотношенията, с Юпитер – вярата и убежденията, с Марс – личната воля и т.н. Движението на Хирон в знаците не е еднакво. Най-бавно се движи той в Риби и Овен и това се счита за слабост, а най-бърз е в Дева и Везни.  В знака Овен, Хирон ще остане до 14 април 2027г., хората които са наши съвременници и техният Хирон се намира в Овен, през следващите години ще им се наложи да се изправят лице в лице с хироновите уроци и това са родените след 17 април 1968 до 29 март 1977г. Една от задачите на родените с Хирон в Овен е да се преоткрият! Овенът е първият знак – импулсивен, честен, открит и на първо място тези хора трябва да бъдат честни на първо място към себе си, да не се подценяват, да не заемат позицията на жертви, а да се научат да се заявяват открито дори с риск от отхвърляне и болка. Защото ключът се намира в тях!

Влиянието на Хирон далеч не е изследвано до край и да се правят каквито и да е кардинални заключения не е сериозно. Тепърва ще се работи и трупа астрологичен опит. Има една книга на Барбара Хенд Клоу, нарича се „Хирон – мост между вътрешните и външните планети“, която може да хвърли повече светлина по въпроса за тези които се интересуват. В нея авторката говори както за митологията, така и за свои лични изследвания и опит в работата с Хирон. В книгата са разгледани и много примери, както и движението на Хирон през знаците, аспекти с планети. Книгата е на издателство Аратрон от 2002г и за съжаление вече трудно може да бъде открита дори и като антикварна.

Нели – Плерома

16.04.2018

Заглавно изображение: „Обучението на Ахилес от кентавъра Хирон“, картина на френския  исторически художник Жан Батист Реньо, роден на 09.10.1754г в Париж, Франция