Планетите – значения, аналогии


Всяка планета има аналогия със събития от живота и социални роли които отговарят на качествата които тя носи и тяхното познаване е важно за правилното тълкуване на астро картите. Те датират още от древността и са наблюдавани хилядолетия. В наши дни ние можем само да ги допълваме и развиваме аналогично на динамично променящият се начин на живот, но не и да се опитваме кардинално да ги променяме и да си измисляме нова астрология, защото в основата си сме човеци, чиито основни функционални и физиологични нужди не са претърпели кой знае какви промени. По – долу представям някои основни ключови принципи като с тях темата далеч не се изчерпва. Всеки от тях следва да се прилага внимателно и да бъде в синхрон с разглеждания конкретен случай като се имат предвид и други астрологични фактори и най-вече човека който е застанал пред нас.

СЛЪНЦЕ

Нашият „Аз“, нашият вътрешен център, нашето самосъзнание. Символ на нашите лични успехи, власт и авторитет. Има пряко отношение към здравето и жизнените сили на всеки един човек. Колкото по силно е Слънцето, толкова по ярък и творчески ще е живота на човека!

Социални роли  

Баща, мъж, водач, лидер. Възрастни хора, но такива живели почтено, честни и достойни.

Места

Красиви сгради, централни оживени градски улици, казина и игрални зали, детски градини и площадки, арени. В по-стари времена – дворци и палати.

Събития

Ако Слънцето е добре разположено в картата. На човек му се дава шанс за богатс­тво, власт, авторитет, почести, слава, великодушие, добро покровителство в живота, добро обществено положение, лични успехи. Заемане на длъжности имащи отношение към правителство.

При наранено Слънце  разочарованията и грижи, напразни надежди, безчестие, надутост, властолюбие. Човек може да изгуби своето положение /да падне от високо/. Неприятни, тежки удари от съдбата, някои заболявания.

ЛУНА

Нашето ежедневие, най-лични нужди. Тя дава указание за нашите хранителни навици, нашата приспособимост, умеем ли да си почиваме и как го правим. Отношенията с майката, ролята на жените в живота /особено тези при мъжете/

Социални роли

Майка, сестра, приятелка, съпруга, вдовица, дъщеря, леля, слугиня, неприятелка, публика, народ.

Места

Роден дом, както и мястото в което живееш /сега/, водни басейни, природа, гори, улици, площади, публични места, заведения за хранене.

Събития

Понеже Луната в своята природа е изменчива, то такива са и събитията които я следват – променливи, независимо дали са положителни или отрицателни.

При добро разположение и силно положение дава добро ежедневие, разбирателство с майката, с жени. Променлив, но емоционално богат живот, успехи. Добро въображение, приспособимост, мекота, грижа към другите. Плодовитост във всичките и разновидности. Щастливи и романтични пътувания по вода.

При отрицателни –  На първо място емоционални проблеми, боязливост, капризност душевни страдания, меланхолия /особено при нараняване от Сатурн, Нептун/. Промяна на доходи, загуби, изпадане в бедност. Хранителни разстройства. Труден живот, повече от един брак.

МЕРКУРИЙ

Крилатият пратеник на боговете! Планетата която свързваме с комуникация, общуване, пътувания, договори, сделки, новини, изпити. Планетата която отговаря за това как мислим и как изразяваме това в писмо и реч. Планетата която понякога може така да обърка нещата, че да предизвика куп недоразумения и главоболия..

 Социални роли

По-млади братя, братовчеди, племеници, съседи /изобщо млади хора/, интелектуалци, студенти, колеги, журналисти, посредници, хемафродити.

Места

Учебни заведения, библиотеки, книжа улицата, пазара, търговски център, училища, информационни центрове, транспортни средства.

Събития

При добре поставен Меркурий. Живот, с много, но положителни промени в професията, в работата, учението и приятелския кръг. Добра прозорливост, практичен и пъргав ум, напредък във всичко което изисква интелектуална и умствена работа. Вещ в търговските дела. Многостранност и лесна приспособимост към всякакви обстоятелства. Много добър посредник. Работата на тези хора е често свързана с пътувания в повечето случаи безпроблемни.

При лоши аспекти: повърхностно отношение, вечни съмнения, хитруване. Освен това чести промени на местоживеенето, на работата, непостоянен дом, непостоянни доходи, загуби. Наказуеми постъпки, кражби и злоупотреби, проблеми със закона. Едни от най-големите шарлатани, изнудвачи и мошеници имат силно наранен Меркурий в картата. При напрегнати аспекти  с Луна, Уран, Нептун  може да има тежки разстройства на нервната система, психични заболявания.

ВЕНЕРА

Социални роли

Майка, сестра, любовница, съпруга, дъщеря, проститутка, изобщо всички млади жени.

 Места

Свързани с удоволствия, театри, концертни зали, изложбени зали, салони за красота, модни подиуми, градски увеселителни места, търговски центрове.

Събития

Наричана още „малкото щастие“. Човек е нежен, чувствителен, общителен радва се и се наслаждава на живота. Удоволствията, влечение към изкуството, всичко това се случва по естествен начин. Любовните отношения, бракът са безпроблемни и играят главна роля в живота. Материалното положение, възможностите за успех, просперитет са добри. 

При напрегнати аспекти – трудности във взаимоотношенията, връзките, брака и изобщо любовните дела. Животът често е белязан от страдания и трагедии, загуби – финансови и на любими хора. При силно наранена Венера – проституция, сводничество, лош морал.

МАРС

Социални роли

Мъж, воин, герой, кавалер, любовник, спортист, по-големи братя, открити врагове, хора на средна възраст, сводник.

Места

Жп гари, цехове за обработка на метали, оръжейни магазини, леярни, ковачници, касапници, хирургични зали.

Събития

При добро разположение  – Възможности за развитие и лични успехи благодарение на лична енергия, воля, смелост и решителност. Успехите идват по-бързо ако е на отговорна длъжност и сам той е организатор, мотор. Не е добре за него да бъде поставен в позицията на подчинен.

Лошо поставен в картата – има много предпоставки за нещастни случаи, чести наранявания, болести съпроводени с опасност за живота. Освен това насилие, кражби, загуби от природни бедствия, огън. При крайно лоши аспекти такива хора са тирани и престъпници, застрашени от попадане в затвор и изобщо вид ограничаване на личната свобода.

Продължение…

Нели Станева – Плерома

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.