Кабала и астрология


„Всеки жизнен път има собствен характерен облик. Някои са изпълнени от необичайни събития, други протичат без инциденти; едни са благословени с извънмерна слука, а други – белязани с лош късмет. Защо е така? И кое е онова нещо, питат се мнозина, което предопределя хода на събитията и причинява кризите, съпътстващи ни в живота? Астролозите обикновено описват най-подробно последиците от едно или друго конкретно разположение на небесните тела, но рядко обясняват причините или механизмите, посредством които тези конфигурации влияят върху нас. Отговорите могат да бъдат открити в древните учения зад астрологията, които характеризират духовните измерения на съдбата и сочат Божествената същност на нейната анатомия.

Информацията е едно, а истинското знание – нещо съвършено различно. Човек може да разполага с всички данни, необходими за съставяне на хороскоп, и пак да не осъзнава неговата истинска природа. Астрологията е изкуство, a не наука. Тоест, хороскопът е образ, който съдържа в себе си битността на отделната личност. А възможност да се види той като такъв предоставят големият опит или метафизическа и символна подготовка в някоя езотерична традиция, каквато е например кабала.“

Темите които са изследвани в това заглавие са свързани с произхода на човечеството и влиянието на Космоса върху него както на индивидуално, така и на колективно ниво. Рождената карта се разглежда от психологическа и духовна гледна точка също както личната съдба и трансперсоналната орис.

Настоящата книга е преработено издание на „Анатомия на Съдбата“, публикувано за първи път през 1978 г. Тук става дума за мястото на астрологията в по-широкия контекст на Съществуването, каквото го представя древното езотерично учение Кабала.

В книгата е заключена много мъдрост. Тя е резултат от дългогодишни размисли, проучвания. Изданието е богато на илюстрации и диаграми които дават една по-задълбочена представа за материята.

Кратък откъс

 

В диаграмата е показана ситуация на четирите странствания. Първото ниво се заема от млади души, които се учат на живот и смърт върху Земята. Те трептят в цикли на превъплътяване между двата долни свята. На второто равнище са разположени ония, които се издигат постепенно по стълбицата на психологическо развитие, като „отработват“ своята карма и ако се случи да бъдат кабалистични астролози, – своята наложена върху Дървото рождена Карта на съдбата. Третото странстване е отредено за орисаните люде, които решават да се спуснат, за да помагат на развиващи се души в духовни школи или общества в качеството си на явни или анонимни наставници и лидери.

Четвъртото и последно странстване е за ония велики личности, които са приключили успешно всички свои мисии и могат да се завърнат, освободени от карма, към висшите сфери на духовния Свят, след като са били осенени от просветление. Те могат да се връщат на Земята по свой избор от време на време, за да поставят начало на нова религия или исторически период. Лицата от тази категория са същите, които са били Месия, Буда или Ос на века.

В края на този колосален процес, известен в няколко езотерични традиции като Възкресяване, човечеството ще е достигнало етап, на който всички, освен най-твърдоглавите или извратени, ще са се събрали със своите сродни души, върнали се в първоначалната духовна група и поели обратния път към Божественото, от което произхождат. Това последно за всички странстване ще се случи, когато всеки индивид намери своето място в Адам Кадмон.

Стане ли това, всяка човешка клетка от Божественото тяло ще бъде себереализирана изцяло, а изначалният образ на Бог ще каже според учението A3 СЪМ ОНЗИ, КОЙТО СЪМ. Сетне Бог ще съзре Бог в това отражение на Съществуването.

Ако тази посветена на кабалистичната астрология книга е помогнала за вашето по-дълбоко вникване в анатомията на съдбата, ориста и целите във всемира, то значи аз съм изпълнил донякъде своята мисия.

 

 

Авторът Зев бен Шимон Халеви е един от най-известните кабалисти на XX и XXI в., автор на съчинения върху Кабала, астрология и театрално изкуство. Роден е на 8 януари 1933 /слънчев знак и асцендент Козирог, Луна в Близнаци/ г. в Лондон, в еврейско семейство. Завършва Кралската художествена академия и Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. Работи в психиатрични клиники, театрални работилници, в Кралската опера „Ковънт Гардън“ и др. Изнася лекции пред Теософското общество, Кралския художествен колеж, Уелският институт по архитектура, Юнгианския институт в Ню Мексико, както и по целия свят. Получава ласкави отзиви от принц Чарлз, Шиниъд О’Конър, Катлийн Рейн и др. Основател на организацията Кабала Общество в Ню Йорк. Живее и работи в Лондон.

 

 

 

Нели – Плерома

2.04.2020г

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.